Preskočite na glavni sadržaj

14. PSSST! Festival nijemog filma

14. PSSST! Festival nijemog filma
4. PSSST! Festival nijemog filma počinje u petak, 6. studenoga, programom otvorenja u 18 sati, a završava u subotu, 7. studenoga, proglašenjem pobjednika. Dnevno će se održavati projekcije u 18, 20 i 22 sata u Centru za kulturu Trešnjevka, koji će tako po četrnaesti postati okupljalište poklonika jedinstvene nijemofilmske poetike. Ulaz je na sve projekcije besplatan!
vrijeme: 06.11.2020. - 07.11.2020.

Posebnost koja ovaj Festival čini jedinstvenim u svijetu upravo je međunarodni natjecateljski program koji pozicionira Zagreb kao središte okupljanja poklonika ovoga žanra. U natjecateljskom programu prikazujemo suvremene nijeme naslove. Ponovno je Festival privukao autore iz cijelog svijeta. S četiri kontinenta pristigli su radovi različitih rodova, žanrova, vrsta i tehnika, ujedinjeni u ljubavi prema glazbenim improvizacijama i nijemom filmu, a za glavnu nagradu Veliki Brcko i nagradu publike selekcijska komisija odabrala je 19 filmova.
 
Uz natjecateljski program Festival obogaćuju projekcije filmskih klasika iz zlatnog doba nijemog filma. Dosadašnji programi klasika na Festivalu su predstavili remek-djela ruske, danske, japanske, švedske i talijanske kinematografije te tematizirali odnos filma i psihoanalize, kao i filma i modernosti i grada te doprinos žena nijemom filmu, a ove smo godine, zbog kratkoće trajanja, izabrali tri iz najužeg izbora remek-djela nijemoga filma iz nekih od najvažnijih kinematografija epohe: njemački Nosferatu, film o vampiru koji je ostao kao jedno od najomiljenijih djela horora u povijesti (režiser je veliki F. W. Murnau), švedska Fantomska kočija koja je poslužila kao model kasnijeg art-filma (njen režiser Victor Sjöström čak je glumio kod Bergmana), te besmrtna američka Svjetla velegrada, djelo uvijek suvremenog imigranta iz Britanije i građanina svijeta Charlieja Chaplina. 
 
U suradnji sa stalnim partnerom Hrvatskom kinotekom, odjelom Hrvatskog državnog arhiva posebnu pažnju posvećujemo i hrvatskoj nijemofilskoj baštini. Predstavljamo izbor filmova Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu pa ćemo i ove godine vidjeti neke od najstarijih filmskih zapisa. Filmovi su sve do 1970-ih producirani na starinski način, nijemo uz pratnju međunaslova, a danas se čuvaju u Hrvatskoj kinoteci. Na PSSST!-u ćemo vidjeti kako su izgledali, danas egzotični običaji, poput prokuhavanja mlijeka uz pomoć vrućeg kamenja (Hercegovina), prastare tehnike pletenja ženskih kapica zvanih jalba (Trg kod Ozlja),  fizičkog premještanja cijele drvene kuće (Turopolje) i začudne pogrebne povorke na saonicama. Vidjet ćemo i kako su izgledali starinski fašnički običaji Međimurja. Zanimljivosti u vezi ovih običaja i njihovog filmskog zapisivanja opisat će nam nakon projekcije profesorica etnologije i vizualne antropologije s Filozofskog fakulteta dr. sc. Tanja Bukovčan. 
 
PSSST! surađuje s vrhunskim glazbenicima i improvizatorima, pa će i ljubiteljima glazbe ovaj Festival biti veoma zanimljiv. Ovogodišnji muzičari su virtuoz na klaviru Vitomir Ivanjek i Ivan Kapec Band. 
 
Ako poželite odškrinuti vrata nekog drugačijeg svijeta posebne poetike, svratite na PSSST! gdje umjetnost nijemog filma živi i dalje!

Više o festivalskom programu...

Facebook