Preskočite na glavni sadržaj

26. siječnja - Noć muzeja '18.

26. siječnja - Noć muzeja '18.
Noć muzeja, manifestacija koja tradicionalno okuplja veliki broj posjetitelja u muzejima diljem Hrvatske, održat će se ove godine u petak 26. siječnja, pod olimpijskim geslom "Važno je sudjelovati" i naslovom "Muzeji i sport - brže, više, jače../citius, altius, fortius". Popis muzeja i programa >>>
vrijeme: 26.01.2018. - 26.01.2018.




Trinaesto izdanje Noći muzeja organizira Hrvatsko muzejsko društvo u suradnji s brojnim hrvatskim muzejima i drugim baštinskim institucijama, a ovogodišnju temu odabralo je, napominju iz Društva, u skladu s pozitivnom praksom i dosadašnjim ostvarenim uspjesima.

'Sportskom' temom nastoji se analitički sagledati aktualno stanje s muzejskim zbirkama posvećenima sportu, potaknuti lokalne inicijative na očuvanje i vrednovanje kulture sporta kroz raznolike oblike društvenog i individualnog stvaralaštva, te stvoriti ozračje u kojemu sport ima kulturološku vrijednost.

"Iako se u Hrvatskoj od polovice prošlog stoljeća sustavno prikuplja građa vezana za povijest i razvoj sporta, danas djelomično izložena i u Hrvatskom sportskom muzeju u Zagrebu, sportska baština nije adekvatno zastupljena i prezentirana u hrvatskim muzejima. Stoga, i odabir sporta za temu Noći muzeja 2018. ima za cilj dodatno potaknuti rasprave o problematici sportskih zbirki i muzeja u Hrvatskoj", ističu iz Društva. 

S obzirom da se danas sport sagledava u širokom rasponu, kao dio tradicije i kulture suvremenog društva, te kroz znanost, umjetnost i politiku, muzeji, neovisno o svojoj vrsti, imaju velike mogućnosti razrade i sagledavanja sporta u kontekstu suvremene muzejske prakse; integriranjem u svakodnevnicu, razvijanjem i potvrđivanjem identiteta pojedinca, grupe ili zajednice, kroz multidisciplinarni i multimedijalni pristup. 

Sudjeluje više od 200 muzeja diljem Hrvatske

Na internetskim stranicama Noći muzeja najavljeno je sudjelovanje sedamdesetak gradova u Hrvatskoj i BiH, te više od dvije stotine muzeja, od kojih dvadesetak u Zagrebu.

Uz Stalni postav Muzej za umjetnost i obrt ponudit će šest aktualnih izložbi, među kojima "Balet i strast – donacija Jelka Yureshe” i “Na iglama – modni dizajn Igora Galaša”, te će uz glazbu i poseban ambijent najaviti svoj novi projekt, izložbu "Šezdesete u Hrvatskoj: Mit i stvarnost".

U Galeriji Klovićevi dvori moći će se razgledati retrospektivne izložbe Vaska Lipovca i multimedijalnog umjetnika Zdenka Bašića, dok će Tehnički muzej Nikola Tesla, uz uobičajene sadržaje, ponuditi izložbu posvećenu Univerzijadi Igora Novakovića.

U skladu s temom Muzej suvremene umjetnosti pripremio je dinamičan i zabavan program za sve uzraste, filmove o sportu, predstavu za djecu, prigodni koncert i neobičan turnir u malom nogometu u kojem će sudjelovati ekipe umjetnika, novinara i muzealaca.

Publika će imati priliku i besplatno razgledati sve izložbe MSU-a, stalni postav Zbirke u pokretu u kojemu su postavljene još dvije izložbe – hrvatske umjetnice Vlatke Horvat "Produžeci" ispred Atelijera Kožarić te izložba dvoje međunarodno afirmiranih makedonskih umjetnika Yane Čalovskog i Hristine Ivanoske Dijalog (Oblik odgovora) na trećem katu stalnog postava. Bit će tu i izložba na dva kata "Glas umjetnika", koja donosi djela suvremenih umjetnika iz srednje i istočne Europe iz zbirke Art Collection Telekom, te izložbu Aleksandra Garbina u MSU galeriji.

Muzej vučedolske kulture omogućit će posjetiteljima sudjelovanje u brojnim 'prasportskim' aktivnostima kakve se mogu zamisliti da su prakticirala vučedolska djeca uz Dunav

Muzej Međimurja Čakovec predstavit će svoju malu zbirku posvećenu sportu u Međimurju, a Muzej grada Koprivnice podsjetiti na zlatne uspjehe ženskog rukometa u tom gradu i na Rukometni klub Podravka Vegeta koji je postigao izvrsne sportske rezultate, među kojima su i naslov prvaka Europe te europski Superkup 1996. godine.

Sportska tema za Noć muzeja 2018. dodatno je bila potaknuta i činjenicom da će se Europsko prvenstvo u rukometu održati u Hrvatskoj od 12. do 28. siječnja, ali i skorašnjim Zimskim olimpijskim igrama u južnokorejskom gradu Pyeongchangu, koje će se održati od 9. do 25. veljače. 

Autorice stručne koncepcije Noći muzeja su Dubravka Osrečki Jakelić i Vesna Jurić Bulatović.

Prošlogodišnja Noć muzeja, koja se održala na temu "Glazba i glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo" imala je rekordnih 238.710 posjetitelja, od čega najviše u Zagrebu - 81.600. Manifestacija se održala na 230 lokacija, uključivši Goricu u Bosni i Hercegovini. (Hina)

Vidi i:
Noć muzeja: besplatno u muzeje na programe posvećene sportu (predstavljanje manifestacije, konferencija za medije 24.1.2018.)
O ovogodišnjoj temi Noći muzeja
Zagrebački muzeji za Noć muzeja pripremili i nove izložbe
Popis muzeja
Brošura (.pdf)

www.facebook.com/nocmuzeja.hr


(D.H.F., 22.01.2018)