Preskočite na glavni sadržaj

11. Mali Marulić

11. Mali Marulić
Festival hrvatske drame za djecu, 11. Mali Marulić ovog ponedjeljka počinje u Splitu, a trajat će pet dana tijekom kojih će biti prikazano deset predstava u natjecateljskom dijelu programa te jedna izvan konkurencije. 
vrijeme: 09.04.2018. - 13.04.2018.
mjesto: Sveti Ivan Zelina / Zagreb
url: https://www.disff.com/
 
Osim predstava, publika će, zahvaljujući suradnji s Dramskim programom Hrvatskoga radija, moći uživati u slušaonicama radioigre za djecu, a studenti glume Umjetničke akademije u Splitu čitat će nagrađene tekstove na Natječaju "Mali Marulić".

Za sudjelovanje na festivalu prijavljeno je 25 predstava, a izbornica Ana Prolić odabrala je deset. Na programu će biti predstava "Wanda lavanda" Jelene Tondini, koju će izvesti Gradsko kazalište lutaka iz Rijeke u režiji Morane Dolenc, te predstava Olje Savičević-Ivančević "Som na cilome svitu" splitskoga Gradskog kazališta lutaka u režiji Renate Carola-Gatice.

Splitsko Gradsko kazalište lutaka izvest će i predstavu "Od atoma do stanice" autora i redatelja Siniše Novkovića, zagrebačko Gradsko kazalište Žar ptica izvest će predstavu "Durica - male ljubavi" autora Ivice Bednjanca i redateljice Renate Carola-Gatice.

Posjetitelji će pogledati i predstavu "Dindim, o nježnosti" Umjetničke organizacije Gllugl (gluma, lultkarstvo, glazba) iz Varaždina autorice i redateljice Tamare Kučinović te predstavu "Puž, muž" Kazališne družine Pinklec iz Čakovca autorice Tanje Novak i redatelja Romana Bogdana.
 
Kazališna družina Pinklec iz Čakovca izvest će predstavu "Preko sedam mora, preko sedam gora", Kazalište Mala scena iz Zagreba "Muku malog vuka" autora Renata Baretića, Davora Šunka i Brune Margetića te redateljice Morane Dolenc, sisačko Gradsko kazalište "Tko nema u vugla, googla" autorice Petre Cicvarić i redatelja Peđe Gvozdića, a splitsko Gradsko kazalište lutaka izvest će predstavu "Šporki Špiro i neposlušna Tonka" autorice Olje Savičević-Ivančević i redatelja Ivana Plazibata.

U stručnom žiriju ovogodišnjeg festivala su dramaturginja, dramska pedagoginja i kazališna kritičarka Iva Gruić, dramska spisateljica Nina Mitrović i redateljica i dramaturginja Olja Lozica, koje će zadnjeg dana dodijeliti nagrade najboljim ostvarenjima, a nagradu za najbolju predstavu dodijeliti će i dječji žiri.

"Na ovogodišnji Natječaj 'Mali Marulić' do 7. siječnja stigla su 22 dramska teksta, a o nagradama za pristigle tekstove odlučio je tročlani stručni žiri u sastavu Ivan Plazibat, Olja Lozica i Belmondo Miliša. Članovi ovogodišnjeg žirija prvu su nagradu dodijelili tekstu 'Kamo su pobjegle boje?' autorice Lede Festini-Jensen, drugu tekstu "Tepih na ražnju" autorice Jasne Žmak, a treću nagradu ravnopravno dijele tekstovi 'Mala mraz' autorice Jasmine Kallay i 'Ništa strašno' Ivane Đule i Milice Kostanić", priopćilo je Gradsko kazalište lutaka Split.
  
U Gradskom kazalištu lutaka najavili su da će nagrade za najbolje tekstove biti dodijeljene 10. travnja na središnjoj svečanosti u tom kazalištu, u sklopu koje će biti izvedena već nagrađivana predstava Kazališne družine Pinklec  "Preko sedam mora, preko sedam gora" autorica Anice Tomić i Jelene Kovačić.

 Na ovogodišnjem festivalu u 21 programu sudjelovat će gotovo stotinu kazališnih umjetnika i gostiju, a pratit će ih više od dvije tisuće malih i velikih gledatelja. Festival će se održavati na nekoliko mjesta - u splitskome Gradskom kazalištu lutaka, Gradskom kazalištu mladih, Gradskoj knjižnici Marka Marulića i u splitskim osnovnim školama. (Hina)