Preskočite na glavni sadržaj

26. Zadarsko kazališno ljeto

26. Zadarsko kazališno ljeto
Zadarsko kazališno ljeto održat će se od 2. do 29. srpnja, a otvara ga Gogoljeva drama 'Kabanica', postavljena lani u režiji Vinka Radovčića i u koprodukciji Drame Plus i HNK Zadar.
vrijeme: 02.07.2020. - 29.07.2020.
"Naša 'Kabanica' s kojom smo lani zatvorili Kazališno ljeto, kombinacija je fizičkog i dramskog teatra sa zanimljivim mladim glumcima. Također, drago mi je što ćemo opet imati prilike pogledati 'Pazi što govoriš', predstavu kojoj su sve izvedbe bile otkazane zbog pandemije", rekao je zadarski redatelj Vinko Radovčić u četvrtak u Zadru na predstavljanju programa Zadarskoga kazališnog ljeta.

 

Na programu će biti osam predstava i dvije plesne izvedbe, obilježit će ga zadarski umjetnici, a u sklopu Kazališnog ljeta u Muzeju antičkog stakla održat će se i trodnevni, šesti po redu Zadar Jazz & Blues festival, na kojemu će od 22. do 24. srpnja nastupiti Ratko Zjaca – Simone Zanchini Quartet, Damir Kukuruzović Django Group, A.J.Trio & Elena Stella i Martine Thomas & Insd Enterprise.

 

"Točno pola programa pripada zadarskim umjetnicima, ništa manje važnima od ostalih koji bi nam da su drukčije okolnosti došli u goste. Smjernice Ministarstva kulture bile su da angažiramo naše, domaće snage i da im izađemo ususret. Meni je to neizmjerno drago i zapravo bih volio da i u budućnosti ostane ovaj postotak, ako ne i veći", kazao je ravnatelj HNK Zadar Renato Švorinić.

 

Uz zadarske umjetnike, na Kazališnom ljetu gostovat će Gradsko kazalište mladih iz Splita, Kazališna udruga Tragači i CeKaTe Teatar, Teatar Mašina igre i Teatar &td te Kazališna grupa Lectirum iz Zagreba.

 

Zadarski plesni ansambl izvest će "Portret Zlatana Jakšića" i plesnu dramu "Gozd".

 

"Kako se dogodilo što se dogodilo, premijera nije dovršena na vrijeme. Riječ je o portretima poznatih i nepoznatih Zadrana. Na kazališnom ljetu, predstavit ću portret profesora Zlatana Jakšića. Druga predstava, točnije plesna drama, je 'Gozd' koreografkinje, zadarske plesačice, Matee Bilosnić", rekla je Sanja Petrovski, najavivši da će obje predstave publika će moći pogledati 7. srpnja.

 

Kazališno ljeto zatvorit će 29. srpnja predstava "Američka papisa", koju nakon 20 godina od premijere ponovno uprizoruje zadarska glumica Jasna Ančić. (Hina)