Preskočite na glavni sadržaj

Dubrovnik - 'Najbolji u baštini', 18. izdanje

Dubrovnik - 'Najbolji u baštini', 18. izdanje
Međunarodna konferencija „Najbolji u baštini / The Best in Heritage“, godišnja smotra nagrađenih muzejskih, baštinskih i konzervatorskih projekata svijeta, održava se u Dubrovniku od 25. do 27. rujna 2019., a 150 sudionika dolazi iz 25 zemalja s pet kontinenata.
vrijeme: 25.09.2019. - 27.09.2019.
 
Utemeljitelj i direktor konferencije Tomislav Sladojević Šola naglasio je kako je riječ o globalnom skupu, premda najviše projekata stiže iz Europe, koja je u tom pogledu najrazvijenija.

„Ove godine glavni nam je partner Svjetska muzejska organizacija. To će svakako utjecati na naše odluke, ali konačno smo na čvrstim nogama i prepoznati na međunarodnoj razini pa i u financijskim parametrima“, rekao je Sladojević Šola. Istaknuo je kako je baština javna memorija s kojom društvo ide u budućnost.

„Uvijek imate dvije mogućnosti. Možete se okrenuti budućnosti pa je, nadahnuti s onim što valja u prošlosti, graditi kao upotrebljivu i dostojnu. A možete, kao Hrvati, okrenuti glavu prema prošlosti, odnosno hodati prema budućnosti okrenutih leđa. Oni koji nam predlažu da ne razmišljamo o budućnosti nisu u stanju izmisliti upotrebljivu budućnost“, naglasio je Sladojević Šola i dodao kako je baština 'izuzetno politička'.

„Što ćete uzeti iz svoje prošlosti je prvoklasno političko pitanje. Da bismo to znali, ne moramo biti političari. Uzet ćemo ono što je najbolje, a ne nešto ideološki obojano, što bi vam odgovaralo kako biste stvorili dimnu zavjesu. Dugoročno je to propast. Takve igre spašavaju političke mandate, ali ne i zemlju“, rekao je.

„Baština je način preživljavanja i da se ostane ono što jesi, a da drugi to cijene. Možete je prodati do mjere potrebnog i mogućeg, ali ne i rasprodati, kao što upravo činimo. Baština je ispravno shvaćena mudrost i osjećaj mjere. A toga nam nedostaje“, zaključio je Sladojević Šola.

Tijekom konferencije predstavit će se 42 muzejska, baštinska i konzervatorska projekta nagrađena u protekloj godini, a trodnevni skup se sastoji dva programa.

U središnjem programu bit će predstavljeni veći, složeni institucionalni projekti, sa svih područja javne memorije (od umjetničkih muzeja do arheoloških, od muzeja budućnosti do muzeja okoliša i muzeja zajednice, te civilnih projekata) i tipova praksi (od državnih obrazovnih programa do konzervacijskih projekata i projekata zaštite).

U posebnom programu „IMAGINES“ predstavit će se laureati vezani uz upotrebu novih tehnologija i multimedije (mobilne aplikacije, web-stranice, animacije itd.). Sudionici će imati priliku informirati se o trendovima i novitetima u sektoru, ali i sudjelovati u raspravama. Atraktivan društveni program pruža priliku da i osobno upoznaju predstavnike pobjedničkih projekata sa svih strana svijeta.

Konferencija je organizirana u partnerstvu s Europom Nostrom (uz podršku programa „Kreativna Europa“), Međunarodnim vijećem muzeja (ICOM), s podrškom Grada Dubrovnika, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, te pod sponzorstvom tvrtki Meyvaert Glass Engineering i Exponatec Cologne, a lokalni partner su Dubrovački muzeji. (Hina)

https://www.facebook.com/TheBestInHeritage