Preskočite na glavni sadržaj

5. Periskop – festival suvremenog plesa i novog cirkusa

5. Periskop – festival suvremenog plesa i novog cirkusa
Od 9. do 13. listopada u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, Exportu na Delti i Filomdrammatici održat će se peti po redu Periskop – festival suvremenog plesa i novog cirkusa. Iako smanjenog obujma zbog poštivanja epidemioloških mjera i preporuka, Riječanke i Riječani će moći pogledati četiri predstave te sudjelovati u edukativnom, razgovornom i filmskom popratnom programu.
vrijeme: 09.10.2020. - 13.10.2020.

Festival u petak, 9. listopada, u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku u 20 sati otvara predstava „Kill B.“ Mije Zalukar i Brune Isakovića (Malo sutra, HR). Njihov rad, koji se izvedbeno-vizualno referira na jedno od kultnih Tarantinovih ostvarenja - film „Kill Bill“, ujedno je i  analiza njihova dugogodišnjeg profesionalnog odnosa koji propituje hijerarhijsku strukturu unutar kazališnog stvaralačkog procesa i odnosa moći između dvoje barem u ideji ravnopravnih partnera.
 
Dan poslije, u subotu 10. listopada, u programu Periskopa gledatelji mogu pogledati dvije predstave. U Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, s početkom u 19 i 30 sati, Ognjen Vučinić (MASA dance company, HR) predstavit će publici svoju interpretaciju rave kulture u predstavi „RAVE (ON)!“. Rave kultura za njega je društvena uspomena, njegov pokušaj da se osjeća kao dio zajednice stvarajući vezu s plemenom kroz ples i tjelesnost. U Exportu na Delti u 21 sat, Žak Valenta (Trafik, HR) predstavom „Situacija u tijelu / No more body“, također referirajući se na filmsku umjetnost točnije film „Nebo nad Berlinom“ Wima Wendersa, preispitivat će tjelesnu somatiku kao i psihološke narative proizašle iz procesa iscjeljivanja i oporavka.
 
Festival će u utorak, 13. listopada, zatvoriti predstava „Kompas“ Simone Aughterlony, Petre Hrašćanec i Saše Božića. Predstava je to koja gledateljima nudi žensku interpretaciju grčkog epa o Odiseju, a bit će izvedena u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku s početkom u 20 sati. Dva dana ranije, u nedjelju 11. listopada, zainteresirani su pozvani u Filodrammaticu u 19 sati na razgovor s autoricom Simone Aughterlony čiji će fokus biti projekt „Kompas“ i queer koncepti koje autorica već više od desetljeća propituje u svom radu. Prostor Plus, glavni organizator festivala Periskop, predstavu „Kompas“ i razgovor s autoricom donosi u suradnji s Europskom prijestolnicom kulture – Rijeka 2020.
 
Popratni program donosi razgovore, plesne filmove i edukacije
 
U popratnom programu organizatori su još pripremili večer plesnog filma i dvije edukacije. U ponedjeljak, 11. listopada, s početkom u 19 sati u Filodrammatici će biti prikazana tri filma – „Pokret“ Tamare Bilankov (Umjetnička akademija u Splitu), „Contrada“ Matije Debeljuha i „Pierottijeva 11“ u produkciji Umjetničke organizacije Škvadra. O plesnom filmu, novini u hrvatskom filmskom stvaralaštvu, s okupljenima će razgovarati plesna kritičarka Ivana Slunjski.
 
Zainteresirani na radionici kontorcionizma mogu saznati jesu li od gume, tj. isprobati cirkusku vještinu ekstremne fleksibilnosti. Radionica je osmišljena tako da se prođu i osnovne i napredne vježbe iz frontbendinga, backbendinga i oversplita, a koje povećaju fleksibilnost gornjeg, srednjeg i donjeg dijela leđa, ramena, zdjelice i kukova pa i mišića i tetiva nogu. Radionica, koju će voditi Andrea Vrdoljak članica splitskog suvremenog cirkuskog kolektiva ROOM 100, će se održati od petka 9. do subote 10. listopada u Filodrammatici.
 
 „Praksa i značenje“ naziv je radionice koju zajedno pripremaju Petra Hrašćanec i Saša Božić, a bavit će se praksama suvremenog plesa/kazališta i praksama performansa. Radionica, što će se održati u Filodrammatici od 10. do 11. listopada, namijenjena je mladim umjetnicima s interesom i bazičnim predznanjem o izvedbenim umjetnostima, profesionalnim glumcima i plesačima, studentima plesa i glume, te ostalim zainteresiranim studentima i građanima.
 
Periskop – festival suvremenog plesa i novog cirkusa organizira udruga Prostor Plus, a pokrovitelji su Ured za kulturu Grada Rijeke, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske te Primorsko-goranska županija. Festival podržavaju Hrvatski kulturni dom na Sušaku, Rijeka 2020 i Savez udruga Molekula.

https://www.facebook.com/events/339365063967805/