Preskočite na glavni sadržaj

Riječki karneval 2020.

Riječki karneval 2020.
Riječki karneval ili riječko 'peto godišnje doba' i ove će godine početi na dan Svetog Antona ili Antonju, 17. siječnja, a trajat će do Pepelnice, 26. veljače, kada će Pust 'platiti' za sve loše u protekloj godini.
vrijeme: 17.01.2020. - 26.02.2020.
Riječki karneval, 37. po redu, već tradicionalno počinje na Antonju, kada mesopustari u zapadnom dijelu riječkog zaleđa pušu u antonjski rog, a maškare preuzimaju vlast.


Prema tradiciji, u Hrvatskom primorju, posebice na istočnom dijelu, maškare počinju "vladati" prve subote nakon blagdana Sveta tri kralja, dok će u Rijeci i u većem dijelu naselja u zapadnome dijelu riječkog prstena mesopusna ludovanja početi na Antonju.


Kako je najavljeno, prvog dana Riječkog karnevala, uz slogan "Budi što želiš!", kao uvodna manifestacija u sve maškarane ludosti, bit će održana svečana primopredaja ključeva grada maškarama te izbor kraljice Riječkog karnevala.


U programu karnevala potom će uslijediti brojne maškarane zabave i razne manifestacije pod maskama, kao što su Maškarani auto-rally Pariz - Bakar, boardanje pod maskama u središtu grada, Humanitarni maškarani bal, Dani smijeha u karnevalu i druga događanja.


Vesela Dječja maškarana povorka najavljena je za 8. veljače, a veliko finale Riječkog karnevala - Međunarodna karnevalska povorka, u kojoj se očekuju domaće i inozemne tradicijske i urbane karnevalske grupe s tisućama maškara i brojnim alegorijskim kolima bit će 23. veljače. (Hina)


https://www.facebook.com/RijekaCarnival/