Preskočite na glavni sadržaj

23. Prix Marulić / Starim tekstovima u pohode

23. Prix Marulić / Starim tekstovima u pohode
Prix Marulić, međunarodni festival igrane i dokumentarne radio-drame ove će se godine održati 23. put, od 4. do 9. svibnja u gradu Hvaru, u organizaciji Odjela Drama Hrvatskog radija.
vrijeme: 04.05.2019. - 09.05.2019.
mjesto: Zagreb, MUO

Ovaj jedinstveni ambijentalni festival održava se pod geslom 'Starim tekstovima u pohode' još od 1997. godine i to u izvornim prostorima grada Hvara.

Ove godine predstavit će se 42 igrana i dokumentarna ostvarenja iz 19 država koje je predselekcijska komisija odabrala između sedamdesetak pristiglih radova.

Hrvatski radio predstavljat će pet djela koja su prošla predodabir. To su- u kategoriji drame: 'Bizantska Soap Opera' autorice i redateljice Jasne Mesarić (urednica: Katja Šimunić, ton majstorica: Marija Pečnik Kvesić), u kategoriji dokumentarne radiodrame: 'Dokolica kapetana Hostea' autorice Silve Ćapin (urednik: Nikica Klobučar, ton majstor: Dalibor Piskrec) i 'Šetnjozvuk grada – glazbe mirogojskih tišina' autorica Ive Lovrec Štefanović i Lane Deban (urednica: Iva Lovrec Štefanović, ton majstorica Lana Deban) te u kategoriji kratkih formi 'Mirila- granica dvaju svjetova' autorice i ton majstorice Marije Pečnik Kvesić (urednica: Katja šimunić) i 'Kartolina ili vrijeme koje je zaustavljeno' autora Nikice Klobučara (urednica: Katja Šimunić, ton majstorica: Lana Deban).

Festival će  ove godine pohoditi četrdesetak radijskih znalaca s različitih strana svijeta koji će predstaviti svoje uratke utemeljene na kulturnoj baštini. Na Prix Marulić dobrodošli su svi radiofonski oblici proizišli iz tekstova nastalih prije 1921. - godine kada je emitirana prva radiodrama, a međunarodni će ocjenjivački sud  na kraju proglasiti  i nagraditi po tri najkvalitetnije produkcije u dramskoj i dokumentarnoj kategoriji te u kategoriji kratke forme.

Ovogodišnji će voditelji ocjenjivačkoga suda biti Bernard Clarke (Irski radio, RTE) i Janko Hanushevsky (slobodni umjetnik, Austrija/Njemačka) koji će u sklopu festivala pred svojim međunarodnim kolegama održati i svoja predavanja/performanse.

U Slušaonici Hrvatskoga radija možete poslušati dokumentarnu emisiju autora Janka Hanushevskog 'Misterij bezvremenosti: Biberove Sonate na otajstva krunice i radikalno moderno' emitiranu u ciklusu Tragom glazbe na HR3.

Posebnost su festivala i festivalske rasprave u kojima otvorenim razgovorima i razmjenama iskustava sudjeluju svi sudionici festivala. Kao i prošle godine svi zainteresirani moći će ih izravno pratiti  na FB stranici Dramskog programa HR.

U sklopu festivala za građane Hvara bit će organizirana i javna slušaonica dokumentarne radiodrame  'I to ništa nekome znači' autorica Lade Martinac Kralj i Marije Pečnik Kvesić.

Opširnije:
https://magazin.hrt.hr/506510/hrt-ov-23-prix-marulic-od-4-svibnja-na-hvaru
https://www.hrt.hr/prix-marulic/