Preskočite na glavni sadržaj

Prvi glazbeni festival 'Piano3'

Prvi glazbeni festival 'Piano3'
Pod umjetničkom palicom istaknutog pijanista i glazbenog pedagoga Srđana F. Čaldarovića u Zagrebu će se od 26. do 28. studenoga održati prvi glazbeni festival 'Piano3', posvećen najboljim hrvatskim virtuozima za klavirom.
vrijeme: 26.11.2020. - 28.11.2020.

Prvo festivalsko izdanje održat će se u velikoj dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda, a moći će se pratiti uživo u skladu sa svim propisanim epidemiološkim mjerama, kao i online putem Youtube kanala.
 
Kako se ističe u najavi, festival je posvećen najboljim hrvatskim virtuozima za klavirom, a zamišljen je kao platforma za prezentaciju, promociju i njegovanje te niše glazbene umjetnosti.
 
Trolist koncertnog programa prvog izdanja festivala 'Piano3' u četvrtak, 26. studenog, otvorit će za svoj prvi CD Porinom nagrađena pijanistica međunarodnog uspjeha Lana Genc, koja je već u dobi od 17 godina održala svoju prvu turneju po Japanu, a magisterij studija klavira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu ovjenčala i Rektorovom nagradom.
 
Jedna od najvećih zvijezda domaće pijanističke scene, čijem maestralnom sviranju glasno aplaudira i kritika i publika, godinama surađuje s vrsnim glazbenicima iz cijeloga svijeta i održava zapažene recitale i koncerte komorne glazbe, a na festivalu 'Piano3' predstavit će se djelima suvremene hrvatske skladateljice Ivane Kiš i slavnog Frederica Chopina. 
 
Drugu večer Festivala, u petak 27. studenog, pozornicu s klavirom preuzet će jedan od najnagrađivanijih hrvatskih pijanista mlađe generacije Karlo Ivančić. Od 2012. do danas laureat čak deset respektabilnih natjecanja u zemlji i inozemstvu, klavir je magistrirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, gdje od 2019. i radi kao predavač klavira.
 
Osim natjecanja, zapažene nastupe imao je na domaćim i međunarodnim festivalima te je sudjelovao na seminarima uglednih profesora i pijanista, a njegovi koncerti u Italiji, Austriji, Njemačkoj, Sloveniji i diljem Hrvatske popraćeni su superlativnim kritikama.
 
Svoju "nepodnošljivu lakoću i ljepotu sviranja" i široku lepezu talenta na 'Pianu3' demonstrirat će raskošnim i raznolikim repertoarom, od "Pjesme bez riječi" Dore Pejačević, remek-djela velikana ruske klasične glazbe Sergeja Prokofjeva, Petra I. Čajkovskog i Aleksandra Skrjabina, pa do osebujnog djela "Slike s izložbe" ruskog skladatelja M. Petroviča Musorgskog.
 
Završna večer Festivala, u subotu 28. studenog, rezervirana je za koncert višestruko nagrađivanog "čuda od pijanista", mladog Omišanina Lovre Marušića, o kojem se naveliko govori kao jednom od najvećih pijanista novog naraštaja, dobitniku i Rektorove i Dekanove nagrade Sveučilišta u Zagrebu te cijelog niza eminentnih međunarodnih priznanja, među kojima je mahom "odnio" prva mjesta, grand prix i/ili apsolutnu pobjedu.
 
Sve hvaljenije i traženije ime u pijanističkim vodama, čiji su zaštitni znak hrabre i zrele interpretacije i senzibilnost koja izvire iz svakoga tona, za ljubitelje klasične glazbe i "desertnu večer" festivala 'Piano3' pripremio je pravi programski vatromet, a između ostalog svirat će "Španjolsku rapsodiju" Franza Liszta, slavne sonate W. A. Mozarta, Josepha Haydna i Domenica Scarlattija, kao i temperamentna "Četiri andaluzijska estampa" španjolskog skladatelja Joaquina Rodriga. (Hina)