Preskočite na glavni sadržaj

'Tadijine jeseni' u Slavonskom Brodu

'Tadijine jeseni' u Slavonskom Brodu
Književna manifestacija 'Tadijine jeseni' održavat će se od 4. do 8. studenog 2019. u Slavonskom Brodu i Rastušju.
vrijeme: 04.11.2019. - 08.11.2019.
mjesto: Zagreb
url: https://msf.hr/

Nakon niza godina obilježavanja rođendana hrvatskog pjesnika i akademika Dragutina Tadijanovića, Galerija umjetnina grada Slavonskog Broda, kao glavni organizator a u suradnji s brojnim partnerima, odlučila je raznovrsne programe koji se tih dana odvijaju u Slavonskom Brodu objediniti u zajedničku književnu manifestaciju pod nazivom ''Tadijine jeseni''.
Prve ''Tadijine jeseni'' bit će upriličene od 4. studenog (dana Tadijinog rođenja) do 8. studenog 2019. godine u Slavonskom Brodu i u Rastušju, pjesnikovom rodnom mjestu.
U program manifestacije, kao i proteklih godina, uključit će se i Glazbena škola Slavonski Brod. Prigodnim glazbenim programom obogatit će dva događaja - svečano otvaranje manifestacije i dodjelu nagrada Zaklade HAZU 4. studenog u Spomen-domu Dragutina Tadijanovića te predstavljanje Tadijanovićevih ''Sabranih pjesama'' i ''Sabranih pisama'' u izdanju Školske knjige 7. studenog u Gradskoj knjižnici Slavonski Brod. A izvodit će, dakako, uglazbljene Tadijanovićeve pjesme.
Prof. Tihana Havelka Tudaković, sopran, izvest će ''Rastanak u jesen'' Krešimira Fribeca, uz klavirsku pratnju prof. Helene Lamešić. Potom će sopranistica Ana Lukšić, učenica 3. r. srednje glazbene škole, i gitarist Borna Đuričić, učenik 2. r. srednje glazbene škole izvesti antologijsku Tadijanovićevu pjesmu ''Dugo u noć, u zimsku bijelu noć'' koju je uglazbio Ivica Stamać. A treća skladba na repertoaru bit će prava poslastica!
Mlada riječka skladateljica Linda Uran skladala je ''Visoka žuta žita'' koja će prvi put zazvučati upravo na ovoj manifestaciji. Čast da praizvede ovu solo pjesmu dobila je Sandra Böhm, učenica 4. r. Odjela za pjevanje Glazbene škole Slavonski Brod, a na klaviru će ju pratiti prof. Helena Lamešić. S ponosom možemo istaknuti da  i Glazbena škola Slavonski Brod daje svoj doprinos ne samo njegovanju postojeće, već i stvaranju nove hrvatske glazbene baštine.