Preskočite na glavni sadržaj

Glumački festival u Krapini (GFUK)

Glumački festival u Krapini (GFUK)
Glumački festival u Krapini (GFUK) održat će se od 6. do 22. travnja, a otvara ga predstava Mire Gavrana 'Sve o ženama' zagrebačkoga Teatra Gavran u Festivalskoj dvorani u Krapini, najavljeno je na konferenciji za novinare.
vrijeme: 06.04.2018. - 22.04.2018.
mjesto: Tovarnik/ Zagreb
 

Festival ove godine nudi 30 izvedbi u Krapini te u 25 mjesta u Krapinsko-zagorskoj, Varaždinskoj i Zagrebačkoj županiji.

 

Istaknuvši da su predstave iznimno atraktivne i vrijedne, organizator Festivala Adam Končić posebno je izdvojio predstavu "Idemo uživo" Renea Bitorajca i Igora Mešina koja još nije imala zagrebačku premijeru.

 

 "Zadovoljan sam što smo prošle godine vratili predstave  za djecu što nastavljamo i ove godine 'Ježevom kućicom'", rekao je Končić dodavši da je cilj mlade naučiti da dolaze u kazalište.

 

U subotu, drugoga dana Festivala, na programu je predstava Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija pod naslovom "Nije bila peta, bila je deveta", u kojoj glume Mila Elegović, Igor Mešin ii Zlatko Ožbolt.

 

Ostale predstave koje će gostovati u Krapini su "Ćiro" Udruge za kulturu Nala, u kojoj je redatelj i glumac Tarik Filipović, zatim "Ježeva kućica" Zagrebačkog kazališta lutaka te "Idemo uživo".

 

Kao što je običaj već dugi niz godina, osim u Krapini, Fesitval će s nekoliko predstava obilaziti  gradove i općine u Hrvatskom zagorju. Riječ je o 25 mjesta  u Krapinsko – zagorskoj županiji ali i u dijelu Varaždinske te Zagrebačke županije.

 

Tako će izvan Krapine gostovati Kerekesh Teatar s predstavama "Pokopaj me nježno" i "Ljubaf", zatim KU"Gfuk" "Nikad nije prekasno", Lectirum s predstavom "Sarmica", a Adam scena i Centar za kulturu Trešnjevka izvest će predstavu "Idi pa vidi".

 

"Više sam nego domaći na GFUK-u. Čestitam organizatorima na sjajnom Festivalu, a moje sudjelovanje je ne samo profesionalna već i prijateljska obveza prema ljudima koji stoje iz GFUK-a. Ponosan sam na činjenicu što predstave Kerekesh teatra izazivaju veliki interes publike", rekao je Ljubomir Kerekeš dodajući da je sam Festival idealna prilika za, kako je naglasio, riječi "kaj" i kajkavskog jezika koji njeguje i Kerekesh Teatar.

 

"Danas je jako teško nasmijati ljude jer oko nas ima toliko smiješnog počevši od politike", zaključio je Kerekeš koji na Festivalu gostuje s dvije predstave.

 

Festival se održava u suradnji s Gradom Krapinom i Krapinsko-zagorskom županijom. Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović naglasio je kako je Krapina grad kulture što ovaj Festival i potvrđuje. Dodao je da ljubav između građana Krapine i kazališta traje tijekom cijele godine što je argumentirao činjenicom ispunjenih dvorana kada su u pitanju predstave.

 

U prvih deset izdanja ovoga Festivala gostovala su 33 kazališta i glumačke družine. Nastupilo je 298 umjetnika koji su odigrali ukupno 78 naslova od toga 68 u Krapini i 105 po Zagroju. U deset godina predstave Festivala pogledalo je 54.340 posjetitelja. (Hina)