Preskočite na glavni sadržaj

Međunarodni književni festival Vrisak u Rijeci

Međunarodni književni festival Vrisak u Rijeci
Međunarodni književni festival Vrisak, koji će se održati od 13. do 21. svibnja u Rijeci, obuhvatit će pedesetak događanja s više od 150 sudionika, a tijekom festivala dodijelit će se i V.B.Z.-ova nagrada za najbolji neobjavljeni roman, rečeno je u četvrtak u Zagrebu na konferenciji za novinare.
vrijeme: 13.05.2018. - 21.05.2018.
 

U pjesničkom programu 11. vriska gostovat će, uz ostale, Abdulah Sidran, Irena Vrkljan, Mile Stojić, Marko Pogačar i Tomica Bajsić, dok će jedna večer biti posvećena desetoj obljetnici smrti pjesnika Sime Mraovića (1966-2008).

 

U Rijeci će, među inim, gostovati autori dva svjetska publicistička bestselera: škotski povjesničar Neal Ascherson s knjigom "Crno more", te njemački povjesničar Norman Ohler s knjigom "Potpuna ekstaza – Narkotici u Trećem Reichu".

 

Ohler je istraživanjima uloge droga u njemačkim osvajanjima tijekom Drugog svjetskog rata dao jednu potpuno novu sliku, premda smo mislili da sve o tome znamo, kazao je umjetnički direktor Drago Glamuzina i podsjetio da je prema Ohlerovim nalazima njemačka vojska prije napada na Francusku naručila 35 milijuna tableta amfetamina za svoje vojnike.

 

Gost Vriska bit će i publicist Igor Mandić čiji je Predsmrtni dnevnik, unatoč neprivlačnoj temi, prodan u više od pet tisuća primjeraka.

 

Glamuzina je kazao da je V.B.Z, nastojeći intenzivirati odnose autora i čitatelja, uz sam festival pripremio niz sadržaja poput dodjele V.B.Z. nagrada za neobjavljeni roman, koja je sama po sebi veliko druženje. Osim toga, u Rijeci će gostovati kulturni događaj G-točka u kojem nastupaju književnik, glumac i glazbenik, te će na Vrisku će gostovati i sudionici književnih rezidencija Europske prijestolnice kulture. (Hina)