Preskočite na glavni sadržaj

8. Svjetski festival književnosti

8. Svjetski festival književnosti
Osmo izdanje Svjetskoga festivala književnosti održat će se od 6. do 12. rujna uživo, uglavnom u HGZ-u.
vrijeme: 06.09.2020. - 12.09.2020.

Festival svjetske književnosti (FSK) organizira nakladnička kuća Fraktura, a njezin glavni urednik, ujedno i programski direktor festivala, Seid Serdarević rekao je na prvoj najavnoj konferenciji novoga festivalskog izdanja kako će se i ove godine festival najvećim dijelom održati u Hrvatskome glazbenom zavodu (HGZ).
Jer, smatra Serdarević, HGZ je gotovo idealno mjesto za ovakav kulturni događaj, a usprkos teškim oštećenjima koja je pretrpio u potresu u ožujku, te zahvaljujući entuzijazmu ravnateljstva i predsjednice GHZ-a Romane Matanovac Vučković, ponovno će u rujnu širom otvoriti vrata FSK-u.

Ove godine FSK se posebno posvećuje umjetnosti
Zbog neprevidivih okolnosti pandemije i potresa, a i njima usprkos, ovogodišnji će se festival na poseban način posvetiti umjetnosti kako bi jasno pogovorio o njezinu bitnom mjestu u životu pojedinca i društva u cjelini, najavio je Serdarević.
Iako je riječ tek o prvoj konferenciji za novinare vezanoj uz 8. FSK, Serdarević je rekao kako su već mnogi pisci iz zemlje i inozemstva najavili dolazak u Zagreb. Ipak, dodao je, potpuni festivalski program moći ćemo predstaviti tek u kolovozu.
Kao jednu od festivalskih novosti, Serdarević je spomenuo da će se dio programa održati i u Knjižari Fraktura koju će otvoriti 4. srpnja u Ulici kneza Mislava.
Također, dio festivalskih programa bit će i u Studiju na otvorenom Hrvatske radiotelevizije (HRT) na Prisavlju, koji će se i prenositi uživo na Trećem programu HRT-a, a dio i uživo putem internetskih platforma.
O uspješnoj suradnji FSK s Akademijom likovnih umjetnosti (ALU) Sveučilišta u Zagrebu govorio je dekan Tomislav Buntak koji od početka sudjeluje u projektu FSK-a.
Buntak je tako izvijestio da je, već četvrtu godinu, vizual Festivala izabran na natječaju za izradu plakata koji zajednički organiziraju ALU i Fraktura. Ove godine je kao najbolji nagrađen rad studenta četvrte godine Slikarskog odsjeka ALU Mihaela Kolarića.
Nastavit će se i tradicija u Studiju Moderne galerije "Josip Račić" gdje će i ove godine biti otvorena skupna izložba radova dvadesetak hrvatskih likovnih umjetnika raznih generacija, inspiriranih književnim djelima, a u Galeriji Šira bit će izloženi radovi studenata ALU također inspirirani književnim motivima.
Kako je najavio Serdarević, ove godine neće izostati ni mnogi već prepoznati, izvanredni festivalski programi, kao što je Tribina Razotkrivanje, Dvostruki portret te Pisac i njegov čitatelj, te još koješta drugo.

Dolazak potvrdili Mehmedinović, Keret...
Dolazak u Zagreb na osmi FSK dosad su, istaknuo je Serdarević, među ostalim, potvrdili bosansko-hercegovački pisac Semezdin Mehmedinović i izraelski pisac Etgar Keret.
Također, sudjelovanje na festivalu potvrdili su i Francesca Melandri, autorica potresnog romana "Prava krv" i "Pisma iz budućnosti" koje je odaslala svijetu iz izoliranog Rima te francuski autor Philippe Claudel.
Serdarević je spomenuo i "dva veličanstvena pisca iz Norveške" Geira Gulliksena, romanopisca i urednika knjiga Karla Ovea Knausgårda, te Olea Thorstensena, autora jedne od najprevođenijih i najčitanijih knjiga pripovjedne publicistike "Raditi kako treba".
Dolaze i Dorthe Nors iz Danske, kandidatkinja za Nagradu Man Booker International, Immanuel Mifsud s Malte, dobitnik Europske nagrade za književnost, Aslı Erdoğan, turska disidentica koja već godinama živi u egzilu u Njemačkoj, Michael Martens, autor najvažnije suvremene biografije Ive Andrića, njemačka pjesnikinja Sünje Lewejohann, te Bogdan-Alexandru Stănescu, najbolji rumunjski pisac srednje generacije.
Od domaćih autora dolazak su potvrdili Boris Buden, Đurđica Čilić, Ivana Rogar, Lara Mitraković i Ivana Sajko.
Radost zbog suradnje na FSK-u izrazili su pisac Ivica Prtenjača koji od samoga početka moderira festivalske programe i potiče na rasprave, te  pjesnikinja i fizičarka Monika Herceg.
Festival svjetske književnosti poduprli su, među ostalima, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zagreb, program Kreativna Europa, Fondacija Jan Michalski i mreža Traduki. (Hina)

Programski direktor festivala: Seid Serdarević.