izložba

NSK u Litvi predstavlja izložbu Hrvatska glagoljica


vrijeme: 12.06.2019.
mjesto: Litva

U povodu obilježavanja Dana državnosti Republike Hrvatske, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u suradnji s Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Litvi organizira izložbu Hrvatska glagoljica u Litvi, posvećenu ovom simbolu hrvatskog kulturnog identiteta.

Izložba će biti otvorena 12. lipnja u Litavskoj akademiji znanosti u Vilniusu gdje će je posjetitelji imati priliku razgledati do 20. lipnja 2019. godine. Nakon Villniusa izložba će biti postavljena i u drugim litavskim gradovima, i to Kaunasu, Šiauliaiju i Panevėžysu.

Predstavljanje najstarijeg pisma hrvatskog naroda litavskoj javnosti nastavak je projekta iz 2018. godine kada je najveća riznica glagoljskih djela na svijetu – Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu pod geslom Slovimo glagoljicom organizirala tematsku izložbu Hrvatska glagoljica, kako bi javnosti približila glagoljicu, njezin povijesni razvoj, tipografiju, kulturološki utjecaj i primjere suvremene primjene.

Svrha je izložbe na zanimljiv način ispričati priču o hrvatskoj glagoljici i predstaviti projekt Knjižnice Hrvatska glagoljica; digitalizacija građe i uspostava digitalne zbirke te s njim povezan portal Glagoljica.hr, u sklopu kojega su istraživačima, studentima, učenicima i široj javnosti dostupne glagoljske knjige, rukopisi te znanstveni radovi o glagoljici i glagoljskoj baštini digitalizirani u sklopu Projekta. Na stranici Portala dostupna je i virtualna izložba Hrvatska glagoljica koja je izrađena za tu prigodu.

(D.H.F., 11.06.2019)