Preskočite na glavni sadržaj

Trebotić: 50 godina samoće

Trebotić: 50 godina samoće
U Studiju Moderne galerije 'Josip Račić' u Zagrebu, u srijedu 30. siječnja 2019. u 19 sati, otvara se izložba - Trebotić - Pedeset godina samoće, Bochum 1968. - Split 2018. Izložba ostaje otvorena do 17. veljače o.g.
vrijeme: 30.01.2019. - 17.02.2019.

Riječ je o umjetnikovoj 152. samostalnoj izložbi kojom se podsjeća na Trebotićeve početke u svijetu umjetnosti. Naime, u prosincu prije pedeset godina  Galerija Rurhskog sveučilišta u Bochumu otvorena je Trebotićevom izložbom, čime je počela bogata i uspješna karijera hrvatskog umjetnika koji je svojim umjetničkim radom obogatio posljednjih pedeset godina hrvatske kulture, ističe se u najavi Moderne galerije.

U organizaciji Galerije umjetnina i Muzeja grada Splita izložba je već bila predstavljena u Dioklecijanovim podrumima, a sada se okrugla obljetnica obilježava i u Zagrebu.

"Uz recentni opus ‘bijelih slika’, Matko Trebotić je za fokalnu točku obilježavanja pedesete obljetnice svoje prve izložbe osmislio, izveo i postavio kompoziciju koja oblikom i sadržajem objedinjuje, u skladu s duhom vremena u kojem stvara, njegova heterogena estetska polazišta", zapisao je u predgovoru izložbe Branko Franceschi, koji uz Trebotića potpisuje likovni postav izložbe.

Po njegovim riječima, u formalnom smislu riječ je o kompozitnoj cjelini u obliku istokračnog grčkog križa, formatu kojeg Trebotić često koristi oslanjajući se podjednako na zasade prakršćanstva i ruske avangarde, a uvijek kao nositelja poruke koju želi snažno prenijeti publici, a nadasve njemu osobno najvažnijem hrvatskom kulturnom krugu.

Franceschi je ocijenio kako je formiranje vlastitog likovnog govora kroz spajanje tradicionalnih znakova i internacionalnog likovnog jezika, postalo i ostalo temeljem Trebotićevog stvaralačkog uspjeha koji ga kroz sve mijene i medije izražavanja prati tijekom pedeset godina duge izlagačke karijere.

U svom tekstu ne daje odgovor zašto umjetnik svoju obljetnicu obilježava parafrazirajući naslov proslavljene knjige "Sto godina samoće" Gabriela Garcíje Márqueza iz 1967., no zaključuje da su "njegovo umijeće da opstane zahvaljujući vlastitom umjetničkom radu i ustrajanje u samozadanim kriterijima stvaranja mostova i poveznica među umjetničkim generacijama, strategijama, estetskim kanonima, opredijeljenima i kulturološkim obrascima, dovoljan odgovor i dovoljan razlog profesionalne i osobne ispunjenosti".

Matko Trebotić, rođen je 1935. u Milni na otoku Braču, a maturirao je na splitskoj klasičnoj gimnaziji. Arhitekturu studira u Beogradu, te poslije prvih arhitektonskih uspjeha odlazi u Njemačku, gdje radi kao slobodni suradnik u raznim vrhunskim arhitektonskim biroima. Godine 1968. kolega i prijatelj Wulf Schmiedeknecht nudi mu mogućnost izložbe u Galeriji Ruhrskog Univerziteta koju je upravo projektirao. Novu galeriju i izložbu Matka Trebotića svečano je otvorio rektor sveučelišta Kurt Biedenkopf, kasnije istaknuti političar i ministar u mnogim njemačkim vladama.

Trebotić tijekom 1971. i 72. godine pohađa kultnu Folkwangschule Essen-Werden, Grafički odjel, no prekida studij zbog intenzivnog izlaganja diljem Europe i svijeta. Nagrađivani umjetnik u Split se s obitelji vraća 1983., a u tom gradu i danas živi i radi.

Uz stotine samostalnih i skupnih izložbi objavio je desetak grafičko-pjesničkih mapa s uglednim hrvatskim i stranim piscima i pjesnicima, a i autor je velebnog jadranskog poliptiha četiri svečana kazališna zastora za nacionalna kazališta u Splitu, Dubrovniku, Rijeci i Šibeniku. O njemu je napravljeno više monografija i televizijskih filmova, a  radovi mu se nalaze u mnogim zbirkama i muzejima kod nas i u svijetu.

Njegova izložba u Studiju Moderne galerije bit će otvorena do 17. veljače. (Hina)