Preskočite na glavni sadržaj

MSU: Velika izložba posvećena Zagreb filmu

MSU najavljuje veliku multimedijsku izložbu 'Od imaginacije do animacije: šest desetljeća Zagreb filma' koja će se održavati u Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb, od 30. siječnja 14. lipnja 2020. 
vrijeme: 30.01.2020. - 14.06.2020.
mjesto: Zagreb; Gornji grad
url: http://dvorista.in/

Izložba je posvećena slavnim umjetničkim ostvarenjima nastalima u okviru ove institucije osnovane 1953. godine, koja je kroz šest desetljeća proizvela više od dvije tisuće animiranih, dokumentarnih, edukativnih i igranih filmova te reklamnih spotova. Ovoj povijesti pripada globalno prepoznatljiv fenomen Zagrebačke škole crtanog filma, zatim više od 500 nagrada, među kojima posebno mjesto zauzima prestižna nagrada Američke filmske akademije Oscar za najbolji animirani film dodijeljena 1962. godine „Surogatu“ Dušana Vukotića. K tome dodajemo i tri nominacije za Oscara – 1964. za film „Igra“ Dušana Vukotića, zatim 1973. za „Tup-tup“ Nedeljka Dragića i 1980. za film „Lutka snova“ u režiji Boba Godfreya i Zlatka Grgića, a tu su i brojne druge nagrade na domaćim, europskim i svjetskim filmskim festivalima i festivalima animiranih filmova.

U vrijeme kada Hrvatska predsjeda Vijećem Europske unije, ovom izložbom Muzej suvremene umjetnosti u svim oblikovnim aspektima predstavlja jedinstveni filmski i likovni fenomen prepoznat ne samo u hrvatskim nego i u svjetskim okvirima, ukazujući na potrebu muzealizacije ove specifične i vrlo vrijedne umjetničke baštine.

Autori izložbe: Simon Bogojević Narath, Vesna Meštrić i Snježana Pintarić

Vizualni identitet i likovni postav izložbe: Vladimir Končar / Vedran Kasap i Ozana Ursić (Clinica Studio)

Opširnije: http://www.msu.hr/