Preskočite na glavni sadržaj

Izložba u povodu 200. godišnjice rođenja Vatroslava Lisinskog

Izložba u povodu 200. godišnjice rođenja Vatroslava Lisinskog
O našem slavnom i cijenjenom glazbeniku, Vatroslavu Lisinskom, zagrebačka Gradska knjižnica priredila je izložbu. Njome obilježava 200. obljetnicu rođenja i 165. godišnjicu smrti utemeljitelja moderne hrvatske opere, solo pjevanja te zborske i orkestralne glazbe.
 
vrijeme: 19.02.2019. - 14.03.2019.
Vatroslav Lisinski rođen je prije dvije stotine godina u Zagrebu kao Ignatius Fuchs. Pod utjecajem Iliraca promijenio je ime u Vatroslav Lisinski. Život mu je bio i kratak i vjerojatno se može reći težak, a glazbena naobrazba manjkava. Ipak, postao je velikan hrvatske glazbene povijesti.

Hrvatski preporoditelji potaknuli su glazbeno nadarenog Lisinskog da sklada operu. Mislio je da će to biti kraće djelo - nekoliko arija i zborova, povezanih dijalozima. Skladanje opere bilo je vrlo zahtjevno za mladog čovjeka koji nije imao klasično obrazovanje u kompoziciji, naime školovao se za pravnika. Za operu 'Ljubav i zloba' Dimitrije Demeter napisao je libreto, a Karl Wisner von Morgenstern pomagao je u orkestraciji.

Vatroslav Lisinski umro je u Zagrebu 1854. od tuberkuloze i nije dočekao praizvedbu svoje zrele i zahtjevne opere 'Porin'. Po Ignjacu Fuchsu, Vatroslavu Lisinskom, nazvane su prestižne hrvatske ustanove, a njegov je život snažno nadahnuće za književna djela.

Na izložbi u auli Gradske knjižnice na Starčevićevu trgu u Zagrebu može se vidjeti i njegov restaurirani udžbenik teorije glazbe nastao u Pragu, libreta 'Ljubavi i zlobe' te 'Porina' i vokalne partiture.

Izložba o Vatroslavu Lisinskom ostaje otvorena do sredine ožujka.



Opširnije:
https://magazin.hrt.hr/