Preskočite na glavni sadržaj

4. Periskop - festival suvremenog plesa i novog cirkusa

4. Periskop - festival suvremenog plesa i novog cirkusa
Četvrti Periskop - festival suvremenog plesa i novog cirkusa u organizaciji udruge Prostor Plus ove će se godine održati od 4. do 20. listopada i riječkoj publici na tri lokacije; u Filodrammatici, Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku te na Korzu, predstaviti dvanaest plesnih i cirkuskih izvedbi.
vrijeme: 04.10.2019. - 20.10.2019.
Bogati festivalski program, u više od dva tjedna trajanja, donosi tri međunarodna gostovanja, radionice i fotografsku izložbu kao i predstavljanje lokalne plesne scene i prvih autorskih radova.


Festival službenim otvorenjem na Korzu 8. listopada 2019. u 19 sati izlazi u javni prostor grada prezentacijom rezultata radova plesne radionice na kojoj su sudjelovali riječki plesači i plesačice pod mentorstvom Petre Hrašćanec.


Međunarodni program predstava odvijat će se u HKD-u na Sušaku i donosi tri gostovanja. Dvije izvedbe, Jean-Yves, Patrick and Corinne i Muyte maker, su dio programa Francuski novi val, a gostovanja su ostvarena u suradnji s HKD-om. Treća je izvedba suvremena cirkuska predstava Face nord.


Prva se predstava Muyte maker, francuske umjetničke skupine Compagnie PLI, izvodi u četvrtak 10. listopada 2019. u 20 sati. Predstava, koreografkinje Flore Détraz u izvedbi Mathilde Bonicel, Inês Campos, Agnès Potié i Flore Détraz, slavi neposlušna i iracionalna tijela istraživanjem srednjovjekovnih slika, trivijalnih napjeva i grotesknih slika.  U subotu 19. listopada 2019. program se nastavlja plesnom predstavom francuskog kolektiva Collectif ÈS, „Jean-Yves, Patrick and Corinne“ koja je trio za pet izvođača. Trio je u ulozi izvođenja aktivnosti inspiriranih plagijatom: copy-pasteom, krađom, prisvajanjem, oduzimanjem i repliciranjem, čime postavlja pitanje kolektiviteta ili tijela u stalnom dijalogu i prilagodbi.


Suvremenu cirkusku predstavu Face nord, na pozornici HKD-a na Sušaku, 11. listopada u 20 sati izvodi francuski kolektiv Un loup pour l'homme. Predstava je sastavljena od iznenađujućih akrobatskih igara četiri izvođača koji neprestano izmišljaju pravila i prelaze prepreke testirajući fizičke granice svojih tijela kao i zakone fizike.


Posjetitelji će od 10. do 19. listopada u atriju HKD-a na Sušaku moći pogledati fotografsku izložbu Razvoj suvremenog plesa na Kvarneru koja donosi presjek najvažnijih događanja u suvremenome plesu u Rijeci i na Kvarneru u razdoblju od 2008. do 2018. godine zabilježenih kamerom različitih autora. Izložbu je u u suradnji s UO Plesni Art Laboratorij osmislila Nives Soldičić koja se tih deset godina također nalazila u žarištu plesne scene djelujući u udruzi Prostor Plus. U tom je radoblju svjedočila nastajanju i izvođenju brojnih plesnih djela te progresu riječke izvedbene scene. Na izložbi je zastupljeno više fotografa, čiji pristup snimanju, publici približava duh određenog izvedbenog djela.


Edukativni program festivala Periskop, sastoji se od četiri radionice. Festival počinje radionicom Forma i Funkcija, koja traje od 4. do 8. listopada. Amaterski i profesionalni plesači i plesačice na ovoj će radionici uz voditeljicu Petru Hrašćanec istraživati različite osnovne funkcije pokreta. Radionica plesne kritike, Kritički o plesu, trajat će deset dana pod mentorstvom Ivane Slunjski te će s teorijskog i praktičnog aspekta učiti i razmatrati ples i plesnu kritiku; Radionica trapeza i kreativna radionica za zračne umjetnike pod vodstvom Vladimira ježića namijenjena je onima koji žele nadopuniti i usavršiti postojeće znanje i vještinu na trapezu i onima koji se bave nekom drugom zračnom disciplinom. Radionicu partnerske akrobatike, Otkrivanje fenomena, 10. i 11. listopada vodi francuski kolektiv Un loup pour l'homme koji je i nastao u želji da dubinski istraži partnersku akrobatiku, poznatu i kao hand-to-hand tehnika. Prijave na sve radionice su otvorene do početka listopada, a točni datumi rokova za prijavu na svaku radionicu nalaze se na internetskoj stranici fesivala.

 

Ulaznice za sve programe festivala suvremenog plesa i novog cirkusa – Periskop, mogu se nabaviti na blagajni na mjestu izvedbe jedan sat prije početka svake predstave.


Predstave u HKD-u na Sušaku:

Ulaznice za programe Nouvelle vague prodaju se po cijeni od 80 kuna, a za ostale programe u HKD na Sušaku 50 kuna. Za programe Nouvelle vague, Muyte Maker i Jean-Yves, Patrick and Corinne karte je moguće nabaviti u pretprodaji na www.mojekarte.hr


Predstave u Filodrammatici:

Ulaznice za programe u Filodrammatici prodaju se po cijeni od 40 kuna, a komplet ulaznica za programe u FIlodrammatici može se kupiti za 100 kuna.