Preskočite na glavni sadržaj

12. Monte Librić

12. Monte Librić
Festival dječje knjige Monte Librić ove će se godine održati od 8. do 14. travnja u pulskoj Zajednici Talijana, a predstojeće dvanaesto izdanje i ovoga puta u središte pažnje postavlja recentnu hrvatsku i talijansku književnu produkciju za djecu uz niz programa kojima se nastoji najmlađi uzrast na nesvakidašnji način zainteresirati za knjigu i čitanje.
vrijeme: 08.04.2019. - 14.04.2019.
 

Prepoznatljivo je već kako Monte Librić nastoji povezati knjigu s drugim medijima i umjetnostima, a nakon ilustracije, pokreta, zvuka, lutkarstva i animacije u središte pažnje ovoga puta temom "Volim grad" osvrnut će se na inače čestu temu u književnosti - grad.

 

"Na ovaj način mali-veliki Festival dječje knjige bit će uvertira u Sa(n)jam knjige u Istri koji ove godine slavi važnu 25. obljetnicu upravo s temom Grad, koju posvećuje i svom gradu, Puli. Zajedno s domaćim i stranim autoricama i autorima propitivat će se grad kao stvarni i imaginarni prostor, jer grad se čita, ali grad se i piše, slika, uvijek ponovno njegovi prizori oživljavaju na papiru, na ekranu, na sceni", navode iz organizacijskog tima i dodaju kako će u sedam festivalskih dana publici biti predstavljen bogat program, ali i više od dvije tisuće  recentnih naslova za djecu po sniženim sajamskim cijenama.

 

Uz svakodnevne susrete s domaćim i stranim piscima i ilustratorima održat će se i mnoštvo radionica, kazališne predstave i filmovi kojima će se zaokružiti ovogodišnja tema te ispitati viđenje grada dječjim očima. Svakodnevne kreativne radionice o knjizi i s knjigom vodit će studenti Fakulteta za odgoj i obrazovanje Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli s kojim Monte Librić ostvaruje dugogodišnju suradnju. Osim toga, u pulskom kinu Valli u sklopu suradnje s Javnom ustanovom Pula Film Festival održat će se projekcije filmova za djecu, među kojima se ističe prvi hrvatski SF film za djecu "Moj dida je pao s Marsa" Dražena Žarkovića i Marine Andree Škop. Pulski Teatar Naranča donosi kazališnu predstavu Pale sam na svijetu prema svevremenskoj priči danskog pisca Jensa Sigsgaarda.

 

U suradnji sa Zdenkom Bilušić s renomiranog Međunarodnog dječjeg festivala Šibenik osmišljena je akcija "Ja sam lice grada" koja će scenografski obilježiti ovogodišnji Monte Librić. Na ovogodišnjem Monte Libriću i ove će se godine u suradnji sa Zajednicom Talijana Pule ispreplitati programi na hrvatskom i talijanskom jeziku. Svoje zanimljive knjige predstavit će troje renomiranih talijanskih autora: Emanuela Nava iz Milana promovirat će svoju novu knjigi Io e Mercurio (Merkur i ja), Fabrizio Altieri iz Pise, pisac i edukator, dolazi s knjigom Ridere come gli uomini (Smijati se kao ljudi), a spisateljica i prevoditeljica, stručnjakinja za dječju književnost Manuela Salvi predstavlja knjigu Famiglie e altri scompigli (Obitelji i ostale zavrzlame). (Hina)
 

https://www.facebook.com/MonteLibric/