Preskočite na glavni sadržaj

52. PIF

52. PIF
Međunarodni festival kazališta lutaka 52. PIF, koji će se održati od 13. do 19. rujna u Zagrebu, donosi 14 predstava iz sedam zemalja i Hrvatske, a kao najveću novost organizatori najavljuju novu izvedbenu lokaciju, tunel Grič.
vrijeme: 13.09.2019. - 19.09.2019.
 

Ove godine u programu su, uz hrvatske, predstave iz Bugarske, Irana, Italije, Izraela, Rusije, Ukrajine i Slovenije. Festival će 13. rujna u Kulturnom centru Travno svečano otvoriti Kazalište lutaka Zadar s predstavom "Jakov Neustrašivi", o dječaku koji je zarobio smrt kako mu ne bi odvela baku.

 

Prvi put predstava u tunelu Grič

 

Posebnost ovogodišnjega PIF-a je što se prvi puta odvija na novoj lokaciji, u tunelu Grič, gdje će u nedjelju 15. rujna biti izvedena predstava "Seansa Bulgakov" Kazališta lutaka Ljubljana iz Slovenije.

 

Kako se ističe u najavi, riječ je o kazališnoj rekonstrukciji romana "Majstor i Margarita" ruskog književnika Mihail Bulgakova koju potpisuje jedan od najdarovitijih slovenskih lutkara, redatelj, glazbenik i animator Matija Solce.

 

"Animacijom predmeta, lutaka, glazbom i kazalištem sjena, Solce je zahvaljujući Gašperu Malnaru, Mihi Arhu i Filipu Šebšajeviču stvorio zbunjujuću i zadivljujuću predstavu", stoji u najavi.

 

Predstava je namijenjena publici od 14 godina starosti na više. Za najmlađu publiku, onu od pet godina starosti, Kazalište lutaka Ljubljana za PIF je pripremilo predstavu "Doviđenja". Lutkarska minijatura u režiji Jasne Vastl, ujedno autorice likovnog oblikovanja lutaka, nastala je prema slikovnici švedskog književnika Ulfa Nilssona i ilustratorice Anne-Clare Tidholm "Zbogom gospodine Muffin" koja pokušava djeci približiti pojam prolaznosti života odnosno smrt kao logičan kraj.

 

Iz Slovenije na PIF dolazi i Lutkovno gledališče Maribor, sa zvučnom bajkom "Snježna kraljica" po poznatoj priči Hansa Christiana Andersena, u kojoj glumci Barbara Jamšek i Miha Bezeljak cijelim nizom najrazličitijih zvukova dočaravaju situacije kroz koje prolaze mali junaci.

 

Predstave iz čitavog svijeta

 

Talijansko lutkarsko kazalište predstavlja se s dvije predstave; "Pop up, crtani fosil" Teatra delle Briciole iz Parme, prepune neobičnih zvukova, neočekivanih pokreta i zanimljivih likovnih rješenja, te "Nebo za medvjede" Teatra Gioco vita iz Piacenze redatelja i scenografa Fabrizija Montecchija, u kojoj pratimo mladog medvjeda u potrazi za očinstvom i malog medvjedića koji želi umrijeti kako bi otišao u nebo k djedu.

 

U "Izmišljenoj priči" kazališta Bait 9 iz Izraela lutkarica Hadas Tzadik i plesačica Rine Pinchover, pričajući priču o Trnoružici, animiraju mekane, končaste likove i ujedno povezuju različite vrste umjetničkog jezika, prelazeći iz jednog značenja u drugi. Državno kazalište lutaka Burgas iz Bugarske predstavit će se s predstavom "Komadić", inspiriranom tekstom američkog autora Shela Silversteina.

 

Iz Rusije dolazi predstava "Saloma Oscara Wildea" Državnog regionalnog kazališta lutaka Orenburg, a iz Ukrajine Akademsko regionalno kazalište lutaka Hmeljnicki s predstavom "Stara vjetrenjača", po manje poznatoj bajci Hansa Christiana Andersena. Predstava se igra bez riječi, temelji se na ukrajinskim narodnim pjesmama i namijenjena je djeci od 5 godina i više.

 

Iz iranskog glavnog grada Teherana na 52. PIF dolazi predstava "Simin i Farzan", u izvedbi kazališne trupe MaaHee, koja priču crpi iz poznate Puškinove poeme "Ruslan i Ljudmila". Iranski lutkari svoju su verziju osmislili u duhu iranske tradicije, pa su papirnate lutke inspirirane ilustracijama iz doba iranske dinastije Kadžar (s kraja 18. stoljeća do 1925.).

 

Izložbe, radionice i tradicionalna povorka

 

Iz Hrvatske na PIF dolaze još predstave "Do viđenja" Kazališne družine Pinklec iz Čakovca u režiji Romana Bogdana, koja se bavi neobičnim prijateljstvom između lava i ptičice, te predstava "Mali rakun" Kazališta lutaka Split, priča o strahu i suprotstavljanju strahu koju je režirala Ljudmila Fedorova, a likovno osmislila Aleksandra Kovalskaja.

 

Na zatvaranju festivala, nakon dodjele nagrada 52. PIF-a u četvrtak 19. rujna, bit će prikazana predstava "Bajka o ribaru i ribici" Gradskog kazališta Zorin dom iz Karlovca.

 

Program 52. PIF-a počinje već 12. rujna s radionicom izrade i animacije Divovska lutka u KUC-u Travno, te otvorenjem izložbe "Lutka, maska… PIF" u Etno art galeriji. U subotu 14. rujna središtem Zagreba proći će tradicionalna PIF-ova povorka lutaka, od Tkalčićeve ulice, preko Trga bana Josipa Jelačića i Cvjetnog trga pa do Zrinjevca.

 

I ove godine u sklopu programa Mali lutkari na PIF-u će gostovati lutkarske skupine osnovnih škola, u sklopu festivala u KUC-u Travno održat će se niz radionica za djecu, te će biti postavljena izložba "Lutke osvajaju Hrvatsku 1920. –90 godina UNIMA-e", a u programu je i promocija knjiga. (Hina)

https://www.facebook.com/PIFfestival/