Preskočite na glavni sadržaj

Jazz Ex tempore u Opatiji

Jazz Ex tempore u Opatiji
Ovogodišnji Jazz Ex tempore, koji se održava od 10. do 15. studenoga u Opatiji, posvećen je u potpunosti glazbenicama pa će na njemu sudjelovati Yazz Ahmed, Andrea Vicary, Rosa Brunello i Alba Nacinovich, najavio je u četvrtak na konferenciji za novinstvo u Opatiji organizator manifestacije Elvis Stanić.
vrijeme: 10.11.2018. - 15.11.2018.

Kako je Stanić istaknuo, namjera je bila ukazati na još uvijek neravnopravan položaj žena ne samo u jazzu, nego i općenito u glazbi. Ženama su unaprijed određene pozicije u glazbi, tako da su one uglavnom jazz pjevačice, a vrlo je malo instrumentalistica, kazao je. Na ovom jazz Ex temporeu željeli smo publici predstaviti neke od istaknutijih jazz glazbenica Europe i svijeta, naveo je.

Žene su kao skladateljice u jazzu zastupljene tek s 20 posto, a od ukupno 367 redovnih članova Hrvatskog društva skladatelja, samo je 13 skladateljica klasične i jazz glazbe, naglasio je Stanić. Startna pozicija žena i muškaraca u glazbi, pa tako i u jazzu, nije ista. Žene se rijetko odlučuju na studij jazza, rijetko su lideri bandova i rijetko se bave skladanjem. Jedan od razloga je i percepcija jazza kao izrazito muške glazbe, spolnog stereotipa prema nekim vrstama instrumenata, kao što je da su truba, kontrabas i bubnjevi "muški" instrumenti, kazao je Elvis Stanić.

Sudionice 14. Jazz Ex temporea svakodnevno se susreću s takvim predrasudama i žele promijeniti percepciju žena u jazzu, istaknuo je.

Yazz Ahmed je bahreinska sviračica trube i krilnice te skladateljica glazbe na dodiru jazza, elektronike i tradicionalne arapske glazbe. Snimala je s uglednim glazbenicima poput Radiohead, Leeja Scratch Perryja, ABC, Swing Out Sister. Pijanistica i skladateljica Andrea Vicary dolazi iz Velike Britanije. Svirala je s vlastitim bandom, zajedno s Julianom Argüellesom i Stuartom Halloom te s glazbenicima Philom Bentom i David-Jeanom Baptisteom te s ženskim bandom "Birds" i drugima. Snimila je pet autorskih albuma. Bavi se skladanjem jazz glazbe za druge izvođače te glazbenom pedagogijom.

Rosa Brunello iz Italije je mlada kontrabasistica. Studirala je na Berklee College od Music u Bostonu, jazz konzervtoriju "Giuseppe Tartini" u Trstu, jazz konzervatoriju u Rovigu, Jazz institutu u Berlinu, Nacionalnom konzervatoriju za glazbu i ples u Parizu te u Amsterdamu. Surađivala je u nekoliko važnih međunarodnih projekata i radionica. Hrvatska pjevačica Alba Nacinovich je diplomirala jazz pjevanje na tršćanskom konzervatoriju "Giuseppe Tartini" a školovala se i na konzervatoriju u Portu. U više navrata je nagrađivana kao kompozitorica, aranžerka i izvođačica u domeni jazz, pop, elektroničke i filmske glazbe. Nastupala je po cijeloj Europi.

One će u Opatiji nekoliko dana zajedno svirati i skladati kompozicije koje će izvesti na završnom koncertu 14. studenoga u opatijskom Centru Gervais. 12. studenoga će Yazz Ahmed održati radionicu o odnosu arapske glazbe i jazza a dan poslije sve sudionice će sudjelovati na radionici, odnosno razgovoru o ženama u jazzu. (Hina)

https://www.facebook.com/Liburnia-Jazz-324991573349/