Preskočite na glavni sadržaj

Europska godina kulturne baštine u Hrvatskoj

Europska godina kulturne baštine u Hrvatskoj
Svečanim otvorenjem izložbe 'Vlaho Bukovac 1/3 – pariško razdoblje 1877. ‒ 1893.' u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu 18. siječnja, započelo je obilježavanje Europske godine kulturne baštine 2018. u Republici Hrvatskoj.
vrijeme: 18.01.2018. - 31.12.2018.
Izložba se održava pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske i Vlade Republike Hrvatske, a izložbu će otvoriti predsjednik Vlade Republike Hrvatske mr. sc. Andrej Plenković.


Predstavljanjem osebujnog i plodonosnog rada Vlahe Bukovca, hrvatskog slikara koji je ušao u anale europske umjetnosti, a koji je ujedno aktivno sudjelovao u stvaranju temelja hrvatske moderne, prigodno će se obilježiti početak Europske godine kulturne baštine u Hrvatskoj.


Ministarstvo kulture kao koordinacijsko tijelo ovog događanja u Hrvatskoj organizirat će i podupirati mnogobrojne manifestacije kojima se želi prezentirati bogatstvo i raznolikost hrvatske kulturne baštine. Promidžbom njezine vrijednosti, zaštite i očuvanja naglasit će se važnost aktivnog uključivanja što većeg broja pojedinaca, udruženja građana i ustanova u sve procese vezane uz to područje.


Europski parlament i Vijeće donijeli su 17. svibnja 2017. godine Odluku o Europskoj godini kulturne baštine 2018., sveobuhvatnoj europskoj proslavi koja u fokus stavlja važnost podizanja svijesti o vrijednosti i značenju kulturne baštine za društvo u cjelini.


Ovoj inicijativi pridružila se i Republika Hrvatska te su se tijekom 2017. godine provodile pripremne aktivnosti za događanja koja će se odvijati diljem Hrvatske tijekom 2018. godine, a kojima će se nastojati promicati interes šire javnosti za kulturnu baštinu i kulturu općenito. Među desetak važnijih događanja ističemo međunarodnu konferenciju Podvodna kulturna baština u Europi danas u Zadru, kojom se žele identificirati ključni izazovi i pitanja vezana uz zaštitu podvodne kulturne baštine, i međunarodnu konferenciju The Best in Heritage u Dubrovniku, kojom se predstavljaju najbolji muzejski projekti u protekloj godini.


Mrežna stranica posvećena promicanju Europske godine kulturne baštine 2018. predstavlja ovaj veliki međunarodni projekt stavljajući naglasak na inicijative usmjerene k uspostavljanju kvalitetnog i kreativnog dijaloga kulturnog naslijeđa s inovativnim pogledom u budućnost kulture, grupirane prema četirima glavnim ciljevima: angažmanu, održivosti, zaštiti i inovacijama.


Osnovni su ciljevi Europske godine kulturne baštine otkrivanje vrijednosti kulturne baštine Europe od najranije dobi (Baština u školi), promicanje održivog kulturnog turizma (Turizam i baština) te korištenje istraživačkih, inovacijskih, znanstvenih i tehnoloških mogućnosti za bolje očuvanje i prezentiranje baštine (Znanost za baštinu).


Pojedinosti o događanjima dostupne su na poveznici: www.eu.godina.kulturne-bastine.min-kulture.hr/