Preskočite na glavni sadržaj

6. Zagreb Design Week (ZGDW)

6. Zagreb Design Week (ZGDW)
'Nova budućnost / Changing the Game' tematska je okosnica šestog Zagreb Design Weeka (ZGDW), središnjeg hrvatskog dizajnerskog festivala koji redovito broji više od 25.000 posjetitelja. Ove će se godine glavni program po drugi put zaredom odvijati u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu, točnije Hali V, u periodu od 7. do 12. svibnja.  
vrijeme: 07.05.2019. - 12.05.2019.

Popratni će se sadržaj, poput Noći dizajna 10. svibnja, paralelno održavati diljem Zagreba na „ZGDW partner lokacijama“ gdje će partneri festivala za posjetitelje organizirati brojna događanja, od izložbi i instalacija, modnih revija, cocktaila i iznenađenja, a sve na temu dizajna. U sklopu festivala međunarodni će žiri dodijeliti „ZGDW nagradu“ na temu „Nova budućnost / Changing the Game“. Riječ je o jedinoj novčanoj nagradi za dizajn u Hrvatskoj čiji nagradni fond iznosi 20.000 kuna. Od tog će se iznosa 11.000 kuna dodijeliti prvonagrađenom radu, 6.000 kuna drugonagrađenom, a 3.000 kuna trećenagrađenom radu. Za sudjelovanje u natječaju autori se na internet stranici festivala mogu prijaviti do 25. ožujka 2019. g., a tijekom festivala će se u Hali V na izložbi finalista „ZGDW nagrade“ moći pogledati radovi svih finalista i nagrađenih autora natječaja.

Zagreb Design Week obilježit će i 100 godina Bauhausa, najutjecajnije škole za dizajn na svijetu koja je postavila temelje dizajna kakvog ga danas poznajemo. Prigodna izložba će, između ostalog, predstaviti i troje hrvatskih studenata Bauhausa – kultnu dizajnericu tekstila Otti Berger, fotografkinju Ivanu Tomljenović Meller i arhitekta Gustava Bohutinskog. Izložbu i panel kojima će se predstaviti utjecaj Bauhausa na hrvatski dizajn, ZGDW priprema u suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti u Zagrebu, Tekstilno–tehnološkim fakultetom i Tehničkim muzejom Nikola Tesla.

Ove godine Zagreb Design Week kao državu partnera predstavlja Republiku Poljsku. U suradnji s Institutom Adam Mickiewicz iz Varšave, Ministarstvom kulture i nacionalne baštine Republike Poljske i Veleposlanstvom Republike Poljske u Hrvatskoj održat će se izložba „ABC poljskog dizajna“ (The ABC’s of Polish Design) kojom se obilježava 100 godina dizajna u ovoj državi. Izložba donosi izbor 100 najboljih projekata suvremenog poljskog dizajna, podjednako kao i klasika dizajna nastalih u posljednjih stotinu godina. Među njima se nalaze raznoliki proizvodi poput stolaca, stolova, čaša, predmeta od porculana, tipografije, vizualnih identiteta, dječjih igračaka, lokomotiva, neonskih lampi, pa čak i zmajeva. Klasike dizajna prate naručene suvremene ilustracije, interpretacije, 25 suvremenih poljskih ilustratora i grafičkih dizajnera.  Ova izložba dio je kulturnog programa obilježavanja 100 godina ponovne nezavisnosti Poljske, a podržana je od Ministarstva kulture i nacionalne baštine Republike Poljske kao dio EU programa Niepodlegla 2017-2022. Opširnije >>>

https://www.facebook.com/zagrebdesignweek/