Preskočite na glavni sadržaj

28. Marulićevi dani - festival hrvatske drame

28. Marulićevi dani - festival hrvatske drame
Festival hrvatske drame Marulićevi dani održat će se ove godine po 28. put u tradicionalnom terminu od 21. do 28. travnja. Marulićeve dane, kao jedini festival posvećen hrvatskoj dramskoj riječi, od 1991. organizira Hrvatsko narodno kazalište Split, a u ovogodišnjem će izdanju u konkurenciji za festivalske nagrade biti prikazano 12 predstava po izboru dr. art. Mire Muhoberac.
vrijeme: 21.04.2018. - 28.04.2018.
 

Za sudjelovanje na festivalu bile su prijavljene 54 predstave, više nego i za jedne dosadašnje Marulićeve dane, i to iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Srbije, a pored njih izbornica je pogledala i još pedesetak neprijavljenih predstava nastalih prema hrvatskim tekstovima napisanima u rasponu od naturalizma do naših dana 21. stoljeća, ukupno više od sto predstava. Izbor predstava izbornica je, po vlastitim riječima: „koncepcijski osmislila s obzirom na temeljne estetske kazališne kriterije u svim segmentima: uzimajući u obzir kvalitetu, slojevitost i aktualnost teksta, dramaturšku raznovrsnost i fokusiranost, posebnost i originalnost redateljskoga koda, ujednačenost i izvrsnost glume, ostvarene visoke produkcijske standarde.“


U službenoj konkurenciji za festivalske nagrade bit će prikazane sljedeće predstave: Marko Uvodić Ol' smo za jedan dan, Hrvatsko narodno kazalište Split; Boris Lalić Mirna Bosna, Kamerni teatar 55, Sarajevo; Zagrebačko kazalište mladih Kristian Novak – Tomislav Zajec Črna mati zemla; Eurokaz, Hrvatska kuća i ADU Zagreb Srđan Tucić Povratak; Vjekoslav Majer – Krešo Golik – Rene Medvešek Tko pjeva zlo ne misli, HNK u Zagrebu; Filip Šovagović Tesla Anonimus, Gradsko dramsko kazalište Gavella, Zagreb; Tomislav Zajec Ono što nedostaje Zagrebačko kazalište mladih; Kristian Novak Ciganin, ali najljepši, HNK u Zagrebu; Željko Zorica Šiš Ljubavni slučaj Fahrije P., Teatar &TD, Zagreb; Ante Tomić – Rajko Grlić Ustav Republike Hrvatske, Satiričko kazalište Kerempuh, Zagreb¸ Joza Ivakić Vrzino kolo, GK Joza Ivakić, Vinkovci – Hrvatsko kazalište Pečuh, Mađarska; Predrag Lucić Aziz ili Svadba koja je spasila Zapad, Hrvatsko narodno kazalište Split. Posljednjeg festivalskog dana, 28. travnja nakon svečane dodjele nagrada Balet HNK u Zagrebu van konkurencije izvest će baletnu predstavu Gospoda Glembajevi Miroslava Krleže i Lea Mujića.


Na otvaranju 28. Marulićevih dana 21. travnja bit će, po tradiciji, dodijeljene nagrade Nagrade za dramsko djelo Marin Držić za 2017. godinu Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Prvonagrađena je Una Vizek za dramski tekst Ja od jutra nisam stao, drugu nagradu dobila je Vedrana Vrhovnik za dramu Snijeg, dok treću nagradu ravnopravno dijele Dino Pešut za Olympia stadion i Elvis Bošnjak za dramu Usidrene.


Nagrade:


Ocjenjivački sud u sastavu: Marija Sekelez, glumica; Dražen Ferenčina, redatelj; dr. sc. Matko Botić, dramaturg, teatrolog i glazbenik; dr. sc. Višnja Kačić Rogošić, teatrologinja i docentica na Odsjeku za komparativnu kniževnost FFZG, te Dr. art. Ivana Bakal, kostimografkinja i predsjednica ULUPUH-a odlučivat će o festivalskim nagradama Marul koje će se dodjeljivati u sljedećim kategorijama:

             Nagrada za suvremeni dramski tekst festivalske predstave

             Nagrada za dramaturgiju predstave/dramatizaciju/adaptaciju ili lokalizaciju

             Nagrada za predstavu u cjelini

             Nagrada za režiju

             Dvije nagrade za glumačka ostvarenja

             Nagrada za umjetničko ostvarenje (scenografiju, kostimografiju, dizajn svjetla, originalnu glazbu, itd.)


Pored Marula, na 28. će Marulićevim danima biti dodijeljene i:

             Nagrada publike za najbolju predstavu na temelju ocjena publike

             Nagrada generalnog medijskog pokrovitelja, dnevnoglista Slobodna Dalmacija za glumačko ostvarenje koju dodjeljuje žiri čitatelja Slobodne Dalmacije


U tzv. popratnom festivalskom programu:

         Studenti glume na Umjetničkoj akademiji u Splitu 22. travnja u 12h na Sceni 55 HNK Split javno će čitati dramu Ja od jutra nisam stao Une Vizek, prvonagrađenu na natječaju Marin Držić.

         Drugu godinu zaredom nagrađivani dramatičar  Tomislav Zajec svih osam festivalskih dana održavat će radionicu dramskog pisanja, a 23. travnja s početkom u 12h na Sceni 55 bit će prezentirani rezultati prošlogodišnje radionice.

         Održat će se promocija dvaju teatroloških knjiga:  Stvarnost i umjetnička stvarnost djela dr. sc. Vlatka Perkovića 24. travnja, te Skupno osmišljeno kazalište dr. sc. Višnje Kačić Rogošić 26. travnja. Promocije će se održati u Kazališnoj kavani HNK Split s početkom u 12h

         U Nečujmu na Šolti i u Starome Gradu na Hvaru 25. travnja održat će se 20. pjesnička manifestacija Ča. more, judi (s polaskom iz i povratkom u Split jedrenjakom Polaris).


Vezana vijest: Marulićevi dani 2018.: znanstveni, književni i izdavački program