Preskočite na glavni sadržaj

XIII. Memorijal Ive Kerdića

XIII. Memorijal Ive Kerdića
XIII. Memorijal Ive Kerdića, triennale hrvatskoga medaljerstva i male plastike, otvara se u Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku, u četvrtak, 26. rujna 2019. u 19 sati.
vrijeme: 26.09.2019. - 17.11.2019.

Sadržaj izložbe:
  • suvremeno hrvatsko medaljerstvo i mala plastika
  • Luka Petrinjak, samostalna izložba
  • medalje Bogdanu Mesingeru
  • izložba studentskih radova – ALU Zagreb, UA Split, AUK Osijek
Trajanje izložbe:
26. rujna – 17. studenoga 2019.
 
 


Sukladno programu i praksi dosadašnjih izložbi, izložbena manifestacija Memorijal Ive Kerdića – triennale hrvatskoga medaljerstva i male plastike, sastoji se od selekcije suvremenoga medaljerstva i male plastike te zasebne tematske ili samostalne izložbe. Ove godine na triennalu samostalno izlaže akademski kipar Luka Petrinjak. Nadalje, u skladu s programom i praksom dosadašnjih izložbi, zasebni dio Memorijala Ive Kerdića predstavlja i izložba studentskih radova, koji također podliježu selekciji. Ovogodišnji Memorijal uključuje radove studenata triju likovnih akademija: Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, Umjetničke akademije u Splitu i Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku.

Zasebnu, simboličnu cjelinu unutar izložbenoga postava ovogodišnjega triennala čini prezentacija medalja i plaketa koje su kao nagrade za životno djelo ili nagrade za književno djelo uručene piscu, likovnome kritičaru i sveučilišnome profesoru dr. sc. Bogdanu Mesingeru ili su mu posvećene mimo oficijelnoga protokola dodjele priznanja.

U sklopu izložbe medalja posvećenih Bogdanu Mesingeru izlažemo, prvi put, i medalju 1111 godina hrvatske državnosti autora Želimira Janeša i Damira Mataušića, koja je 1991. godine bila posebno izrađena za naslovnu stranicu divot-izdanja buduće monografije „Medalja, povjesnica hrvatske kulture“ autora dr. sc. Bogdana Mesingera, koju je Muzej likovnih umjetnosti prošle godine uvrstio u svoj izdavački plan i program.  

Trinaesti Memorijal Ive Kerdića – trijenalna izložbena manifestacija hrvatskoga medaljerstva i male plastike osječkoga domicila – obilježen je određenim pomacima u pravcu definiranja principa na kojima se koncepcija ove izložbe temelji te razvidnoga artikuliranja propisa i postupaka na kojima se njezina organizacija provodi. U tu svrhu regeneriran je, korigiran i značajno nadopunjen dosadašnji Pravilnik Memorijala Ive Kerdića.

Uvjeti i odredbe propisani novim Pravilnikom implementirani su već pri izboru radova za ovogodišnji triennale. Pomak u odnosu prema organizacijskoj koncepciji dosadašnjih triennala u tome je što se, osim poziva za sudjelovanje upućenoga umjetnicima medalje i male plastike, radovi za izlaganje na triennalu biraju preko javnoga natječaja. Radovi prispjeli na natječaj podliježu ocjeni umjetničkoga savjeta.

U umjetnički savjet XIII. triennala hrvatskoga medaljerstva i male plastike uključeni su dr. sc. Ivan Mirnik, emeritus i muzejski savjetnik Arheološkog muzeja u Zagrebu u mirovini, akademski kipar Damir Mataušić, redoviti profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, Tatijana Gareljić, muzejska savjetnica i voditeljica Zbirke plaketa i medalja Moderne galerije, akademski kipar Luka Petrinjak, sveučilišni specijalist kiparstva, i mr. sc. Daniel Zec, viši kustos Muzeja likovnih umjetnosti, kustos i autor ovogodišnjega triennala.

Pomak u odnosu na prethodne izložbe ove godine predstavlja uvođenje nagrade triennala, o kojoj odluku donosi umjetnički savjet triennala, a dodjeljuje ju Muzej likovnih umjetnosti kao organizator triennala. Nagrada se dodjeljuje u tri kategorije: Nagrada za životno djelo, Grand Prix i Priznanje.

Nagrada XIII. Memoriala Ive Kerdića za životno djelo dodjeljuje se akademskom kiparu i grafičaru Antunu Babiću.
Grand Prix XIII. Memoriala Ive Kerdića dodjeljuje se Damiru Mataušiću, za rad Identitet.
Posebna priznanja XIII. Memoriala Ive Kerdića dodjeljuju se Željku Zimi, Karlu Grossu i Janku Petroviću za izložene radove. 
 
(Daniel Zec)