Preskočite na glavni sadržaj

25FPS u Zagrebu, Rijeci i Ljubljani

25FPS u Zagrebu, Rijeci i Ljubljani
Natjecateljski program 14. međunarodnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25FPS, što se otvara 27. rujna u zagrebačkom Kinu SC, ove će godine obilježiti filmovi koji, na granici s dokumentarcima, pokušavaju odgovoriti na izazove svijeta u kojemu živimo.
vrijeme: 27.09.2018. - 05.10.2018.
 

"Kod ovogodišnje konkurencije, koja donosi 26 filmova, specifično je što je količina eksperimentalnih filmova koji koketiraju sa dokumentarnim i sličnim formama nešto zastupljenija nego proteklih godina, a svi se bave temama koje su društveno aktualne i angažirane", rekao je Mario Kozina, selektor festivala uz Sanju Grbin i Marinu Kožul.

 

Po njegovim riječima, to je rezultat turbulentnih vremena u kojima ljudi pokušavaju pronaći inovativne forme i inovativan filmski jezik kako bi se na odgovarajući način suočili s izazovima u kojima danas živimo".

 

"Tu je čitav spektar tema, od identitetskih pitanja koja se tiču roda i seksualnosti, pa do pitanja migracija i načina na koje se one reprezentiraju u vijestima, na društvenim mrežama i u nekim službenim medijima", objasnio je.

 

Kao još jednu ovogodišnju zanimljivost izdvojio je značajnu zastupljenost analognog filma, pa je "unatoč tome što godinama govorimo o smrti analognog filma i određenih formata u filmu generalno, kao i prošle godine primijećena tendencija porasta analognog filma autora koji rade sa super osam milimetarskim filmovima, 16-icama i 35-icama".

 

"Ove godine nam je čak trećina filmova koje ćemo prikazati originalno snimljena na tim formatima, a petina će ih s tih formata biti i prikazana. Kada se govori o postocima, to može zvučati kao fetišizam forme, ali nama je bitno prikazivati te forme, jer svaka od njih stvara drugačiju vrstu estetskog i osobnog dojma na gledatelja", ustvrdio je.

 

Hrvatska selekcija - već afirmirani autori i nova imena

 

U različitim programima festivala prikazat će se 45 kratkometražnih, nezavisnih i nekomercijalnih filmova koji na inovativan način istražuju mogućnosti filmskog jezika i pripovijedanja, a zagrebačku premijeru imat će čak šest filmova hrvatskih autora.

 

Dio hrvatskih filmova prikazat će se u natjecateljskom programu,  a dio u programu Refleksi posvećenom zanimljivim uratcima koji nisu isključivo eksperimentalni. Hrvatska selekcija nudi kombinaciju novih filmova već etabliranih autora, poput Vladislava Kneževića i Ane Hušman, i novih imena.

 

U filmu "Dokument Parakozmik" Knežević, najavio je Kozina, nastavlja operirati na zanimljivom spoju između znanstvenog i znanstveno-fantastičnog filma, a pripremio je 3D spektakl koji funkcionira kao hommage monster filmovima iz pedesetih, dok je Hušman sa "Sobom za dan" napravila zanimljiv osobni rad koji se kroz poigravanje s prostorom bavi momentima sjećanja reprezentacije prema van.

 

Neka od novih imena pojavila su se zahvaljujući Restartovoj Školi dokumentarnog filma - Sara Jurinčić ("3. rujna 2015.") i   Nikolina Bogdanović ("Mjesto odakle vam pišem pisma") u svojim filmovima "na originalan, svjež i emocionalno dojmljiv način spajaju osobne teme, pitanje obiteljske povijesti i sadašnjosti".

 

Hrvoslava Brkušić se u svom prvom profesionalnom eksperimentalnom filmu "Planine", pozabavila found footage materijalima filmske tvrtke Zora film iz pedesetih godina prošlog stojeća istražujući filmsko nasljeđe, kao i osobne unutarnje krajolike, dok Neli Ružić, koja se istaknula u Hrvatskoj i inozemstvu site-specific skulpturama, predstavlja film "Nigdina" kojim ispreprliće osobno i povijesno te individualnu i kolektivnu memoriju, propitujući nestabilnost koncepta identiteta.

 

Novost festivala - izložbe u predvorju Kina SC

 

Novost ovogodišneg festivala je izložbeni program - u predvorju Kina SC postavit će se dvije izložbe "Projektor" Dušice Dražić i Wima Janssena te "Film Reader" Mike Taanile, člana žirija.

 

Izložbom "Filmska čitanka", koja predstavlja 16 radova-knjiga, autor predstavlja koncept inspiriran knjigom "When the Shooting Stops… Cutting Begins – A Film Editor's Story" montažera Ralpha Rosenbluma i Roberta Karena.

