Preskočite na glavni sadržaj

15. Festival hrvatske glazbe u Beču

15. Festival hrvatske glazbe u Beču
Program 15. Festivala hrvatske glazbe u Beču ove godine čini ciklus od pet koncerata renomiranih ansambala i mladih glazbenika-virtuoza, koji će od 18. listopada do 5. studenoga u najprestižnijim koncertnim prostorima jedne od svjetskih glazbenih prijestolnica predstaviti ponajbolje od hrvatske glazbe.
vrijeme: 18.10.2019. - 05.11.2019.

Deplijan →

Na konferenciji za novinare u Kulturno-informativnom centru (KIC) u Zagrebu, umjetnički voditelj festivala Josip Nalis najavio je pet koncertnih večeri i jedno "nulto" zbivanje u pomno osmišljenom programu sastavljenom od vrhunskih glazbenika svih vrsta i žanrova.

"Festival hrvatske glazbe u Beču ove će se godine održati 15. put, od 18. listopada do 5. studenoga, nastojeći se predstaviti u uvijek novom, obogaćenom i osnaženom izdanju, koje će nesumnjivo ponovo obogatiti glazbenu i koncertnu jesen grada Beča", rekao je Nalis.

Ove godine novost je suradnja s prostorom stare bečke gradske vijećnice Altes Rathaus Wien, napomenuo je, gdje će na posebnom koncertnom glasoviru Fazioli nastupiti pijanist Ivan Krpan te duo pijanista Lovra Marušića i violončelistice Anastasije Kobekine, što je Nalis izdvojio kao posebnu dodanu vrijednost festivala.

Raznovrstan program jubilarnog 15. festivalskog izdanja čini reprezentacija sastavljena od renomiranih ansambala i mladih glazbenika-virtuoza koji su ostvarili značajan uspjeh na hrvatskoj i međunarodnoj kulturnoj sceni, a kao uvod u koncertna događanja u petak 18. listopada u Veleposlanstvu RH u Beču bit će upriličeno predstavljanje programa za odabranu bečku publiku, uz druženje s gošćom Katarinom Livljanić, pjevačicom i muzikologinjom sa Sveučilišta Sorbonne u Parizu.

Livljanić će dan kasnije, u subotu 19. listopada u Wiener Hofmusikkapelle, "gdje svake nedjelje Bečki dječaci nastupaju na misi", s Ensemble Dialogos izvesti biblijsku pripovijest "Judita" iz renesansne Hrvatske prema tekstu Marka Marulića, koju je Nalis najavio kao "doista nešto što smatramo da bi strana bečka publika trebala vidjeti i čuti".

Sljedeći koncert bit će, u ponedjeljak 21. listopada, nastup pijanista Ivana Krpana, pobjednika 61. Međunarodnog pijanističkog natjecanja Ferruccio Busoni 2017. godine, koji će izvesti recital u prostoru bečke stare gradske vijećnice, Altes Rathaus Wien.

Krpan je zahvalio na pozivu za suradnju te najavio program sastavljen od skladbi iz "dva suprotna tabora" – Johannesa Brahmsa i Franza Liszta, uz izvedbu Nocturna Blagoja Berse, "koja nudi pregled klavirske glazbe toga tipa". "Bio mi je izazov povezati te skladbe, i bit će mi zanimljivo vidjeti kako će publika na to reagirati", rekao je Krpan.

Slijedi, u srijedu 23. listopada, nastup Zagrebačkog kvarteta, koji ove godine slavi svoj 100. rođendan, u crkvi Peterskirche "na samome Grabenu" s repertoarom Bacha, Gounoda, Griega, Schuberta i Ravela. Nalis je napomenuo da su koncerti u Peterskirche uvijek otvoreni za javnost, te izrazio uvjerenje da će naš kvartet nastupiti pred prepunom crkvom, s djelima svjetske i glazbene baštine.

Četvrti koncert, u nedjelju 3. studenoga, nastaje u suradnji s bečkim Hrvatskim centrom (Kroatisches Zentrum), a bit će to "koncert za ljubitelje jazz glazbe" Zvjezdan Ružić Sexteta, pijanista i skladatelja Zvjezdana Ružića, peterostrukog dobitnika prestižne diskografske nagrade Porin i šesterostrukog dobitnika strukovne nagrade Status u kategoriji jazz glazbenika.

Posljednji koncert bit će, 5. studenoga, nastup nagrađivane ruske violončelistice Anastasije Kobekine i Lovra Marušića u Altes Rathaus Wien, koncert kojim Festival, kako je napomenuo Nalis, unosi u svoj program i međunarodnu komponentu.

Nositelj festivala je Kulturno-informativni centar (KIC), čiji je ravnatelj Petar Bujas zahvalio svima koji podupiru njegovo održavanje, Gradu Zagrebu, Ministarstvu kulture RH, te Turističkoj zajednici Grada Zagreba, kao i Veleposlanstvu RH u Beču, bečkom Hrvatskom centru i tvrtci Stingl, koja je ustupila glasovir Fazioli. "Na ovakav se način s najizvrsnijim ljudima u svijetu glazbe predstavljamo Beču, obogaćujući tako i inače iznimnu kulturnu ponudu toga grada", rekao je Bujas.

Pročelnica Ureda za kulturu Grada Zagreba Milana Vuković-Runjić kazala je kako je taj festival rezultat sretne sinergije svih uključenih dionika, koja već tradicionalno omogućuje "glazbeni susret hrvatske glazbe s krasnim bečkim prostorima koji se uvijek iznova otkrivaju", te poželjela manifestaciji "da se i dalje tako razvija i grana, i da bude uspješna". (Hina)