Preskočite na glavni sadržaj

4. međunarodni filmski festival za djecu - KinoKino

4. međunarodni filmski festival za djecu - KinoKino
Međunarodni filmski festival za djecu KinoKino, čije se četvrto izdanje održava od 20. do 24. veljače u zagrebačkom kinu 'Europa', donosi osam suvremenih igranih filmova za djecu iz cijeloga svijeta koji se natječu za festivalske nagrade...
vrijeme: 20.02.2019. - 24.02.2019.
Kao posebnost programa najavljena je u utorak u Zagrebu festivalska premijera prvog hrvatskog SF filma od osamostaljenja 'Moj dida je pao s Marsa'. 


Najavljujući 4. KinoKino, direktorica festivala Selma Mehadžić istaknula je kako je ideja festivala od početka bila stvoriti atraktivan i istodobno edukativan program s fokusom na najmlađu publiku, s ciljem poticanja kulture odlaska u kino, razumijevanja filmskih sadržaja ali i razumijevanja kulture općenito od najmlađe dobi.

 

"Htjeli smo biti mjesto gdje djeca mogu dobiti priliku prošiti svoje vidike u tome području. Tri godine poslije jako sam ponosna što mogu reći da naša publika iz godine u godinu značajno raste: na prvom festivalu imali smo oko dvije tisuće gledatelja a na prošlom izdanju 4,5 tisuće, što je rast za više od 100 posto, čime se možemo mjeriti s nekim festivalima koji puno duže traju. Drago nam je da smo uspjeli u svojoj ideji i da je kino, barem za vrijeme trajanja festivala, postalo prostor za djecu i mjesto njihova susreta, druženja i učenja", rekla je Mehadžić na konferenciji za novinare u Kinu Europi.

 

Putovanje svijetom kroz osam filmova u konkurenciji za nagrade

 

Najavila je osam filmskih naslova u Glavnom natjecateljskom programu, koji donosi presjek najvažnijih dugometražnih recentnih filmova za djecu iz cijeloga svijeta a zajednička im je poveznica u tome što njihovi junaci i junakinje u važnim životnim tako situacijama zrelo i s lakoćom preuzimaju uloge odraslih da bi od njih mogli učiti i oni nogo stariji. "Imamo filmove iz Kenije i Indije, Nizozemske, Finske, Njemačke, čak i jedan sjajan film iz Srbije", rekla je Mehadžić.

 

Posebno je izdvojila nagrađivanu dansku komediju "Ja sam William", nizozemski film "Moje neobično ljeto s Tess" koji na KinoKino dolazi ravno nakon svjetske premijere koju će za nekoliko dana imati na Berlinaleu, te indijsku urnebesnu komediju "Dječakov san". Tu su i njemačko-finska koprodukcija "Tri svemirske pogreške", pustolovni turski film "Na putu do jezera", te kenijski kandidat za nagradu Oscar "Supa Modo", "zanimljiv i nagrađivani film koji je dosad privukao prekrasne reakcije publike diljem svijeta".

 

Iz glavnog natjecateljskog programa ističe se i jedno od najvažnijih ostvarenja za djecu u posljednjih nekoliko godina, "Zlogonje" srpskog redatelja Raška Miljkovića. Film je premijerno prikazan na prestižnom dječjem festivalu u Torontu (TIFF Kids) gdje je osvojio glavnu nagradu.

 

Oni će se natjecati za tri nagrade. O nagradi za najbolji film po odluci profesionalnog žirija ove će godine odlučivati filmska edukatorica iz Finske Marjo Kovanen, redateljica Čejen Černić, te spisateljica Olja Savičević Ivančević. Kao i svake godine, o najboljim filmovima odlučivat će i dječji žiri sastavljen od pet zagrebačkih osnovnoškolaca. To su Margarita Belan, Luna Culjak, Kan Priselac Novačić, Jakov Šitum i Hugo Štedul. O dobitniku nagrade publike odlučivat će svi posjetitelji.

 

Festival otvara premijera prvog hrvatskog SF filma za djecu

 

Kao posebnost programa Mehadžić je najavila festivalsku premijeru prvog hrvatskog znanstveno-fantastičnog filma "Moj dida je pao s Marsa" redatelja Dražena Žarkovića i Marine Andree Škop, koji 20. veljače svečano otvara 4. KinoKino festival.

