Preskočite na glavni sadržaj

ZagrebDox 2020. - ODGAĐA SE

ZagrebDox 2020. - ODGAĐA SE
U različitim programima ovogodišnjeg ZagrebDoxa, Međunarodnog festivala dokumentarnog filma, što će se održati od 15. do 22. ožujka, prikazat će se niz filmova koje povezuje tema ženske snage, odvažne protagonistice i poruke o pravima žena.
vrijeme: 15.03.2020. - 22.03.2020.
"Niz fascinantnih i značajnih ostvarenja prenosi stvarne doživljaje hrabrih žena diljem svijeta, slaveći njihova postignuća i uspjehe, smjelu i beskompromisnu borbu protiv društvenih nepravdi ili ukazujući na probleme rodne neravnopravnosti i nasilja, ti filmovi otvaraju prostor osobnim svjedočanstvima žena čija različita životna iskustva bacaju novo i izravno svjetlo na često zanemarena pitanja", najavljuju s festivala koji se ove godine prvi put održava u CineStaru Zagreb – Branimir mingle mallu.

 

U fokusu filma "Odvjetnica" je židovsko-izraelska odvjetnica za ljudska prava Lea Tsemel, koja je svoju pet desetljeća dugu karijeru posvetila neumornoj borbi za pravdu palestinskih političkih zatvorenika.

 

Autorski dvojac Rachel Leah Jones i Philippe Bellaiche za svoje je ostvarenje o političkoj važnosti rada jedne srčane odvjetnice i osobnoj cijeni koju plaća igrajući ulogu "đavolje odvjetnice" osvojio nagrade za najbolji dokumentarac na brojnim festivalima, uključujući onaj u Solunu, Tel Avivu, Krakovu, napominje se najavi.

 

Dokumentarac "Kći Camorre" Siniše Gačića priča je o Cristini "Nikiti" Pinto, bivšoj pripadnici zloglasne talijanske mafijaške organizacije Camorra koja nakon 24 godine izlazi zatvora, gdje je služila kaznu zbog ubojstva troje ljudi, te se sada obračunava s izazovima svakodnevnog života i narušenim obiteljskim odnosima. Film je prikazan na Sarajevo Film Festivalu i Festivalu slovenskog filma, gdje je osvojio nagradu za najbolji dokumentarac.

 

"Kuća Male Zvijezde", film novinarke i TV reporterke Slađane Lučić slijedi osobni put sarajevske lektorice Nudžejme Softić, prve žene u Europi koja je s hidžabom istrčala maraton i sudjelovala na polu-Ironman triatlonu. Prati ju se od potresnog djetinjstva obilježenog ratom, gubicima i progonstvom, preko sportskih pothvata, uspjeha i neuspjeha, do suočavanja sa strahovima i često afirmativnom, ali katkad i grubom i neprijateljskom okolinom. Glazbu za film skladala je međunarodno priznata glazbenica bosanskohercegovačkog porijekla Merima Ključo.

 

Éva Fahidi protagonistica je mađarskog ostvarenja "Euforija postojanja" redateljice, plesačice i koreografkinje Réke Szabó, koji je osvojio, među ostalim, Grand Prix festivala u Locarnu, priznanje za najbolji dokumentarac o ljudskim pravima na Sarajevo Film Festivalu te dvije nagrade na festivalu u Trstu.

 

Devedesetogodišnjakinja koja je preživjela Auschwitz, gdje je ubijeno 49 članova njezine obitelji, danas sudjeluje u plesno-kazališnoj predstavi u tandemu sa šezdeset godina mlađom međunarodno priznatom plesačicom Emesom Cuhorkom. "Prošlost i sadašnjost dodiruju se u svojevrsnoj koreografiji života odražavajući svu složenost jednog osobnog svjedočanstva", ističe se.

 

Ta tri filma bit će prikazana u regionalnom natjecateljskom programu.

 

U programu i laureat festivala dokumentarnog filma IDFA

 

Laureat Međunarodnog festivala dokumentarnog filma IDFA, "Šaptom ", koji sudjeluje u međunarodnoj konkurenciji, govori o snazi ženskog prijateljstva kroz priču o dvije žene koje veže zajedničko odrastanje na Kubi.

 

Švicarsku, druga u Španjolsku, i izgubile kontakt. Danas se putem videopisma opet povezuju, prepričavajući događaje koji su ih obilježili, a ponajviše vlastitu borbu s otuđenjem i nostalgijom za zemljom koja više ne postoji.

 

U programu Stanje stvari prikazuje se film koji se bavi seksualnim nasiljem, "Ono što te ne ubije" redateljice Alexe Poukine, koje se temelji na pismu jedne žene, Poukine je okupila dvanaest djevojaka i dva mladića koji, govorno reproducirajući sadržaj pisma, isprepliću zabilježeno iskustvo sa sličnim događajima iz vlastitog života.

 

"Obazrivo štiteći privatnost žrtve, film pruža priliku protagonisti(ca)ma, ali i gledatelji(ca)ma, za introspektivan uvid u sve slojeve ove osjetljive i još uvijek tabuizirane teme", ističe se. Taj je dokumentarac na festivalu Visions du Réel osvojio nagradu žirija za najinovativniji film.

 

Isti program donosi i film "Žena", čiju režiju potpisuju dugogodišnji suradnici -redateljica Anastasia Mikova i poznati ekolog, aktivist i filmaš Yann Arthus-Bertrand, a koji sabire priče 2000 žena iz čak 50 država.

 

Temeljen na intervjuima u kojima one progovaraju o majčinstvu, obrazovanju, branu, financijskoj neovisnosti, seksualnosti, film nastoji osvijetliti nepravde s kojima se svakodnevno žene suočavaju, dok istovremeno ističe njihovu snagu i potencijal da svojim postupcima mijenjaju svijet unatoč svim preprekama.

 

Program Kontroverzni dox će prikazati film "Naprijed, debeljuce!" danskih redateljica Louise Detlefsen i Louise Unmack Kjeldsen, o aktivističkom pokretu koji nastoji promijeniti stereotipizirane standarde i idealizirane modele ženskog tijela, promovirajući 'body positivity' kroz priče o četiri mlade Skandinavke koje su se oduprle rigoroznim idealima o ljepoti. (Hina)