Preskočite na glavni sadržaj

64. Splitsko ljeto

64. Splitsko ljeto
Premijerom obnovljene izvedbe Verdijeva 'Nabucca' na Peristilu u subotu, 14. srpnja, otvara se 64. Splitsko ljeto tijekom kojega će na 13 ambijentalnih pozornica do 14. kolovoza biti izvedena tri operna, deset dramskih, osam baletnih i sedam koncertnih naslova, a otvorit će se i tri izložbe te održati promocija knjige, najavljeno je u četvrtak na konferenciji za novinare održanoj u kazalištu.
vrijeme: 14.07.2018. - 14.08.2018.
mjesto: Zagreb, Martićeva ulica
url: https://www.facebook.com/designdistrictzagreb
 

Ravnatelj Splitskog ljeta Goran Golovko najavio je da će se festival ove godine, koja je proglašena europskom godinom kulturne baštine, vratiti antici i pučkom kazalištu te da će biti otvoren premijernom obnovom Verdijeva Nabucca na Peristilu. Ovogodišnji će festival, dodao je, svima nama stvoriti priliku da zastanemo i razmislimo do koje mjere našu baštinu imamo pravo komercijalizirati i dovoditi u pitanje njezinu opstojnost, a time i pitanje svojega identiteta.

 

"Splitsko ljeto smo pokušali vratiti njegovim repertoarskim korijenima i vjerujem da ćemo ostvariti bogat i sadržajan program, kao i da će naša publika i posjetitelji grada moći uživati u izvrsnim umjetničkim ostvarenjima. Ovoga ljeta u sklopu Heritart festivala prvi put ostvarujemo suradnju i sa Solinskim kulturnim ljetom, pa će naša dva plesna programa biti izvedena u amfiteatru u Saloni, a dan prije početka Splitskog ljeta ćemo u rimskom teatru u talijanskim Ostijama izvesti balet 'Zaštitničko more' koji će biti izveden i na Ljetu, a uz to i dramsku premijeru Eshilove 'Orestije' koja će se izvesti na samom rubu grada, u Sitnom Gornjem", najavio je Golovko.

 

Ravnatelj drame Trpimir Jurkić najavio je da će publika, uz premijeru "Orestije", moći pogledati i reprize "Suze i smij staroga Splita" te "Bužu" na Carrarinoj poljani.

 

Od gostovanja na programu su koprodukcijska predstava "Barufe" Goldonija i Lucića u Carla Goldonija u izvedbi kazališta iz Pule, Kopra, Trsta i Nove Gorice, "Famozna" Petera Quiltera u izvedbi zagrebačkih Histriona te "Mizantrop" riječkoga HNK koje će biti izvedene na pozornici splitskoga HNK, dok će podrumi Dioklecijanove palače ugostiti predstave "Za umrijet od smijeha" Christophera Duranga u izvedbi Teatra Rugantino i Kazališta Planet Art, "Orfej sluša radio" Pavlice Bajsić Brazzoduro u izvedbi kazališta Marina Držića iz Dubrovnika, "Dvoje" Jima Cartwrighta u izvedbi Teatra Exit te "Da kraj bude lijep" Mohameda El Khatiba u izvedbi ljubljanskoga Mini teatra, MG Ptuj i Novoga kazališta Zagreb.

 

Ravnatelj opere Ivo Lipanović najavio je povratak na Peristil "Nabucca", koji je splitskoj publici prirastao srcu. Riječ je o obnovi predstave nedavno preminuloga redatelja Georgija Para, koju postavlja njegova asistentica Jelena Bosančić. Publika će nakon toga moći uživati i u "Aidi", jer, kako je rekao Lipanović, festival konačno Peristil dobiva na dvadesetak dana.

 

"Do sada smo Peristil mogli koristiti samo tjedan dana, pa se sada zahvaljujem gradonačelniku i Gradskom vijeću koji su nam to nakon puno godina omogućili. Publika će tradicionalno moći uživati i u 'Eri s onoga svijeta' koji će se održati na Česmi u Vrlici", kazao je Lipanović.

 

Baletni program ponudit će Baletnu gala večer, koprodukciju splitskog i riječkog baleta "Bernstein pleše", "Connect" Igora Kirova, te njegovu "5 do 12" na Sustipanu, a tu su i "Staging a play: Tartufe" Matije Ferlina, "Zaštitničko more" i "Mediterraneo suite", koje se izvode u Amfiteatru Salona.

 

Za ljubitelje glazbe na klaviru će na koncertu u Kaštilcu svirati Aljoša Jurinić, a koncerte će održati i Hrvatski barokni ansambl, gitarist Petar Čulić, klarinetist Branimir Norac, Zagrebački solisti i Goran Tudor.

 

U Palači Milesi i Galeriji Kula otvorit će se izložba Vlade Marteka "Na kraju manirizma - priprema za umjetnost", u Galeriji fotografije u Marmontovoj "The end" Ante Verzottija, u Galeriji Meštrović "Umjetnik kod Meštrovića" Frane Missie, dok će u Kazališnoj kavani Split biti upriličena promocija monografije Gordane Gadžić "Hod po rubu, s Ivicom". (Hina)