Preskočite na glavni sadržaj

Riječki karneval 2018.

Riječki karneval 2018.
Ovogodišnji Riječki karneval bit će kraći, trajat će manje od mjesec dana, od 17. siječnja do 14. veljače, ali će, kao i svake godine, obilovati maškaranim događanjima i kulminirati u velikoj Međunarodnoj karnevalskoj povorci u kojoj će 11. veljače na Korzu plesati tisuće domaćih i inozemnih maškara.
vrijeme: 17.01.2018. - 14.02.2018.
 

Prema podacima iz turističke zajednice Grada Rijeke, Riječki karneval počet će 17. siječnja na blagdan sv. Antona ili Antonju, kada će riječke karnevalske i tradicijske skupine u naseljima Pašac, Pehlin i Zamet, te uz zvuke Antonjskog roga, podići Pusta, lutku okrivljenu za sve loše u prethodnoj godini.

 

Izborom kraljice Riječkog karnevala i primopredajom ključeva grada meštru Toniju i maškarama 19. siječnja počet će maškarane ludosti i događanja. Kao i prethodnih godina, očekuje se puno maškaranih događanja, od maskiranih plesova, balova, koncerata i predstava, do maškaranog rallyja, natjecanja snowboardera, humanitarnih događanja..

 

Tisuće malih maškarica, djece iz osnovnih škola i vrtića,  očekuje se  27. siječnja na riječkom Korzu u Dječjoj karnevalskoj povorci, dok će Međunarodna karnevalska povorka, velika završnica Riječkog karnevala, u kojoj svake godine sudjeluju tisuće domaćih i inozemnih  maškara sa stotinjak alegorijskih kola, biti održana 11. veljače.

 

Slijedi paljenje Pusta, a Riječki karneval, kao i u cijelom Hrvatskom primorju, završit će na Pepelnicu ili Čistu srijedu 14. veljače, kada počinje korizma.

 

Obnovljeni Riječki karneval prvi put je održan 1982.., kada su riječkim Korzom prošetale samo tri maškarane grupe -  "Lako ćemo", "Pehinarski feštari" i "Halubajski zvončari.“ (Hina)

https://www.facebook.com/Rijecki.karneval/