Preskočite na glavni sadržaj

Rovinj Photodays 2018.

Rovinj Photodays, jedan od najvećih festivala fotografije u ovom dijelu Europe, održat će se 4. i 5. svibnja u Rovinju, gdje će se uz niz izložbi, radionica, prezentacija, pregleda portfolija te susreta fotografa i ljubitelja fotografije, predstaviti ovogodišnji finalisti.
vrijeme: 04.05.2018. - 05.05.2018.

Središnji događaj festivala je putujuća izložba radova dvadesetero finalista, među kojima ih je ove godine šest iz Hrvatske, četiri iz Slovenije (četiri), po tri iz Srbije i Makedonije te po jedan autor iz BiH, Grčke, Italije, Njemačke i Slovačke.

Njihovi su radovi  izabrani između više od 12 tisuća prijavljenih iz 46 zemalja, a raspoređeni su u sedam natjecateljskih kategorija: arhitektura, dokumentarna fotografija, portret, priroda, akt, moda i umjetnički koncept.

Žiriranje se odvijalo u dva kruga, prvo su nacionalni selektori i savjetodavni odbor festivala preuzeli sve radove i suzili izbor glavnoj selektorici Gabrielli Uhl, koja je potom odabrala tri finalista u svakoj kategoriji.

Nakon drugog kruga žiriranja, ona će odabrati pobjednika Festivala – dobitnika Grand Prixa, koji će time zasebno osvojiti i samostalnu izložbu na festivalu Rovinj Photodays 2019. s pripadajućom pratećom publikacijom.

Finalisti su Kiril Shtrkov, Zenir Šuko i Ivan Buvinić (arhitektura), Nik Erik Neubauer s dva rada i Denis Butorac u kategoriji mode,  Zuzana Pustaiova, Filip Ilievski i Paulo Dukić (portret), Sonja Žugić, Nina Knežević i Brigita Ercegović (pejzaž), Tea Štokavac, Sonja Stavrova i Andrea Stanišić (akt/tijelo), Nanna Heitmann, Zvonimir Tanocki i Igor Čoko (dokumentarna fotografija) te Guram Chachanidze, Tilyen Mucik i Martino Lombezzi (umjetnički koncept).

Uz središnju i niz popratnih izložbi

U okviru festivala otvara se niz izložbi među kojima i "Post Factum" prošlogodišnjeg dobitnika Rovinj Photodays Grand Prix nagrade Domagoja Burilovića. Naslov se odnosi na njegovu seriju fotografija o jednom proživljenom životu koji je do tog rada bio i zaboravljen.

Kroz emocionalne, djelomično intimne, crno-bijele zapise izložba "Krkavče Istria.Terra" Branka Lenarta govori o povijesti istarskog sela Krkavče i njegovih stanovnika koje je autor snimao više od 35 godina. Uz izložbu je objavljena i knjiga sa 103 crno-bijelih i 12 fotografija u boji.

"Fotografkinje izvan domovine" predstavljaju fotografska i video djela autorica koje iz različitih razloga ne žive u svojoj domovini te, svaka na svoj način, interpretiraju svoju novu okolinu. To su Anna Sircova (Latvija, Danska), Teza Soe (Mijanmar, Engleska), Judy Jheung (Hong Kong, Kanada), Nino Bektashashvili (Gruzija, Slovenija) i Yuliya Molina (Ukrajina, Hrvatska).

"Autorice na ovoj izložbi, kako bismo najneposrednije shvatili vezu između njihovih životnih priča i autorskih odaziva na situacije u novim okolinama u kojima se nalaze, govore same o sebi i o svojim djelima", najavljeno je s festivala. "Kroz objektive odabranih autorica vidimo različitosti, ali i sličnosti u zapažanjima, u odnosu i u interpretaciji novih okolina. Svaka od njih stranu okolinu vidi, doživljava i interpretira na svoj način, različitim izraznim oblicima i tehnikama", dodaje se.

Europski parlament, u suradnji s Magnum Photos, predstavlja novi dokumentarni projekt koji profilira četiri aktivista za ljudska prava - izložbu "Borci za naše slobode". To su Jérôme Sessini, koji je posvetio svoj rad pokrivanju društvenih pitanja, poput ukrajinskog građanskog rata, izbjegličke krize i gospodarske i društvene situacije u suvremenoj Francuskoj, samouka fotografkinja Newsha Tavakolian koja redovito radi s velikim međunarodnim časopisima u Iranu i inozemstvu, albanski fotograf Enri Canaj većinom pokriva temu izbjegličke krize u Europi i belgijska autorica Bieke Depoorter, prepoznata po dugoročnim projektima u Rusiji, Egiptu i SAD-u, u sklopu kojih je dokumentirala intimnost onih koji su joj htjeli otvoriti vrata.

Putujuća izložba na otvorenom "Kao nekad“ iz ciklusa "Prijatelji mora" će na 60 velikih formata predstaviti crno-bijele fotografije nastale na hrvatskom Jadranu posljednjih godina. Izložba na otvorenom će devetu godinu zaredom obilaziti trgove i rive hrvatskoga Jadrana, u ovoj godini 12 hrvatskih destinacija, od Rovinja i Pule do Splita i Malinske, a očekuje se da će je vidjeti više od milijun ljudi. Posebnost izloženih vizuala je što su autori koristili estetiku zlatnog doba fine art fotografije u nastojanju da nas uz ritam mirnog i pitomog okruženja vrate u emotivni balans, ističe se.

Održat će se i izložba "Na terenu", koja će na površinama formata 3x2 metra prikazati motive po izboru medijskog partnera festivala, Novog lista i njenih fotoreportera.

"Rovinj Photodays" je cjelogodišnji projekt koji se održava od 2008. godine u organizaciji udruge Livingstone i Astorie d.o.o. (Hina)