Preskočite na glavni sadržaj

23. revija lutkarskih kazališta Rijeka

23. revija lutkarskih kazališta Rijeka
Revija lutkarskih kazališta Rijeka održat će se od 2. do 10. studenoga, a na programu je 18 predstava kazališta iz pet zemalja, najavljeno je na konferenciji za novinstvo u Rijeci.
vrijeme: 02.11.2018. - 10.11.2018.
Ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Rijeka, organizatora revije, Magdalena Lupi Alvir kazala je da se izborom predstava nastojalo prikazati bogatstvo i raznolikost lutkarskih tehnologija i izraza. "Predstave govore jezicima glazbe, zbuka, tišine, crteža, sjene a teme su od problema suvremenog odrastanja, drugačije djece, klasičnih priča ili neotkrivenih priča iz davnine", navela je ravnateljica. Podijeljene su u cjeline za vrtićki uzrast, školski uzrast te za mlade i odrasle.
 
Iz programa je izdvojila predstave na otvaranju i zatvaranju. Tako će 3. studenoga službeno otvoriti reviju predstava "Petar Kuštravi" Slovenskog narodnog kazališta Nova Gorica, "bizarna opereta o lošem ponašanju djece i posljedicama" a posljednja predstava je "Kar" praškog Studija DAMUZA, koja na osebujan način predstavlja "vesele karmine za Anu Karenjinu" i nadovezuju se na taj Tolstojev roman. Obje su namijenjene djeci starijoj od 10 godina i odraslima.
 
Prvi put u programu revije se predstavlja dio projekta Europske prijestolnice kulture, programski pravac Dječja kuća, a usporedno će srodne ustanove iz Ljubljane i Poznana u Poljskoj predstaviti svoje djelovanje. U popratnom programu, kako je navela stručna suradnica GKL Rijeka Vedrana Balen Spinčić, bit će predavanja o europskoj mreži kazališta za najmlađe gledatelje "Small size" i o važnosti kazališta za bebe, tradicionalna radionica izrade glazbenih instrumenata i dječja lutkarska radionica i igraonica, izložba interaktivnih svjetlosnih instalacija "Čarobni vrti" i drugi programi.
 
GKL Rijeka će se predstaviti s dvjema predstavama "Gdje su nestale čarapice?" i višestruko nagrađivanim "Zamrznutim pjesmama".
 
Predstave će biti u Gradskom kazalištu lutaka, Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, kulturnom centru RiHub i dvorani kulture "Joga u svakodnevnom  životu". (Hina)