Preskočite na glavni sadržaj

Osmi festival hrvatskih digitalizacijskih projekata

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 3. i 4. svibnja održava se Osmi festival hrvatskih digitalizacijskih projekata na kojem će biti održano više od 30 zanimljivih izlaganja o digitalizaciji kulturne baštine, izradi digitalnih kulturnih proizvoda i ulozi baštinskih ustanova na digitalnom tržištu i u gospodarstvu.  
vrijeme: 03.05.2018. - 04.05.2018.

Prvi dan festivala posvećen je pregledu razvoja digitalnih knjižnica u Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji, a bit će predstavljeno pet europskih projekata u kojima su digitalne platforme ključni element za okupljanje i predstavljanje digitalizirane građe baštinskih ustanova. Prvog dana festivala bit će prezentirani i projekti digitalizacije i nove digitalne usluge baštinskih ustanova poput  Muzeja Slavonije u Osijeku, Muzeja za umjetnost i obrt, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Knjižnica grada Zagreba, Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek, Državnog arhiva u Rijeci i Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Drugi dan festivala bavi se temama kreativnog korištenja digitalne kulturne baštine, izrade digitalnih kulturnih proizvoda i kulturnog turizma. Trendove u kulturnom turizmu predstaviti Vlasta Klarić iz Međunarodnog sveučilišta Libertas dok će predstavnici Centra za industrijsku baštinu, Sveučilišta u Rijeci i Muzeja grada Rijeke izlagati na temu digitalizacije u službi turizma. O mogućnostima realnog prikaza građevina od povijesnog značaja putem virtualne stvarnosti govorit će Maja Šimunjak (Middlesex University London) i Milan Gudeljević (VR pole d.o.o.), a Darian Škarica iz Delta Realitya o korištenju proširene i virtualne stvarnosti u digitalizaciji projekta na primjeru aplikacije Hrvatski velikani. Mirela Uzelac, samostalna istraživačica predstavit će svoj zanimljiv portal 50godina.hr, a Dragana Koljenik i Sofija Klarin Zadravec iz NSK mobilnu aplikaciju Pozdrav iz Zagreba. S digitalizacijskim projektima predstavit će se i Hrvatska matica iseljenika, Centar za ženske studije, Hrvatski povijesni muzej i drugi.