Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'Portreti u Strossmayerovoj galeriji'

Izložba 'Portreti u Strossmayerovoj galeriji'
Strossmayerova galerija starih majstora HAZU poziva na otvorenje izložbe 'Portreti u Strossmayerovoj galeriji' koje će se održati u utorak, 18. prosinca 2018. s početkom u 19 sati, u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu. 
vrijeme: 18.12.2018. - 24.02.2019.

Izborom četrdeset djela iz zbirnoga fonda Strossmayerove galerije starih majstora nastalih u vremenskom rasponu od XV. do XX. stoljeća predstavljen je portretni žanr u svoj raznolikosti pristupa unutar istovjetne tematike. Dosada većinom rijetko izlagane slike, uz pokoju portretnu skulpturu, potječu iz različitih europskih slikarskih škola Italije, Francuske, južne i sjeverne Nizozemske, Njemačke i Austrije te hrvatske moderne pokrivajući značajno razdoblje portretnoga žanra.

Usprkos osnovnoj intenciji portretnoga slikarstva, a to je učiniti besmrtnima predstavljene osobe, većini portretiranih na slikama u Strossmayerovoj galeriji s vremenom se zagubio identitet. Međutim, istraživanjima natpisa i heraldičkih insignija, komparativnom analizom i utvrđivanjem izvornika, odnosno inačica te istraživanjem provenijencije portreta, pojedini portretirani identificirani su, a slikama je potvrđena i/ili ispravljena atribucija i datacija.

Iako portret u određenoj mjeri uistinu predstavlja rezultat dogovora umjetnika s modelom, ne smije se zanemariti da su portreti u pravilu komponirani u skladu s estetskom tradicijom, ukusom, konvencijama i modom određenoga razdoblja i prostora, što odražavaju i odabrani portreti iz fundusa Strossmayerove galerije.

Sakupljeni na jednome mjestu, ovdje prezentirani portreti predstavljaju galeriju vladara, crkvenih velikodostojnika, plemkinja, umjetnika, trgovaca, uglednih građana i donatora Strossmayerove galerije.

Nastavljajući se na recentna predstavljanja pojedinih tematskih cjelina iz fundusa Galerije, i ova je izložba nastala kao rezultat kontinuiranog i sustavnog stručnog i znanstvenoistraživačkog rada autorskog tima na obradi djela iz bogatoga zbirnoga fonda Strossmayerove galerije starih majstora, s namjerom prezentiranja jedne tematske cjeline koja je tek fragmentarno zastupljena u stalnome postavu.

Uz izložbu će biti objavljen i prateći katalog u izdanju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, s tekstom autora izložbe Borivoja Popovčaka, dr. sc. Ive Pasini Tržec i dr. sc. Ljerke Dulibić.

Izložba ostaje otvorena do 24. veljače 2019. godine.

www.hazu.hr