Preskočite na glavni sadržaj

35. Salon mladih / 'Millennial'

35. Salon mladih / 'Millennial'
Jubilarno 35. izdanje Salona mladih pod nazivom "Millennial" bavi se, prema koncepciji kustosice Nike Šimičić, generacijom milenijalaca koju, među ostalim, karakteriziraju digitalno doba, globalizacija, društvene mreže i egocentričnost, a bit će otvoreno 21. listopada.
vrijeme: 21.10.2020. - 06.12.2020.

Salon mladih najveća je i najrespektabilnija izložbena manifestacija vizualnih umjetnika do 35 godina i u Hrvatskoj je u više od 50 godina predstavio nekoliko tisuća umjetnika. Ovogodišnji jubilarni - 35. Salon mladih  bit će otvoren 21. listopada u 19 sati u Domu Hrvatskoga društva likovnih umjetnika (HDLU) - Meštrovićevu paviljonu, priopćio je u petak HDLU.

Salon se širi na još pet lokacija; više od 100 mladih umjetnika

Kako je navedeno, prema koncepciji kustosice Nike Šimičić, ovogodišnji Salon mladih bavi se generacijom milenijalaca koju karakteriziraju digitalno doba, globalizacija, društvene mreže, perceptivna zasićenost, egocentričnost, hiperprodukcija proizvoda i osjećaja te vječita potraga za smislom, ali i svijest o društvenim problemima i ekologiji.

Istaknuto je da se jubilarno 35. izdanje, pored Meštrovićeva paviljona, širi na još pet lokacija. Tako će se izložba "Situacija" kustosice Anite Ruso moći razgledati u Galeriji Forum, Galeriji Canvas i prostoru kreacije Urania.

Također, izložba "Venientes" moći će se razgledati u Galeriji Šira u organizaciji Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, a dio programa održat će se i u prostoru tvrtke Ortoforma.

Salon će obuhvatiti više od stotinu mladih umjetnika koji djeluju u mediju slikarstva, kiparstva, grafike, instalacije, multimedije, performansa, fotografije, videa i filma.

Salon mladih tradicionalno generira nova umjetnička imena na sceni te kroz bogat sustav nagrada valorizira i pozicionira najmlađu generaciju vizualnih umjetnika.

U okviru službene konkurencije dodjeljuju se 3 HPB novčane nagrade, dok se izvan konkurencije dodjeljuju brojne strukovne nagrade prema odabiru najistaknutijih hrvatskih muzejskih i galerijskih ustanova čime se, kroz samostalnu izložbu, potiče i osigurava kontinuitet djelovanja mladih umjetnika. Dodjeljuju se i profilirane novčane nagrade privatnih donatora zbog pružanja financijske potpore mladim autorima.

Sve dodatne informacije dostupne su na novoj web stranici Salona mladih  dok su na Facebook i Instagram profilu, pored aktualnosti, dostupne brojne zanimljivosti o povijesti Salona i milenijalcima.

Salon mladih se tradicionalno održava svake dvije godine i pokazuje presjek scene nadolazeće generacije te omogućuje mladim umjetnicima izlaganje u reprezentativnom  galerijskom prostoru. (Hina)