Preskočite na glavni sadržaj

Almissa festival, Omiš 2019

Almissa festival, Omiš 2019
Jubilarno, deseto izdanje festivala suvremene umjetnosti u Omišu - Almissa Open Art, održat će se od 9. do 14. kolovoza 2019. Ove godine Sandra Sterle u ulozi kustosa formirala je iznimno kvalitetan i zanimljiv program naslovljen "Kuda idemo?".
vrijeme: 09.08.2019. - 14.08.2019.

Festival se svake godine izmišlja iznova, trudeći se održati vitalan i neočekivan program pa svake godine drugi eminentni umjetnik preuzima ulogu kustosa pristupajući joj na svjež i neopterećen način redefinirajući postojeće paradigme o prirodi ove funkcije. Ove godine Sandra Sterle u ulozi kustosa formirala je iznimno kvalitetan i zanimljiv program naslovljen "Kuda idemo?", a koncepciju kustosica brani riječima:

"Almissa, sam naziv festivala performansa u Omišu potječe od antičkog imena grada. Imena ljudi, nazivi mjesta pa tako i imena festivala često sugeriraju o kakvom je događaju riječ, pa bismo tako za Almissu mogli na prvi pogled pretpostaviti da je festival koji uspostavlja neku vrstu veze s prošlošću grada. Na poziv da kuriram sljedeće izdanje Almisse, u prvom trenutku sam pomislila koliko je važno osim sveprisutne i muzealizirane prošlosti mediteranskih gradova, pa tako i Omiša – misliti o budućnosti, te pokušati kroz sam festival spekulirati ideju kako će svijet i ljudi izgledati u bližoj i daljoj budućnosti.Dajući mogućnost suvremenim umjetnicima da obilježe, mapiraju grad i u unesu nove modele razmišljanja kroz svoje privremene, efemerne intervencije gledajući s jedne strane unatrag, uspostavljajući neke nove veze s prošlošću, starošću i slično, a s druge strane prema budućnosti, razmatrajući modele koji u ovom trenutku mapiraju našu stvarnost i koji preuzimaju ulogu definiranja ljudske budućnosti. Kakve škole, kakve tehnologije sebstva, kakav odnos prema umjetnoj inteligenciji, algoritmima i sl. razvijamo danas. Koliko su prošlost i budućnost isprepletene i na koji se točno način suvremeni umjetnici odnose prema znanjima koja su ukorijenjena kroz generacije, a kako prema inovativnim tehnološkim dostignućima, te koji su sve načini da se te dva različita principa povežu.
Program festivala nudi različite forme izlaganja, od performansa, intervencija, projekcija, prezentacija do razgovora, čitanja, lecture-performansa i izložbe."

Fotografija Almissa Open Art Festival.

Program Almissa 2019:

9.8. Petak
20:00 Gradski muzej Omiš - Otvorenje izložbe Kuda idemo? - Neli Ružić, Lana Stoićević, Gloria Lizde, Eric Del Castillo, Sven Klobučar, Veljko Popović
Nina Kamenjarin, on-line performans Go with the flow
22:00 Poljički trg / Četvrt kralja Slavca - Ilija Šoškić, performans Res publica

10.8.Subota
20:30 Tvrđava Mirabella
Johan Zatterquist, performans / instalacija Study for a Monument
Matea Šabić Sabljić, interaktivna instalacija: Kamo idemo?
Vitar Drinković, interaktivna instalacija: Plant blindness
studentski radovi: Revija UMAS Film i Video

11.8. Nedjelja
18:00 Gradski muzej Omiš - Jurica Sabljić – projekt rekonstrukcije omiškog gusarskog broda iz 12 stoljeća Sagitta “Omiška strijela”. Kako, zašto, kuda?
20:00 Trg kralja Tomislava (OŠ Josip Pupačić) - plesna predstava Opna; produkcija: Marmot; ideja i koreografija: Irma Omerzo; plesna izvedba: Filipa Bavčević, Ema Crnić, Nastasja Štefanić; glazbena kompozicija i izvedba na kontrabasu: Roko Crnić; scenografija: Numen i Vanja Magić; dramaturgija: Jasna Jasna Žmak

12.8. Ponedjeljak
18:00 Crkva svetoga Duha - spekulativni dizajn / instalacija Život nakon turizma, Ivica Mitrović, Oleg Šuran
20:00 Gradska knjižnica Omiš - predstavljanje knjige Anamnesis: Dijalozi umjetnosti u javnom prostoru, Sandra Uskoković
21:30 Ulica Fošal
Ivana Filip, performans: Pseća mudrost — nenenasilni PR za ljude
Nina Kamenjarin, ponovna izvedba Sanja Iveković – “Upalim motor i nisam više na zemlji. Možda odem u raj ali idem paklenski brzo”, performans, 12. 12. 2015.

13. 8. Utorak
20:00 Crkva svetoga Duha - Anna Best sa Chek Best, video / performans Plastic Water Stone
21:30 Borići - Hrvoje Cokarić i Vanja Pagar – performans predavanje Towards Europe, video: Darko Škrobonja
22:30 performans, Sandra Sterle, Gildo Bavčević

14.8. Srijeda
14:00 Otok ljubavi – Cetina - zatvaranje festivala – otvorena umjetnička forma

https://www.facebook.com/events/427925367935015/