Preskočite na glavni sadržaj

8. ŠUŠUR! Festival od riči

8. ŠUŠUR! Festival od riči
Osmi ŠUŠUR! Festival od riči vas zove na dječje izdanje koje se održava od 2. do 4 kolovoza u gradu Korčula. Gosti ovogodišnjeg ŠUŠUR-a su: Jasminka Petrović, Olja Savićević Ivančević, Nikola Đuričko i Enis Ćišić.
vrijeme: 02.08.2019. - 04.08.2019.
 

Škola je gotova, živilo ljeto! Sunce prži i zove na cjelodnevnu igru, a osmi „ŠUŠUR! Festival od riči” vas zove na dječje izdanje. Ponijeli ste rajčice, paštetu i grožđe, lopte, grabljice, kantice, bojice i risanke, ponesite koju slikovnicu, knjigu ili strip za vaše klince i klinceze. I dok se oni  praćakaju u plićaku, pužu po plaži, grade kule, ili, oni malo veći, rone, jedre, plivaju, prisjetite se kako je bilo kada si mogao biti bilo što (pa čak i tigar).


Na ovogodišnjem „ŠUŠUR!-u”, probijat ćemo se kroz čarobne šume neobičnih likova s običnim problemima, putovat ćemo na krilima mašte i čudesnih bića, letjet ćemo jer to znamo, roniti s ribama jer je to normalno. Upuštat ćemo se u avanture na nepoznatim kontinentima i otkrivati nove radosti, a sve to udobno zavaljeni u publici ljetnog festivala koji je ove godine posvećen dječjoj književnosti.


Za one koji prave prve korake u čarobni svijet knjige i za one koji povremeno odbruse i zalupe vratima, „ŠUŠUR!” sprema radionicu za djecu i mlade u korčulanskoj knjižnici „Ivan Vidali” u petak, 2. kolovoza u 18 sati pod vodstvom Jasminke Petrović.


U subotu, 3. kolovoza od 20 sati, u ljetnom kinu Korčula imat ćete priliku vidjeti i čuti osnovnoškolce iz Žrnova koji će nas predstavom „Legenda o vilama iz Žrnova“  odvesti u magičan svijet umalo zaboravljenih priča sa obližnjih brežuljaka. Nakon scenskog nastupa učenika osnovne škole „Ante Curać-Pinjac” slijedi projekcija filma „Zlogonje” i razgovor sa višestruko nagrađivanom autoricom knjiga za djecu i mlade, Jasminkom Petrović, po čijem je djelu „O dugmetu i sreći” film i nastao.


U nedjelju, 4. kolovoza, program će otvoriti mladi korčulanski autori svojim radovima s kojima su nastupali na ovogodišnjem Lidranu. Svoja djela predstavit će nam u ljetnom kinu Korčula učenici OŠ „Petar Kanavelić”: Dinko Fabris, Sara Ilišković, Lora Lagundžija, Ema Silić i Lana Ristić. Najmlađe autore na sceni će zamijeniti nešto stariji stvaraoci s kojima ćemo pričati o mjestu inspiracije i važnosti pisane riječi za sazrijevanje onih na kojima svijet ostaje, o vlastitom djetinjstvu i roditeljstvu.


Kako su napisali romane za djecu, je li ljubav za književnost nasljedna ili se može naučiti, te može li se glumiti da voliš knjigu, pričat će Olja Savičević Ivančević, nagrađivana spisateljica i autorica dvije slikovnice od kojih je jedna nedavno i predstava. O svom izletu sa scene u dječju književnost govorit će glumac i nedavno objavljeni beogradski spisatelj Nikola Đuričko, a o superjunacima i stripovima razgovarat ćemo s Enisom Čišićem, sarajevskim ilustratorom i strip-crtačem.


Nakon službenog dijela programa slijedi neizostavno i manje formalno druženje uz dobru glazbu i eto prilike da se publika porazgovara u neposrednijoj atmosferi s gostima festivala.


Bez obzira na to jeste li mališi ili veliši, domaćini ili gosti, mame, tate, tetke ili stričevi, svi koji ste jednom bili djeca, dođite da vam ispričamo neke od najljepših priča s ovih prostora i otplovimo na brodu zvanom Mašta. A mašta, to i ptice na grani znaju, može svašta.


Udruga kulturne akcije KULA već osmu godinu zaredom uveseljava Korčulane i njihove goste organizirajući “ŠUŠUR! Festival od riči” koji polako ulazi u tkivo grada i svakog kolovoza podjednako obrazuje i zabavi svoju publiku.


Svojim gostovanjem “ŠUŠUR!” su do sada uveličali: Vladimir Arsenijević, Muharem Bazdulj, Stefan Bošković, Vlado Bulić, Rumena Bužarovska, Srećko Horvat, Dragan Markovina,  Kate Mitchell, Tanja Mravak, Andrej Nikolaidis, Marko Pogačar, Vedrana Rudan, Olja Savičević Ivančević, Igor Štiks, Marko Tomaš, Ante Tomić, i mnogi drugi.


Projekt su podržali Ministarstvo Kulture RH i Turistička zajednica grada Korčule, a realiziran je u partnerstvu s Gradom Korčula, Knjižnicom “Ivan Vidali”, Korčula, Centrom za kulturu Korčula, organizacijom BLOCKFREI iz Beča i portalom Djeca.hr, uz podršku Proto d.o.o iz Beograda.

 

Program:

 

Petak 02. 08. 2019.

Gradska knjižnica “Ivan Vidali”, Korčula

18:00 – 20.00  Literarno-likovna radionica „MORE I OBLACI”

Realizira se u suradnji s Gradskom knjižnicom „Ivan Vidali” i ŠUŠUR!-om

Autorica i voditeljica Jasminka Petrović

 

Subota, 03.08.2019.

Ljetno kino Korčula

20:00 – 20:30 Scensko izvođenje „Legenda o vilama iz Žrnova”, OŠ „Ante Curać-Pinjac” iz Žrnova

Nastupaju: Andrija Biliš, Ljubo Šegedin, Jakica Tomić, Marija Jeričević, Lucija Skokandić, Martina Skokandić, Monika Šegedin, Lara Skokandić i Eva Baotić

Pripovjedačica: Katarina Skokandić

Voditeljica: Anamarija Radovanović

20:30 – 22:00  Projekcija filma „Zlogonje”

22:00 – 23:00  Razgovor s autoricom Jasminkom Petrović

 

Nedjelja, 04.08.2019.

Ljetno kino Korčula

20:00 – 20:30  Sudjelovanje mladih korčulanskih autora iz OŠ „Petar Kanavelić” iz Korčule

Čitaju:

Dinko Fabris, Kampanel, lirska dijalektalna pjesma

Sara Ilišković, Znanje je važnije od ocjene, novinski članak

Lora Lagundžija, Mama, vidi me, literarni rad

Ema Silić, Jesen me prati do škole, literarni rad

Lana Ristić, Moj on line život, literarni rad

20:30 – 21:00  Razgovor sa autoricom Oljom Savičević Ivančević

21:00 – 22:00  Razgovor sa glumcem i autorom Nikolom Đuričkim

22:00 – 22:30  Razgovor sa strip crtačem i ilustratorom Enisom Čišićem

22:30 – 02:00  Završna fešta uz DJ glazbu

 

https://www.facebook.com/susurfestival/

www.instagram.com/susurkorcula