Preskočite na glavni sadržaj

Obilježavanje 39. Međunarodnog dana muzeja

Obilježavanje 39. Međunarodnog dana muzeja
Od 13. do 20. svibnja 2019. temom 'Muzeji kao središta kulture: budućnost tradicije' muzeji diljem Hrvatske obilježit će raznolikim programima 39. Međunarodni dan muzeja. 
vrijeme: 13.05.2019. - 20.05.2019.


Na Inicijativu Muzejskog dokumentacijskog centra (MDC) u Hrvatskoj se Međunarodni dan muzeja obilježava od 1980. godine, a ovogodišnja tema koju je odredilo Međunarodno vijeće muzeja (ICOM) sa sjedištem u Parizu postavlja pred muzejsku zajednicu izazov društveno odgovornog djelovanja i aktivnog sudjelovanja u rješavanju problema današnjice kao što su stvaranje inkluzivnog i tolerantnog društva, zaštita biosfere i održiva poljoprivreda te očuvanje kulturnog nasljeđa za buduće generacije.
 
Pored tradicionalnih funkcija  kao što prikupljanje, čuvanje, istraživanje i interpretacija baštine, muzeji danas kao prioritete prepoznaju identificiranje i zadovoljavanje potreba javnosti.  Uoči Generalne konferencije ICOM-a koja će se održati početkom rujna u Kyotu, ICOM je pred muzejske djelatnike postavio pitanje redefiniranja uloge muzeja u izgradnji društva. U skladu s novom misijom brojni muzeji u Hrvatskoj organizirali su niz predavanja, radionica, izložbi i posebno osmišljenih vodstava s namjerom podizanja svijesti o korištenju prirodne, kulturne i povijesne baštine kao razvojnog resursa i alternativnog oblika edukacije.
 
Koristeći medij javnog prostora Hrvatski prirodoslovni muzej uz podršku Turističke zajednice grada Zagreba ponovno je organizirao manifestaciju „Muzeji izvan muzeja“ u kojoj sudjeluje sedam muzejskih kuća - Hrvatski prirodoslovni muzej, Arheološki muzej u Zagrebu, Muzej za umjetnost i obrt, Muzej suvremene umjetnosti, Tehnički muzej Nikola Tesla, Hrvatski povijesni muzej, Etnografski muzej, Muzejski dokumentacijski centar te Muzej Radboa, koje u paviljonu na Trgu bana Jelačića u Zagrebu predstavljaju bogatu kulturno-povijesnu baštinu o kojoj skrbe kroz izložbu najprepoznatljivijih muzejskih predmeta, među kojima se svojom atraktivnošću izdvajaju nagrađivani plakati dizajnera Borisa Ljubičića kao i replika dinosaura iz skupine Theropoda koji je prije 135 milijuna godina šetao današnjom Istrom.
 
S namjerom skretanja pažnje na važnost komuniciranja baštinskih sadržaja osobama s poteškoćama Muzej Apoksiomena predstavit će taktilnu skulpturu Apoksiomena namijenjenu slijepim i slabovidnim osobama, dok će Hrvatski muzej naivne umjetnosti u Zagrebu organizirati besplatno stručno vodstvo kroz stalni postav posvećen klasicima hrvatske naivne umjetnosti - Ivanu Generaliću, Mirku Viriusu, Ivanu Rabuzinu, Emeriku Feješu, Matiji Skurjeniju, Miji Kovačiću i Ivanu Lackoviću, u kojem će svi sudionici upotrebom interaktivnih tableta dobiti priliku pregledavati, upoznavati i istraživati naivu u virtualnom prostoru.
 
Kako na inovativan način valorizirati zajedničku europsku kulturnu baštinu i stvoriti nove tematske rute otkrit će nam u Muzeju Grada Đurđevca kroz dokumentarnu izložbu „Putevima Zrinskih i Sulejmana“. Izložba je rađena u suradnji s gradom  Szigetvárom i Udrugom prijatelja Starog grada Szigetvára i kroz 28 izložbenih panoa prikazuje  kulturno - povijesnu baštinu hrvatskih i mađarskih gradova vezanih uz razdoblje osmanskih osvajanja - Iloka, Erduta, Osijeka, Mohača, Đakova, Našica, Valpova, Pečuha, Virovitice, Koprivnice, Đurđevca, Varaždina, Čakovca, Legrada, Csurga, Barcsa i Szigetvára.
Vrijedna inicijativa dolazi iz Muzeja grada Šibenika koji je u okviru projekta Kulinarski vremeplov okupio muzeje Šibensko kninske županije i u suradnji s Gradskim muzejom Drniš, Kninskim muzejom, Muzejom betinske drvene brodogradnje te Turističko ugostiteljskom školom odlučio približiti publici prehranu od prapovijesti, preko antike i srednjeg vijeka pa sve do prehrambenih navika 18. stoljeća.

U duhu ovogodišnje teme koja propituje novu ulogu muzeja Muzejski dokumentacijski centar u suradnji s ICOM-om Hrvatska i ICOM-om regionalne alijanse za Jugoistočnu Europu organizira panel pod nazivom „Međunarodni dan muzeja - Novi izazovi za muzejsku struku“, na kojem će glavni izlagač biti predsjednica ICOM-a dr. sc. Suay Aksoy. Na panelu, koji će se održati u ponedjeljak 20. svibnja u Muzeju Mimara, govorit će se o novoj ulozi muzeja u razvoju društva i procesu izrade nove definicije muzeja.
 
Ulaz na sva događanja je besplatan, a cjelokupni program obilježavanja 39. Međunarodnog dana muzeja dostupan je na internetskim stranicama Muzejskog dokumentacijskog centra www.mdc.hr.