Preskočite na glavni sadržaj

17. Tabor Film Festival od 11. do 14. srpnja s bogatim programom

Na međunarodnom festivalu kratkometražnog filma 17. Tabor Film Festival ove će godine od 11. do 14. srpnja u dvorcu Veliki Tabor u Desiniću biti prikazano 27 filmova iz 19 zemalja koji će se natjecati za Grand prix festivala i posebna priznanja žirija.
vrijeme: 11.07.2019. - 14.07.2019.
Bogat program filmskih i glazbenih poslastica koncertom će otvoriti Benjamin Stanford, pionir eklektičnog live-looping-beatbox zvuka, poznatiji kao DUB FX.

Na konferenciji za novinare u klubu Pločnik u Zagrebu, direktor festivala Nenad Borovčak najavio je četverodnevnu glazbeno-filmsku čaroliju "na jednoj do najljepših festivalskih lokacija u Hrvatskoj, ako ne i šire".

"Ovogodišnji program sastoji se od dva programa u konkurenciji, međunarodne s pet programa, te domaće, uz jedan program gdje publika bira najbolji film i još osam popratnih programa", rekao je Borovčak. Uz filmski program, festival od svojih početaka veliki naglasak stavlja i na glazbene izvođače, pa će tako ove godine, uz tri dvorane za filmske projekcije, Tabor Film Festival imati čak četiri pozornice, dodao je.

"Uz glavni stage koji se nalazi u samom atriju dvorca gdje se nalazi i glavno kino u prostoru koji smo nazvali 'Tabor Varoš', na kuli na vanjskim bedemima dvorca s prekrasnim pogledom na zelene brijege i Sloveniju nalazi se Sunset stage, gdje već tokom dana počinju koncerti i traju do zalaska sunca", kazao je Borovčak. Treća se pozornica nalazi u samoj blizini dvorca Veliki Tabor, u Grešnoj Gorici, gdje sve zaljubljenike u spoj slasnih zagorskih delicija i glazbenih vrhunaca jazza, bluesa, etna i evergreena čeka festivalski program "Food & Jazz". Još jedna pozornica smještena je u voćnjaku na platou ispred dvorca.

Festival otvara 11. srpnja pionir eklektičnog live-looping-beatbox zvuka, street performer Benjamin Stanford, poznatiji kao Dub FX, kojeg je Borovčak najavio kao jedinstvenog glazbenika koji jednakom energijom osvaja ulične trgove, male klubove i velike festivale. Nastup na Taboru ujedno je i njegov jedini koncert ovoga ljeta u Hrvatskoj.

Među brojim atraktivnim imenima ovogodišnjeg glazbenog programa izdvajaju se i slovenski trio Širom, te elektro-dance atrakcija Fujiya & Miyagi iz Brightona, čija je glazba uvrštena i na soundtrack popularne serije Breaking Bad, a koji će Desinić, kako je rekao Borovčak, smjestiti uz bok Parizu kao jedina dva mjesta na starom kontinentu gdje će publika moći uživo čuti najnoviji album "Flashback".

Od domaćih imena, Borovčak je među ostalima posebno izdvojio i Duo Franolić Ćulap, legendu šansone i jazz glazbe Dragu Diklića, te The Marschmallow Notebooks alias Matiju Habijaneca, osebujnog indie-pop/folk kantautora koji će za ovu priliku nastupiti s cijelim bendom. Na taborskom Sunset Stageu nastupit će i predstavnici autentične niške scene Igralom, "jedan od najzanimljivijih alternativnih eksperimentalnih bendova regije", koji na Tabor dolaze zatvoriti festival te "razigrati srca i tijela svojim, kako ga sami nazivaju, hilbili-afro-fank zvukom".

