Preskočite na glavni sadržaj

Papandopulijana Tribunj 2019.

Papandopulijana Tribunj 2019.
U Tribunju, mjestu gdje je "hrvatski Mozart" Boris Papandopulo proveo 15 plodonosnih godina života i komponirao trećinu svojega glazbenog opusa, sedmi će se put od 6. do 9. kolovoza održati festival Papandopulijana Tribunj na kojem će, među ostalima, nastupiti pjevač Jacques Houdek, Zagrebački solisti i mladi udaraljkaš Filip Merčep.
vrijeme: 06.08.2019. - 09.08.2019.

Istaknuti hrvatski skladatelj i dirigent, akademik Boris Papandopulo ostavio je neizbrisiv trag na pozornicama u domovini, diljem Europe i cijeloga glazbenog svijeta, rekao je na konferenciji za novinare umjetnički voditelj festivala Marijan Modrušan.

Papandopulov opus sadržava gotovo 490 djela, od kojih je trećina nastala u Tribunju pa taj festivalski projekt sedmu godinu projicira djela koja je ostavio u baštinu hrvatskom narodu, a potpora festivalu je svake godine sve veća.
Načelnik Općine Tribunja Marko Grubelić je rekao kako mu je čast što se u malom Tribunju događaju tako velike stvari.

"Imamo ribarsku feštu i magareće trke, ali to je zabavna tema, a druga, kulturološka tema je naša Papandopulijana. Općina Tribunj je u trajno vlasništvo od gospođe Zdenke Papandopulo dobila oko sto eksponata iz njegove zbirke, a ono što želimo je da se izložba ne događa samo za vrijeme festivalskih dana, već da tu veličinu stavimo ljudima na raspolaganje tijekom cijele godine pa smo u tijeku pronalaska prostora za stalni postav", dodao je Grubelić.

Prvi dan festivala održava se na Trgu Škveru, a gošća će biti Papandopulova udovica Zdenka. Ženska pjevačka skupina "Sveti Nikola" iz Tribunja izvest će pjesmu "Marijo, Marijo", a nakon toga slijede Zagrebački solisti s jedim od tri Amadeusova Divertimenta, onim u F-duru. Slijedi izvedba Papandopulova Koncerta za ksilofon i gudače, a solist će biti Filip Merčep. Vrhunac večeri bit će glazbeni kolaž s Jacquesom Houdekom, Antunom Stašićem na violini te Matom Matoševićem na klaviru.

Program drugog dana održat će se u Kulturnom centru u Tribunju, a počinje otvorenjem izložbe "Boris Papandopulo i Tribunj", koju je postavila akademska umjetnica Dominique Jurić. U glazbenom dijelu publika će čuti "10x1", deset muzičkih impresija od kojih svaka traje jednu minutu, slijedi Dubravko Palanović s "Pet raspoloženja za flautu solo", Anna Ignatowicz Glinska s kompozicijom "Stone Mozaik za solo vibrafon", Francis Poulenec sa "Sonatom za flautu i klavir", a druga večer završava u 21 sat projekcijom dokumentarnog filma "Srdačno vaši - Boris Papandopulo" redatelja Ivana Hetricha.

Treći dan, 9. kolovoza u crkvi Velike Gospe u 21 sat počinje koncert sakralne glazbe i glazbe iz opusa Borisa Papandopula. Izvođači su Petromila Marica Jakas na violini, oboist Dario Golčić i Josipa Leko na orguljama, koji će, među ostalim, izvesti Papandopulov "Monolog za violinu" iz 1976. i "Passacagliu za orgulje" iz 1977. godine.

Festival spaja četiri stoljeća komorne glazbe

Muzikologinja Ljerka Orešković Herrmann je istaknula da je Papandopulo bio virtuozan kao Mozart, a odlično je poznavao hrvatsku i svjetsku glazbu.

"On je centar svih događanja, ali na festivalu imamo i glazbu iz baroka, to je Bach, današnjicu koju predstavljaju mladi umjetnici. Dakle, spaja se velika povijest kroz četiri stoljeća komorne glazbe, odnosno zatvara se više krugova", rekla  je muzikologinja.

Boris Papandopulo rodio se u Njemačkoj, a u dobi od nepune dvije godine umro mu je otac te je ostao s majkom, slavnom Majom Strozzi, koja je morala birati gdje i kamo otići. "Otac mu je bio ruski grof, nasljednik loze i carske dinastije koja je imala privilegij da ima spomenicu Katarine Velike i cara Nikolaja pa su tamo išli na godinu dana, a onda su se preselili u Zagreb, potom u Samobor, gdje je stvorio veliki dio svog opusa", rekao je Modrušan.
U vremenima previranja, u Kraljevini SHS Boris je nastavio svoje obrazovanje. U Banovini Hrvatskoj postaje direktor Opere HNK u Zagrebu te dirigent hrvatskog Krugovala. Čak je i u NDH imenovan ravnateljem Opere HNK u Zagrebu, što, po Modrušanovim riječima, pokazuje da je u svim sustavima i vremenima ostvarivao isključivo umjetničku vrijednost i valorizirao hrvatsku kulturnu baštinu.
Zanimljivo je da je nakon tog imenovanja u Splitu šest mjeseci vozio kamion za smeće, ali poslije su ga vratili u sustav i ponovno je imenovan ravnateljem Opere HNK u Zagrebu.

Papandopulijanu Tribunj podupiru Ministarstvo kulture, Šibensko-kninska županija, Turističke zajednice Šibensko-kninske županije, Nacionalnog parka Krke te Marine Tribunj, a održava se pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović. (Hina)

https://www.facebook.com/Papandopulijana-Tribunj-Festival-125023491407350/


Fotografija Papandopulijana Tribunj - Festival.