Preskočite na glavni sadržaj

Pula domaćin prvog festivala 'Organum Contemporalis'

Pula domaćin prvog festivala 'Organum Contemporalis'
U Puli se 15. i 16. svibnja održava Međunarodni festival suvremene orguljaške improvizacije – Organum Contemporalis – sa ciljem pokretanja obnove zapuštene spomenički vrijedne orguljaške baštine Pule i Istre. 
vrijeme: 15.05.2018. - 16.05.2018.

U organizaciji novoosnovane pulske Udruge za promicanje umjetnosti i kulture, pod nazivom 9 muza, a uz podršku Grada Pule i Pulsko Porečke biskupije, ove ćemo godine u Puli imati prilike slušati suvremene improvizacije na orguljama, instrumentu kojega s pravom nazivaju kraljicom svih instrumenata. Predsjednica Udruge i inicijatorica ovog festivala je Zagrepčanka sa pulskom adresom Milena Đukanović, povratnica sa studija orgulja iz Nizozemske, a desna ruka joj je producentica Valentina Badanjak Pintarić, muzikologinja koja Međunarodni orguljaški festival Ars organi Sisciae već 12. godinu organizira u Sisačkoj biskupiji.

Cilj festivala Organum Contemporalis prvenstveno je osvijestiti o potrebi ulaganja u očuvanje vrijedne istarske orguljaške baštine kako bismo je sačuvali i za one koji će nas baštiniti. Već u samom početku organizacije ovog festivala problem je bio pronaći u Puli instrument koji je u dovoljno dobrom stanju da bi se na njemu koncertiralo. Pulske Katedralne orgulje nisu bile spremne za takav pothvat, niti su orgulje u Crkvi sv. Franje u izvrsnom stanju, ali su nedavno uređene i poslužiti će kako bismo širu publiku upoznali sa vrjednotama i bogatstvom ovoga instrumenta u suvremenoj glazbi i životu suvremenog čovjeka i kakva bi šteta bila prepustiti naše orgulje ovom trendu zapostavljanja. Obnova orgulja je skup pothvat i to je instrument koji zahtjeva stalnu pažnju i brigu, ali nije li tako sa svime što vrijedi?

Ovogodišnji, prvi po redu Organum Contemporalis održati će se 15. i 16. svibnja u 20 sati u Crkvi sv. Franje u Puli. Započeti će koncertom  jednog od ponajboljih nizozemskih orguljaša mlađe generacije - Erika Jana Eradusa, vrsnog improvizatora. U srijedu, 16. svibnja u istoj crkvi nastupit će međunarodni ansambl Musica Maxima, sastavljen od orgulja, 2 didgeridooa, gongova, tibetanskih zdjela, afričkog bubnja i dvije školjke, a okupljen za ovu izvedbu. Ovaj nesvakidašnji sastav izvest će improvizaciju na predivnu temu Ave Maria iz gregorijanskog korala. Ulazi na oba koncerta su slobodni.

Organizator ovog festivala - prvog i za sada jedinog sličnog u regiji - planira ove godine izvesti i manji jazz festival u post sezoni. Svojim festivalima udruga se želi što je više moguće obratiti domaćoj publici, ali jednako tako i produžiti sezonu kulturnih zbivanja u Puli.