Preskočite na glavni sadržaj

4. festival kršćanskoga kazališta

Četvrti festival kršćanskoga kazališta održava se od 1. do 3. i od 8. do 10. lipnja u Franjevačkom samostanu na Svetom Duhu u Zagrebu, najavljeno je u četvrtak na konferenciji za novinare u Zagrebu.
vrijeme: 01.06.2018. - 10.06.2018.
Festival otvara predstava Erica-Emmanuela Schmitta "Oskar i dama u ružičastom" redateljice Marije Sekelez, u izvedbi Kazališne družine Mare iz Zagreba, najavio je u ime organizatora fra Ivan Marija Lotar, čija predstava "Faustina – Božje ime je milosrđe" zatvara Festival u izvedbi članova katoličke udruge Radnici Milosrdnog Isusa iz Pule.


Naglasio je kako je selektorica Sanja Nikčević odabrala devet predstava te dodao kako je tema Festivala "Bog - snaga za život".


U šest dana Festival će ugostiti devet predstava profesionalnih i amaterskih kazališnih skupina iz sedam gradova: Zagreba, Visokoga, Petrinje, Širokoga Brijega, Osijeka, Sarajeva i Pule. Festival će otvoriti autorski projekt Marije Sekelez u produkciji Kazališne družine Mare,  Oskar i dama u ružičastom Érica-Emmanuela Schmitta,  a zatvorit će ga predstava Faustina – Božje ime je milosrđe u režiji fra Ivana Marije Lotara. 


Miriam Mary Brgles iz Festivalskoga odbora istaknula je kako Festival želi njegovati i razvijati interes za kazalište kod djece, pa je zato u program uključeno i nekoliko predstava za najmlađu publiku.


Kazalište Prijatelj prikazat će "Priču o Bogici ili nije sramota biti siromašan" u režiji Hrvoja Zalara, a predstavu "Ribica Srebrica" u režiji Daniele Totić članovi Kazališta Budilica, napomenula je dodavši kako obje predstave govore o plemenitosti i darežljivosti kao poželjnim vrlinama kod djece te o važnosti igre i prijateljstva.


Naglasila je kako predstave za zreliju publiku predstavljaju raznolik spektar tema te dodala kako se radi o tematiziranju najtežih životnih borbi kao što je teška bolest djeteta u predstavi "Oskar i dama u ružičastom" ili invaliditetom "Kako glumiti normalnog čovjeka", autobiografska drama Marija Filipija.


U predstavama se također, napomenula je, tematiziraju životi svetaca i svetih ljudi te njihove borbe za dobro kao u predstavi "Gospa od Svijećnice", koja govori o služebenici Božjoj Marici Stanković u izvedbi Dramske družine Ozana i režiji Tibora Martna.


Tu je predstava o sv. Faustini i fra Didaku te mistična teme smrti i kraju života, koja će se prikazati plesom "Moja smrt" u koreografiji Igora Grubišića i izvedbi Koreosa iz Osijeka.


Podsjetila je kako i ove godine Festival ugošćuje mlade iz Bosne i Hercegovine.


Voditeljica radionica Ozana Iveković istaknula je kako će se u popratnom programu održati četiri edukativne radionice za vjeroučitelje i odgojitelje u vjeri: "Dramske tehnike u radu s biblijskim tekstom u nastavi katoličkog vjeronauka",  "Primjena plesne osviještenosti u nastavi katoličkog vjeronauka",  "Stvaranje dramske igraonice s predškolskom djecom – Bog u srcu i očima odgojitelja", "Lutkom kao medijem kroz biblijski tekst" te dvije obiteljske namijenjene roditeljima i djeci "Dramska radionica Blagoslov molitve" te "Biblija i lutka u obitelji".


Festival će se odvijati s u Dvorani sv. Franje na zagrebačkom Sv. Duhu. Ulaz na sve programe je slobodan, uz dobrovoljnu donaciju. 


Hrvatska Provincija Sv. Jeronima franjevaca konventualaca četvrti put organizira Festival kršćanskoga kazališta, kojemu je misija osigurati vidljivost predstava nastalih ne samo iz kršćanskog svjetonazora nego i iz duhovne inspiracije. (Hina)