Preskočite na glavni sadržaj

Umag(o) classica 2018.

Umag(o) classica 2018.
U Umagu je započela manifestacija Umag(o) classica, a manifestaciju je otvorio Ansambl EX ARTE u Župnoj crkvi Umag. 
vrijeme: 14.07.2018. - 23.08.2018.

EX ARTE je komorni ansambl otvorenog tipa, čiju jezgru čine, međunarodno priznati umjetnici i glazbenici: gudački duet Monike Leskovar na violončelu i Sretena Krstića na violini te Dani Bošnjak na flauti i Srdjan Berdović u ulozi izvođača, aranžera i skladatelja. Usmjeren na stvaranje novih i inovativnih koncertnih programa, ansambl redovito uključuje gostujuće umjetnike, a to su ovom prilikom Kruno Marić (violina) i Hiwote Tadesse (viola). Nakon veoma atraktivnog programa imena „Baroque Landscapes”, koji se usredotočio na fascinantna djela J. S. Bacha i D. Scarlattija, Ex Arte je predstavio u Umagu program „Classics 2.0“ i nastavio putovanje vremenskom linijom, zaustavljajući se na postaji bečkih klasika. Osim djela J. Haydna, W. A. Mozarta i L. van Beethovena, ansambl je, koncertom u Umagu, predstavio i djela suvremenijih autora, koja svjedoče o uvijek prisutnom utjecaju i tradiciji bečkih velikana.

Manifestacija se je nastavila koncertom renomiranog ansambla Virtuosi di Praga i solista Miroslava Ambruša, jednog od najtalentiranijih violonista mlađe generacije Republike Češke. Svjetski poznati orkestar, Virtuosi di Praga (VDP), od samih je početaka vodio dirigent i violinist Oldřich Vlček, a nakon 1990. godine formiran je u manji komorni orkestar odabranih solista koji je danas partner svjetski poznatih imena poput Plácida Dominga, José Cura, Barbare Hendricks, Mstislava Rostropovichai mnogih drugih. Ovaj vrhunski ansambl također često nastupa s istaknutim češkim zborovima poput zbora Praške filharmonije i Praškog komornog zbora. Snimio je preko 170 CD-a za razne diskografske kuće, uključujući Supraphon, Orfeo, Discover, Claves i Koch International, a nositelj je i dvaju platinastih CD-a tvrtke Supraphon za najuspješnije trajne zapise s područja klasične glazbe devedesetih, kao i zlatnih diskova tvrtki Discover, Lupulus i Supraphon.

Program se nastavlja 27. 7. koncertom Ide Gamulin, vodeće hrvatske pijanistice srednje generacije i koncertom Ansambla Acoustic project gudačkog orkestra 2. kolovoza.

Na programu je i jedan koncert na otvorenoj pozornici Parka Luciano Delbianco koncert   I.N.K Experiment dua u sastavu Ivane Kuljerić Bilić i Nikole Krbanyevitcha 9. kolovoza.

Program manifestacije zatvara se koncertom vrsnog Zagrebačkog kvarteta gitara 23.8. u Župnoj crkvi Umag.

Manifestacija Umag(o) classica omogućena je sredstvima Grada Umaga i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.