Zamjetan sve veći naglasak na novim tehnologijama

Filmski dio programa najavio je umjetnički direktor Ivan Ramljak. Istaknuo je kako je ove godine u konkurenciju za festivalske nagrade do sada ušlo 27 filmova iz 19 zemalja, odabranih među preko tisuću prijavljenih i gotovo ukupno 1500 pogledanih. "Uvijek nastojimo odabrati one filmove koji imaju u sebi neke elemente inovativnosti, koji sadrže nešto što nismo imali prilike vidjeti u drugim filmovima, ali koji su još uvijek filmovi koji komuniciraju s publikom, odnosno, koji su – gledljivi", rekao je Ramljak.

Ono što je zamjetno među filmovima odabranim za ovogodišnji Tabor sve je veći naglasak na novim tehnologijama i novim načinima komuniciranja, napomenuo je. "Zamjetna je jedna nova razina na kojoj filmovi počinju funkcionirati, što pokazuje da je možda došlo neko novo doba", rekao je.

Kao "mali teaser" za ovogodišnju međunarodnu konkurenciju, koja je "možda najzanimljivija od kad sam ja tu", naveo je belgijansko-kongoanski 14-minutni glazbeni triler "Zombiji" redatelja Balojia, dobitnika Principal Prize nagrade na ovogodišnjem Oberhausenu. Nadalje, tu su i dobitnik posebnog priznanja na istome festivalu, ruski "/O" kojeg potpisuje kolektiv Art Union Marmelade, "iskren i oštar portret kompleksnosti ljubavi mladih", te dokumentarni francuski film "Swatted" redatelja Ismaela Joffroya Chandoutisa, koji se bavi fenomenom swattinga i načinima na koje online igrači izbjegavaju tu vrstu cyber-bullinga.

Za najbolji domaći film festivala ove se godine natječe 17 filmova, a svojim će se najnovijim ostvarenjima na Taboru, među ostalima, predstaviti redateljica Nikica Zdunić s igranim filmom "Sovjetski psi", Ivan Turković-Krnjak s filmom "Lovebox", te Andrija Mardešić, Tomislav Đurinović, Petra Zlonoga, dvojci Martina Meštrović i Tanja Vujasinović, te Lucija Mrzljak i Morten Tišinakov i mnogi drugi.

Bogat popratni program

Tabor će ove godine posjetiti i jedan od najznačajnijih autora recentne svjetske produkcije nezavisnog filma, škotski redatelj s londonskom adresom Edward Lawerson, a svoju će retrospektivu na festivalu imati i "trenutno najcjenjeniji srpski redatelj" Ognjen Glavonić, čiji je aktualni dugometražni film "Teret" oduševio publiku, žirije i filmske kritičare festivala od Cannesa do Sarajeva.

Osim retrospektiva najboljih kratkih filmova Lawersona i Glavonića, u popratnom filmskom programu ove će godine posebno biti predstavljena dva domaća autora. Prošlogodišnji pobjednik u domaćoj konkurenciji, redatelj Igor Bezinović na Taboru će se predstaviti retrospektivom svojih kratkometražnih filmova "Nepovratno", "Goli sati", "Vrlo kratki izlet", "Benjamin", "Cartolina de Momjan"  i "Lovettovi".

U programu 'Zagorski specijal' kojim se istražuju spone između Zagorja i filmske umjetnosti ove će godine biti prikazan "Dom boraca" redatelja Ivana Ramljaka, dokumentarac o sudbini kumrovečkog Spomen-doma boraca NOR i omladine Jugoslavije.

Program 'Afrički film' donosi kratko putovanje kroz suvremeno video-filmsko stvaralaštvo supsaharske Afrike kroz četiri filma po izboru Olafa Möllera, jednog od najistaknutijih teoretičara filma i filmskih kritičara u svijetu, koji će održati i predavanje o afričkom filmu. Za sve one koji žele aktivno sudjelovati u projekcijama, tu je program 'Noć žive publike', "noć začudnih filmova i kolektivnog ludila" koji će voditi redatelj, glumac, performer i DJ Mario Kovač.

Festivalske ulaznice već su krenule u prodaju preko sustava Entrio, a kao posebnost festivala organizatori su izdvojili i festivalski kamp, u kojemu svaki dan boravi tristotinjak uglavnom mladih ljudi. (Hina)