Preskočite na glavni sadržaj

4. Zrin festival u Sisačko-moslavačkoj županiji

Četvrti Zrin festival održat će se od 3. do 16. lipnja na nekoliko lokacija Banovine u Sisačko-moslavačkoj županiji (Topusko, Glina, Brest Pokupski, Divuša, Hrvatski Čuntić) te u gradu Sisku.
vrijeme: 03.06.2018. - 16.06.2018.
mjesto: Hvar

Multimedijalni Zrin festival održava se u kraju gdje se rodio slavni junak Nikola Šubić Zrinski i gdje su Zrinski stolovali puna dva stoljeća. Festival je pokrenut s ciljem prezentacije lokaliteta nekadašnjih utvrda, burgova i posjeda Zrinskih u Sisačko-moslavačkoj županiji, kao i osvještavanja o mogućnostima koje bogata kulturna baština i gotovo netaknuta priroda ovoga kraja pružaju općem razvoju Banovine i Hrvatskog Pounja.


Ovogodišnje festivalsko izdanje otvara se u nedjelju, 3. lipnja, koncertom Hrvatskog baroknog ansambla u Topuskom, gradu koji zbog položaja na termalnim izvorima vode ove godine obilježava 200. obljetnicu osnivanja suvremenog Lječilišta! Koncert otvorenja održat će se u 20 sati u Župnoj crkvi Pohoda BDM u Topuskom. Zahvaljujući Sisačko-moslavačkoj županiji i Turističkoj zajednici SMŽ, organiziran je slobodan prijevoz publike iz Zagreba u Topusko, a iz Siska u Divušu i Hrvatski Čuntić. Sve informacije možete pronaći na www.zrin-festival.com!


Koncertom u obnovljenoj Kapeli sv. Barbare u Brestu Pokupskom, želi se prezentirati i promovirati vrijedne oltare spašene iz stare drvene kapelice uništene u Domovinskom ratu, a koji datiraju iz 1673. godine i dio su najvrjednije sakralne baštine Sisačke biskupije.


U predivnoj prirodi podno Zrina, uz rijeku Unu, na predziđu kršćanstva održala se povijesna župa Sv. Kate u Divuši u čijoj će publika novoizgrađenoj crkvi slušati teorbu i sopran. Podno ostataka slavnog Čuntić grada, u prelijepoj franjevačkoj crkvi gostovat će Zagrebački gitaristički trio. Uz promocije knjiga u Glini i Sisku, gdje će nastupiti i KUD Viduševac, festival će se najaviti i zaključiti koncertima Tria Amadeus i Danijela Detonija u nekadašnjoj sinagogi, danas Glazbenoj školi u Sisku.


Zrin festival održava se zahvaljujući Ministarstvu kulture RH, Sisačkoj biskupiji, Sisačko-moslavačkoj županiji, Gradu Petrinji, Lječilištu Topusko, Hrvatskoj turističkoj zajednici, Turističkoj zajednici SMŽ i Grada Petrinje te ostalim sponzorima i donatorima.