 

Redatelj Žarković rekao je kako je riječ o prvom punokrvnom domaćem SF filmu "uz sve sastojke koji uz to idu", a koji će konačno nakon dugih sedam godina nastajanja, 'od ideje do realizacije', na 4. KinoKinu doživjeti "prvi ozbiljniji test za publiku". Scenarij su prema motivima priče "Moj dida je vanzemaljac" Irene Krčelić napisali Pavlica Bajsić Brazzoduro i Branko Ružić.

 

Film je produkcija zagrebačkog Studija dim s partnerima iz šest europskih zemalja, Hrvatskom radiotelevizijom, luksemburškim Wady Filmsom, norveškim Filmbinom, češkim MasterFilmom i MagicLabom, slovačkom Artilerijom, slovenskim Senca Studiom i bosanskohercegovačkom Fabrikom.

 

Radnja prati razvoj prijateljstva mrzovoljnog robota Dode i djevojčice Une kojoj su djeda oteli vanzemaljci, a koristi najsuvremenije filmske tehnologije i dosad nezabilježene posebne efekte u domaćem filmu za djecu. Film je još u fazi razvoja osvojio nagrade BeActive Award za najbolji projekt i Prime4Kids&Family Award za najbolji projekt za djecu.

 

U glavnim su ulogama 12-godišnja debitantica Lana Hranjec te (glasom) jedan od najnagrađivanijih hrvatskih glumaca Ozren Grabarić, a uz njih igraju i norveški glumac Nils Ole Oftebro, slovačka komičarska zvijezda Petra Polnišova, te mlade hrvatske glumačke nade Alex Rakoš, Sven Barac, Tonka Kovačić, Lucija Šango i drugi.

 

Film prati poseban paket edukativnog materijala koji će biti također predstavljen na festivalu a koji, kako je pojasnila redateljica Škop, objašnjava "zašto filmovi ne padaju s Marsa". Također će biti objavljen i "Kino bonton", s uputama ponašanja u kinu.

 

Bogat program radionica i popratnih filmskih sadržaja

 

Za vrijeme festivala održat će se i radionice za djecu kako bi im vrijeme boravka u kinu bilo ispunjeno učenjem i zabavom, a priredit će se i jedna radionica za odrasle. Na edukativni dio programa osvrnula se koordinatorica programa Katarina Crnčić.

 

Istaknula je da je jedna od ideja festivala oduvijek bila istaknuti "kako on nije samo filmske projekcije", a upravo je radionički program najbolji primjer sinergije kreativnosti i festivala.

 

Tako će 4. KinoKino imati dosad najbogatije izdanje radionice "Od kina do učionice", u sklopu koje će niz istaknutih predavača i gostiju nastavnicima, odgajateljima, knjižničarima i odgojno-obrazovnim djelatnicima pokazati na koji način koristiti film kao obrazovni alat, a s ciljem podizanja filmske pismenosti u sklopu školskog programa.

 

Održat će se i radionica "Dizajniramo filmski plakat", u suradnji s dizajnericom Andreom Sužnjević iz nagrađivanog studija Šesnić&Turković čiji će produkt biti plakat za film "Moj dida je pao s marsa". Redateljica uspješnog filmskog nastavka o avanturama dječaka Koka "Uzbuna na Zelenom Vrhu", članica žirija Čejen Černić, održat će radionicu "Prvi filmski korak", čiji će sudionici dobiti zadatak da osmisle originalnu filmsku priču.

 

Popratni filmski program "Klasici s gostima" donosi projekciju filma "Tajna starog tavana" Vladimira Tadeja iz 1984. u odabiru Matije Dedića, za koji je njegov otac Arsen radio glazbu. Vjerni posjetitelji Kina Europe Petar i Vesna Krelja odabrali su za ovogodišnje KinoKino i film "Imam dvije mame i dva tate" Kreše Golika iz 1968.

 

Ponovno se održava i popularni program "Moj prvi odlazak u kino", blok igranih i animiranih filmova za djecu predškolske dobi koji se prvi put susreću s pokretnim slikama na velikom platnu, u čemu će im pomoći glumci Filip Riđički i Sara Stanić koji će uživo čitati hrvatske titlove, a najavljena je i "odlična selekcija" kratkometražih filmova "Svaki dan otkrivam".

 

Kao "šećer na kraju" u programu 4. KinoKina gostovat će popularni program kina Europe "Kinolektira", s projekcijom jedne od najslavnijih romantičnih komedija svih vremena "Neki to vole vruće" Billyja Wildera, u odabiru spisateljice Olje Savičević Ivančević.

 

"To nam se činio kao jako zgodan program za kraj festivala na koji mogu doći svi, jer KinoKino je zapravo festival za sve, ne samo za djecu", poručila je Mehadžić. (Hina)