Preskočite na glavni sadržaj

Riječki sajam knjiga i festival autora - vRIsak

Riječki sajam knjiga i festival autora - vRIsak
Riječki sajam knjiga i sajam autora Vrisak održat će se od 12. do 19. svibnja u novom središnjem festivalskom prostoru, Guvernerovoj palači, a najugledniji gosti su francuski grafički umjetnik Barroux, ilustrator stripa 'Alpha: Od Abidjana do Gare du Norda' i jamajkanski pjesnik, prozaik, esejist i sveučilišni profesor s boravištem u Velikoj Britaniji Kei Miller, najavljeno je na konferenciji za novinstvo u četvrtak u Rijeci.
vrijeme: 12.05.2019. - 19.05.2019.
Miller će na sajmu predstaviti svoju zbirku pjesama "Kartograf pokušava ucrtati put prema Sionu", u prijevodu Damira Šodana.

Na 12. Vrisku, u osam festivalskih dana, održat će se više od 50 programa s više od stotinu književnika, kritičara, prevoditelja, glazbenika i drugih umjetnika iz desetak zemalja, a 15. svibnja održat će se svečana dodjela V.B.Z-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman.

Glavni urednik izdavačke kuće V.B.Z., organizatora festivala, Drago Glamuzina, kazao je da je festival proteklih pet do šest godina bio disperziran na različitim lokacijama u gradu, s idejom aktiviranja manjih prostora i klubova, ali je cijelo vrijeme tražio središnji prostor gdje bi se odvijala većina događanja, a kao rješenje se pronašla Guvernerova palača.

Ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, koji djeluje u palači, Nikolina Radić Štivić, navela je da je ovo prirodna suradnja, jer danas muzeji nisu puka mjesta u kojima se bavimo baštinom, nego mjesta  bogatog kulturnog i društvenog života. Radić Štivić je istaknula da ovaj muzej ima i bogatu izdavačku djelatnost, koju će predstaviti tijekom trajanja festivala.

Glamuzima je među novostima ovogodišnjeg festivala, kao vodeću programsku cjelinu izdvojio predstavljanje prvih izdanja u sklopu novog trogodišnjeg ciklusa V.B.Z.-a u suradnji s programom Kreativna Europa, nazvanog "Na margini: glasovi drugih i "drugačijih". U okviru ovog programa predstavit će se hrvatsko izdanje stripa Barrouxa i knjiga Millera, nove knjige slovenskog pisca Drage Jančara, makedonskog književnika Aleksandra Prokopieva, Darka Cvijetića iz BiH te Srđana Valjarevića i Laszla Vegela iz Srbije.

Na festivalu će se predstaviti i niz novih izdanja hrvatskih autora poput Damira Karakaša, Julijane Matanović, Veljka Barbierija i Pavla Pavličića, a novost je i program "Vrisak u vrtu", u perivoju Guvernerove palače, svakodnevno od podneva do ponoći, uz radionice, koncerte, DJ nastupe i ugostiteljsku ponudu.

U atriju Guvernerove palače bit će sajamski dio, s bogatom ponudom domaćih i stranih izdavača na sniženju od 20 do 80 posto. (Hina)

https://www.facebook.com/vrisakVBZfestival/