Preskočite na glavni sadržaj

7. Međunarodna autorska kreativna konferencija MAKK 2019

7. Međunarodna autorska kreativna konferencija MAKK 2019
Sedmo izdanje Međunarodne autorske kreativne konferencije MAKK 2019 održat će se 28. i 29. studenoga 2019. u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, u organizaciji službe ZAMP Hrvatskog društva skladatelja i Hrvatskog društva za autorsko pravo HDAP-ALAI.
vrijeme: 28.11.2019. - 29.11.2019.

Pod motom „Uhvati algoritam“, ovogodišnji MAKK otkriva kako će izgledati kreativna budućnost te koji su izazovi za glazbene, filmske i ostale kreativce na nepreglednom digitalnom tržištu.

Govornici nadolazećeg izdanja konferencije međunarodno su ugledni i priznati stručnjaci, poznati glazbeni kreativci, ali i IT poduzetnici te nositelji kreativne startup revolucije. Na panel diskusijama, radionicama i predavanjima u zagrebačkom MSU-u oni će dati prave odgovore, ali i otvoriti nova pitanja o suradnji čovjeka i stroja u kontekstu kulturne i kreativne industrije.



'Može li robot napraviti bolju pjesmu od najtrofejnijih dobitnika Porina? Koliko AI utječe na naš glazbeni ukus ili filmske preferencije? Kako sveopća digitalizacija, umjetna inteligencija i big data utječu na nastajanje top lista već sad, i tko od tog ima najviše koristi?
O umjetnoj inteligenciji u kulturnim i kreativnim industrijama na prvom danu konferencije, u četvrtak 28. studenog, predavanje će održati Davor Runje, IT stručnjak koji u svom CV-ju ima suradnje s Napsterom i PlayMedia Systems te bogato iskustvo u digitalnoj distribuciji glazbe. Suosnivač je tvrtke airt čija je misija usmjeravanje i implementacija umjetne inteligencije u poslovanju s podacima.
Nakon njegovog predavanja uslijedit će panel diskusija pod nazivom „Hoće li umjetna inteligencija zavladati top listama?“ u kojoj će, uz Runju, sudjelovati Mladen Vukmir, pravni stručnjak u području intelektualnog vlasništva te savjetnik raznim domaćim i međunarodnim organizacijama poput Ministarstva znanosti i tehnologije, Svjetske organizacija za intelektualno vlasništvo (WIPO), Svjetske banke i Europske komisije, zatim Sven Maričić sa Sveuličišta u Rijeci, savjetnik za nove tehnologije te dobitnik Državne nagrade za znanost 2017., ujedno i pionir 3D printa u Hrvatskoj. Perspektivu kreativaca predstavit će  glazbeni producent i autor Zvonimir Dusper Dus, suradnik nekih od najvećih imena domaće glazbe, višestruki dobitnik Porina te jedan od predvodnika digitalne glazbene produkcije na ovim prostorima.
Kreativna suradnja čovjeka i stroja tek je jedna od tema nadolazećeg MAKK-a koji će svojoj publici, između ostalog, otkriti tajnu uspjeha u pop glazbi za 2020., predstaviti pravila igre na dominantnom glazbenom terenu današnjice, YouTubeu, a imat ćemo i hrvatsku premijeru jednog glazbeno-biografskog nastupa poznatog domaćeg kantautora.
Drugi dan konferencije, 29.11., bavit će se nedavnim usvajanjem nove EU Direktive o autorskom pravu te njenom implementacijom u lokalno zakonodavstvo, kao i izgledima novinskih izdavača i kreativaca u digitalnoj borbi s korporacijskim divovima.'

Opširnije:
http://www.makk.hr/
https://www.facebook.com/makkconference/
https://www.facebook.com/events/431728601115259/