Preskočite na glavni sadržaj

6. Bijenale kazališnog plakata u Varaždinu

6. Bijenale kazališnog plakata u Varaždinu
U Velikoj koncertnoj dvorani Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu u srijedu je otvoreno 6. Bijenale kazališnog plakata na kojem je izloženo 50 plakata dvadesetak autora, među kojima su i radovi Danijele Grgić i Aljoše Bagole, ovogodišnjih dobitnika nagrade „Goran Merkaš” za najbolji plakat.
vrijeme: 27.11.2019. - 10.12.2019.

Bijenale kazališnog plakata u Varaždinu počelo je 2009. godine, a na pet dosadašnjih izložbi izlagali su deseci dizajnera. Svojim su plakatima zastupljena brojna kazališta iz svih zemalja s područja bivše Jugoslavije pa je tako i ovoga puta riječ o plakatima za dvadesetak kazališta iz Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Kosova i Hrvatske.

„Bijenale je danas najveća izložba te vrste kazališnog dizajna u jugoistočnoj Europi. Postala je vrlo ugledna i na nju se odazivaju ponajbolji dizajneri od kojih su neki i svjetski afirmirani, a naročito su istaknuti dizajneri iz Slovenije i Srbije”, rekao je Marijan Varjačić, pokretač Bijenala i autor izložbe.

Istaknuo je kako su u prošlih deset godina na bijenalima izložene stotine plakata koji pokazuju koje su  trendovi i što je to kazališni plakat, a najboljima se dodjeljuje nagrada koja nosi ime prerano umrlog varaždinskog slikara i dizajnera Gorana Merkaša.

„Moram reći da je razina plakata koju je kazalište imalo u vrijeme Merkašovog života, pogotovo 90-ih godina, nedosegnuta, to je sigurno. Poslije njega plakat je bio sasvim prosječan, ali u novije vrijeme situacija se ipak popravlja”, rekao je Varjačić.

Ove je godine žiri iznimno dodijelio nagradu dvama autorima, a oboje su plakate dizajnirali za slovenska kazališta. Naime, Grgić je nagrađena za plakat za predstavu „Ivanov” Slovenskog narodnog gledališča (SNG) Ljubljana, a Bagola za plakat „Pohujšanje v dolini šentflorjansk”, dizajniran za SNG Ljubljana, Mestno gledališče ljubljansko i Cankarjev dom Ljubljana.

Ivan Duić, varaždinski akademski slikar-grafičar, predsjednik žirija 6. bijenala kazališnog plakata, naglasio je da je konstanta da ona kazališta koja su, kako je rekao, „top” u svojim zemljama imaju i najbolje plakate.

„Netko promišlja da je i to vrlo važan segment prezentacije, odnosno pokazivanja kvalitete, od Slovenskog narodnog gledališča i Cankarjevog doma, do Beogradskog dramskog pozorišta gdje imaju vrhunske dizajnere”, rekao je Duić. Istaknuo je da sve što se radi na Bijenalu zapravo radi u spomen na Gorana Merkaša kojeg je nazvao našom nacionalnom vrijednošću.

„Upravo stoga razmišljamo o tome da sljedeće godine napravimo retrospektivu, da mlađe generacije vide što je vrhunski plakat i da to pokažemo i cijeloj Hrvatskoj”, zaključio je Duić.

Bijenalna izložba u varaždinskom je kazalištu otvorena do 10. prosinca, dok će izbor najboljih plakata sa svih dosadašnjih bijenala biti izložen u galeriji Zlati ajngel u Varaždinu od 10. siječnja iduće godine. (Hina)