 

"Za rad ga je inspirirala sama riječ shooting, što znači i pucanje, pa je počeo prilagođavati filmska izdanja koja su mu pala pod ruku,  bilo da je riječ o akademskim filmološkim izdanjima ili popularnim, bogato ilustriranim i opremljenim, debelim knjigama za stoliće. Kako bi skrenuo pozornost na dominantnu mušku filmsku povijest, te na sam film kao materijal u svaku knjigu intervenirao je skalpelima, noževima i vijcima", objasnila je selektorica Marina Kožul.

 

Izložba "Projektor" Dušice Dražić i Wima Janssena predstavlja njihovu instalaciju, 440 kilograma tešku brončanu repliku modela projektora Iskra na kojoj se projicira 35-milimetarski film u boji, a koji prikazuje proces vlastitog nastajanja pri čemu je svaka komponenta projektora vjerno izlivena u bronci. Film će se prikazivati pola sata prije početka svakog kino programa.

 

Expanded Cinema - atraktivan program sasvim posebnih performansa

 

25FPS je ponovno pripremio i Expanded Cinema, atraktivan program proširenog filma u kojima se film doživljava kroz drugačiji prikazivački aspekt, kroz performanse uživo koji kombiniraju različite kodove iz kazališta, glazbe, performansa.

 

"Ove je godine nešto veći naglasak na suradnju glazbe i filma, na rubu s tradicionalim koncertima", najavila je selektorica Sanja Grbin, izdvojivši kao središnje događanje nastup najznačajnijeg finskog redatelja eksperimentalnih filmova Mike Taanile, koji će 29. rujna u Teatru &td imati nastup nazvan "SSEENNSSEESS", na granici cabareta i rock opere, u pratnji popularnog finskog glam, metal, psihodeličnog benda Circle.

 

Program otvara 27. rujna u polukružnoj dvorani Teatra &td umjetnički kolektiv Nominoë koji od 2000. razvija proširenofilmske performanse. Četveročlani tim predstavit će se "Parallaxeom", performansom za četiri pokretna 16-milimetarska projektora, trodijelni ekran i prostorni zvuk, uz pomoć kojih će na osebujan način istražiti geometriju i prostor kina te percepciju koju imamo o stvarnosti.

 

"Gledajući taj performans imate dojam da gledate povijest apstraktnog geometrijskog slikarstva u nekoj drugoj formi", napomenula je Grbin.

 

Za posljednji dan Festivala, ostavljena su dva performansa, Manuele de Laborde i Williama Basinskog.

 

Meksička umjetnica Manuela de Laborde, koja je prije dvije godine na Festivalu 25 FPS osvojila Grand Prix za svoj rad "Kako izvana tako i iznutra", predstavlja se 30. rujna u Teatru &td u suradnji s glazbenim i elektroničkim dvojcem Camila Fuchs, čijoj glazbi prodonosi vizualnim projekcijama, a koji će u Zagrebu predstaviti svoj novi album "Heart Pressed Between Stones".

 

Američki glazbenik i skladatelj William Basinski, neizostavno ime suvremene eksperimentalne glazbe i inspiracija za nebrojene umjetnike svih žanrova, vraća se u Zagreb sa svojim novim radom, koncertom "O vremenu izvan vremena" kojim će iste večeri u Francuskom paviljonu zatvoriti ovogodišnje izdanje Festivala.

 

Inspiriran erupcijom energije koja se oslobodila prilikom sudara dviju crnih rupa prije 1,3 milijarde godina, Basinski se koristi ekskluzivnim snimkama laserskog interferometra LIGO - iznimne tehnologije koja je uhvatila signal tzv. otkucaja srca svemira, kako bi dočarao organsko iskustvo tih nezamislivih magnituda, napominje se u najavi Festivala.

 

Grbin je objasnila kako do projekata za program Expanded Cinema dolaze najčešće prilikom posjeta inozemnim festivalima, neke od priprema za zagrebačka gostovanja traju i po nekoliko godina, a Studentski centar odličan je prostor za njihovu realizaciju, zbog čega su zabrinuti zbog aktualne situacije u tom prostoru. "Ne znam gdje bismo drugdje mogli održati takav program jer nam trebaju različiti tipovi prostora, nije sve vezano za klasično gledalište ili klasičnu koncertnu dvoranu. Morate imati minimalnu infrastrukturu, a u Zagrebu se u prostore kulture praktički desetljećima ne ulaže", ustvrdila je.

 

O najboljim ovogodišnjim filmovima odlučivat će tročlani žiri - američka videoumjetnica Jesse McLean, finski umjetnik Mika Taanila te programski koordinator zagrebačkog Multimedijalnog instituta i direktor Human Rights Film Festivala, Petar Milat.

 

Zagrebački dio festivala održat će se, s besplatnim ulazom na sve programe, od četvrtka 27. do nedjelje 30. rujna na velikome platnu Studentskog centra u Zagrebu, od 2. do 3. listopada seli u Art-kino u Rijeci, a 5. listopada u Slovensku kinoteku u Ljubljani. (Hina)