Preskočite na glavni sadržaj

5. Kliker festival plesa, pokreta i igre

5. Kliker festival plesa, pokreta i igre
Umjetnička organizacija VRUM organizator je petog izdanja Kliker festivala plesa, pokreta i igre koji će se u Varaždinu održavati od 28. rujna do 4. listopada, najavljeno je u utorak.
vrijeme: 28.09.2020. - 04.10.2020.

Prema riječima voditeljice VRUM-a Sanje Tropp Frühwald dio tema koje će obuhvatiti ovogodišnji Kliker festival su sloboda izražavanja, inkluzivnost, odrastanje i neobične ljubavi.
 
Iako se od nekih programa moralo odustati, a neki su odgođeni za iduću godinu, festival je zadržao međunarodnu dimenziju, kazala je Tropp Frühwald.
 
„Potrudili smo se da organiziramo program koji je moguće održati u vanjskim prostorima, tako da ove godine imamo tri predstave, jednu pop-up predstavu, nekoliko radionica, prezentacija, otvoreni javni razgovor na temu novih modela suradnje kazališta, plesa, škola, grada, naše kompletne zajednice“, pojasnila je voditeljica VRUM-a.
 
Izvođači iz Hrvatske, Turske, Italije i Njemačke
 
Nastupit će izvođači iz Hrvatske, Turske, Italije i Njemačke, s ciljem približavanja suvremenog plesa djeci i mladima, a programi će se održavati u varaždinskom HNK, dvorištu palače Sermage te u P4 centru za mlade i nezavisnu kulturu, dok će se pop-up predstava „Leteće riječi“, novi format festivala namijenjen učenicima II. I V. osnovne škole, održati na otvorenom prostoru škola.
 
Škole i dječji vrtići već znaju za Kliker i nestrpljivo čekaju priliku uživati u predstavama, istaknula je Iva Nemec, stručna suradnica za diseminaciju programa.
 
„U razgovorima o suradnji sa školama i vrtićima nametnula se tema koja je vrlo bitna, a to je koji su mogući modeli suradnje u ovom vremenu koje nas je zateklo. O tome treba biti dijalog između lokalne zajednice, obrazovnih institucija i kulturnjaka koji mogu nešto ponuditi”, kazala je Nemec.
 
Kliker festival već je počeo umjetničkom rezidencijom pod vodstvom talijanske umjetnice Elde Gallo koja će u suradnji s Plesnim studijem Vindi organizirati i radionicu Plants run the World, dok njemačka koreografkinja Ceren Oran sa svojim međunarodnim autorskim timom, osim „Letećih riječi“, donosi predstavu „Predivno drugačiji“. Veliko finale bit će interaktivni tulum za djecu i odrasle pod nazivom „Kišni razdraganci“ koji će u nedjelju, 4. listopada, izvesti Ivanka Mazurkijević i Mrle iz Leta 3.
 
Ulaz na sve programe je besplatan za djecu i odrasle, ali broj gledatelja bit će maksimalno stotinu i publika je pozvana da na predstave dođe pola sata uoči početka, a s obzirom na epidemiološku situaciju programi će se održavati na otvorenom, iznimno u slučaju kiše u Koncertnoj dvorani HNK.
 
5. Kliker festival održat će se u suradnji s HNK-om i Gradskim muzejom Varaždin, međunarodnom suradničkom platformom Generator, europskim projektom ConnectUp – The Life of the Others, centrom P4 i lokalnim odgojno-obrazovnim institucijama, pod pokroviteljstvom Grada Varaždina, Ministarstva kulture, Zaklade Kultura nova i Austrijskog kulturnog foruma. (Hina)