Preskočite na glavni sadržaj

60. Međunarodni dječji festival u Šibeniku

60. Međunarodni dječji festival u Šibeniku
Predstavom "Uspavanka za mišića" Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića iz Osijeka 20. lipnja na Ljetnoj pozornici kod katedrale sv. Jakova u Šibeniku otvorit će se 60. Međunarodni dječji festival u Šibeniku, najavljeno je u petak na konferenciji za novinare.
vrijeme: 20.06.2020. - 04.07.2020.

Kako napominju organizatori Festivala, koji se održava do 4. srpnja, program će zbog epidemije koronavirusa biti znatno "siromašniji" nego prošle godine, no prefiks "međunarodni" ipak su uspjeli sačuvati.

"Pet je programa međunarodnih od kojih su dvije izložbe iz Kine, jedna iz Francuske te dvije filmske radionice iz Češke i Slovenije koje će se održavati online", rekao je ravnatelj šibenskoga kazališta i MDF-a Jakov Bilić.

Kako je istaknuo, Festival otvara predstava "Uspavanka za mišića" Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku čime je povezana priča s prvim MDF-om koji je otvorilo to isto kazalište, tada pod nazivom Lutkarsko kazalište Ognjena Price.

Festival će ove godine stajati nešto manje od 800.000 kuna, odnosno tri puta manje od MDF-a prošle godine. Ove godine bit će oko 110 programa, za razliku od lani kada ih je bilo 190, a i ansambli koji će doći u Šibenik bit će manji nego prošle godine. Znatno je reduciran i program na Ljetnoj pozornici, a većina predstava održat će se na Trgu Ivana Gorana Kovačića.

"Ovogodišnji MDF zatvorit će se simbolično otkrivanjem 'Spomenika djetetu' kod crkve sv. Barbare, a koji je izradio akademski kipar Kažimir Hraste. Nakon toga prikazat ćemo HRT-ov dokumentarac 'Obrana dječje radosti' gdje se povezuje funkcioniranje MDF-a u onim najtežim trenucima s onima kad je sve išlo glatko", najavio je Bilić.

MDF je prvi festival te vrste koji će se u Hrvatskoj održati nakon zabrana i ograničenja zbog pandemije koronavirusa.

Obuljen Koržinek: Pred nama je reprezentativan program kojim ćemo obilježiti 60. godišnjicu festivala

"Iza nas je teško vrijeme za umjetnike, bili su umjetnici bez izvedbi i bilo kakvih prihoda, a isto tako i publika bez svojih predstava. S intendantima svih hrvatskih kazališta već smo na sastanku dogovorili kad stvari jednom krenu da ćemo naglasak staviti na domaće, hrvatske izvođače. Vodstvo MDF-a je na taj izazov brzo i uspješno odgovorilo", istaknula je putem videolinka ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.
Ocijenila je da je "pred nama zaista reprezentativan program kojim ćemo obilježiti 60. godišnjicu MDF-a i koji se u prvom redu oslanja na hrvatske umjetnike uz nešto međunarodnog programa".
Ministarstvo se, istaknula je, zadržalo u istim okvirima financiranja. "U prvom redu to se odnosi na onih 80 posto sredstava koja smo već isplatili. Drago mi je što tako možemo pomoći, a isto tako što je i Grad Šibenik smogao snage podržati festival", istaknula je ministrica zahvalivši ravnatelju Biliću, te gradonačelniku Željku Buriću te svim umjetnicima.

Gradonačelnik Željko Burić istaknuo je da je kultura važan segment svake urbane cjeline. "Ovo stanje s koronavirusom bilo je kaotično i bremenito, ali niti u jednom trenutku nismo htjeli donositi odluke unaprijed i ad hoc, i nismo se ponašali defetistički, ne samo prema MDF-u, koji je naš miljenik, već prema svim kulturnim događanjima u gradu", rekao je Burić, dodavši da je MDF uspio zadržati i prefiks međunarodnog.
"Mislim da će ovo 60. izdanje MDF-a biti posebno jer takvo morati biti, ali siguran sam da će biti zapamćeno kao i ona ratna izdanja festivala", naglasio je Burić. (Hina)

Program 60. MDF-a